Skocz do zawartości
p.f.pawlikowski

Wymiana Procesora W Laptopie - Proszę O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam laptopa marki Dell Inspiron 5150 z procesorem Pentium 4 M 3,06GHz z HT. Płyta główna na chipsecie i852M. Niestety laptop grzeje sie nie miłosiernie, speedstep dziala jak mu sie zechce i nie moge doprowadzic go do porzadku. Chce zwolnic procesor mozliwe najbardziej, 1.5Ghz w zupelnosci by mi starczylo, cisza i zywotnosc baterii to priorytet, moc nie potrzebna taka powiem i tak uzywam do textu i obrobki lekkiej zdjec.

Problem tkwi w tym ze niewiem na jaki procesor moge wymienic, udalo mi sie znalezc ze inny laptop na takim chipsecie obsluguje celerona m: http://www.laptopkauf.de/product_info.php?...7545c8b8dc28a34

A gdy mialem przyjemnosc pracowac na takim procesorze, i przytym gdy dzialal speedstep na 0.9GHz tez nie bylo najgorzej ;)

Wiec szukac jakiegos celerona m na allegro za 50zl? Czy nie podejdzie mi i musze szukac jakiegos innego pentiuma 4 m ~ 1.6GHz...?

Ciekawe linki:

http://www.computerpoweruser.com/articles/.../52u13.pdf?guid=

http://www.geocities.jp/dosankos/p4.htm

zapewne mozna z nich cos wyczytac ale niechce zrobic bledu z zakupem procesora

Prosze o pomoc :)

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zmęczony i wierz mi że na drugi raz całej czarnej roboty za Ciebie nie odwale.

Po pierwsze: masz chipset o oznaczeniu Intel® 845MP Chipset.

Po drugie: specyfikacje chipsetu szukamy na stronie producenta --> Intel.

Po trzecie: Celeron M nie posiada możliwości zmiany taktowania w locie.

Po czwarte: twój chipset obsługuje procesory na szynie 400/533 więc możliwe że w tym również Pentium M którego można sobie "dowolnie" taktować - nie wczytywałem się dalej w specyfikacje intel'a więc dowiedz się czy ten procesor jest obsługiwany.

Dla pewności - specyfikacje Twojego sprzętu pobrałem z tej strony.

Teraz ide spać :lol2: Nareszcie...

Pozdrawiam

Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc ;)

Pisze jedynie ze obsluguje mi mobile pentium 4 oraz celerona d :blink: i to w nowszej rewizji chipsetu...

gdzie indziej z kolei pisze ze dodatkowo mobile celeron oraz celeron m :blink:

czym one sie miedzy soba roznia?

wiem ze lamerskie pytania ale jestem zielony, z ang takze :oops:

Jeszcze raz Serdeczne Dzieki za Pomoc ;)

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po piąte.

Pentiuma 4 M nie wymienisz na na zadnego innego Pentiuma M czy Celerona M a to ze wezgledu na rodzaj podstawki tegoz to procesora. Pentium M i Celeron M to typowe procki do lapkow. Natomiast wersje Mobile to zwykle procki z dodana techniologia zaawansowanego oszczedzania energii, ktora ma raczej znaczenie symboliczne. I ze wzgledu na architekture procki maja inne podstawki dzieki czemu jestes uziemiony.

The End..

Edytowane przez Shantillas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czyli zostaje mi skolowac jakiegos innego pentiuma 4 m, jakiegos wolniejszego... juz zaczne szukac 1.6ghz po allegro (wersjie 30watowe sa ;) )

Dzieki za pomoc ;)

Pozdrawiam

EDIT:

kupilem procka pentium 4 m 1.6 i niestety nie dziala mi w laptopie :/

laptop sie wlacza, przez chwilke migaja diody (diody pracy komputera) i komputer sie wylacza :/, trwa to kilka sekund

moze plyta niechciec obslugiwac procka przez wolniejsza szyne? ten ma 400, wczesniejszy 533 ... choc tu pisze ze obsluguje taka szyne :/ moglem nabyc z[ciach!]ego procka...? czy moze trzeba cos przestawiac...?

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi