p.f.pawlikowski Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) Witam! Posiadam laptopa marki Dell Inspiron 5150 z procesorem Pentium 4 M 3,06GHz z HT. Płyta główna na chipsecie i852M. Niestety laptop grzeje sie nie miłosiernie, speedstep dziala jak mu sie zechce i nie moge doprowadzic go do porzadku. Chce zwolnic procesor mozliwe najbardziej, 1.5Ghz w zupelnosci by mi starczylo, cisza i zywotnosc baterii to priorytet, moc nie potrzebna taka powiem i tak uzywam do textu i obrobki lekkiej zdjec. Problem tkwi w tym ze niewiem na jaki procesor moge wymienic, udalo mi sie znalezc ze inny laptop na takim chipsecie obsluguje celerona m: http://www.laptopkauf.de/product_info.php?...7545c8b8dc28a34 A gdy mialem przyjemnosc pracowac na takim procesorze, i przytym gdy dzialal speedstep na 0.9GHz tez nie bylo najgorzej ;) Wiec szukac jakiegos celerona m na allegro za 50zl? Czy nie podejdzie mi i musze szukac jakiegos innego pentiuma 4 m ~ 1.6GHz...? Ciekawe linki: http://www.computerpoweruser.com/articles/.../52u13.pdf?guid= http://www.geocities.jp/dosankos/p4.htm zapewne mozna z nich cos wyczytac ale niechce zrobic bledu z zakupem procesora Prosze o pomoc :) Edytowane 4 Marca 2007 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poznaniak Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Jestem zmęczony i wierz mi że na drugi raz całej czarnej roboty za Ciebie nie odwale. Po pierwsze: masz chipset o oznaczeniu Intel® 845MP Chipset. Po drugie: specyfikacje chipsetu szukamy na stronie producenta --> Intel. Po trzecie: Celeron M nie posiada możliwości zmiany taktowania w locie. Po czwarte: twój chipset obsługuje procesory na szynie 400/533 więc możliwe że w tym również Pentium M którego można sobie "dowolnie" taktować - nie wczytywałem się dalej w specyfikacje intel'a więc dowiedz się czy ten procesor jest obsługiwany. Dla pewności - specyfikacje Twojego sprzętu pobrałem z tej strony. Teraz ide spać :lol2: Nareszcie... Pozdrawiam Poznaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Dzieki za pomoc ;) Pisze jedynie ze obsluguje mi mobile pentium 4 oraz celerona d :blink: i to w nowszej rewizji chipsetu... gdzie indziej z kolei pisze ze dodatkowo mobile celeron oraz celeron m :blink: czym one sie miedzy soba roznia? wiem ze lamerskie pytania ale jestem zielony, z ang takze :oops: Jeszcze raz Serdeczne Dzieki za Pomoc ;) Edytowane 5 Marca 2007 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shantillas Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Po piąte. Pentiuma 4 M nie wymienisz na na zadnego innego Pentiuma M czy Celerona M a to ze wezgledu na rodzaj podstawki tegoz to procesora. Pentium M i Celeron M to typowe procki do lapkow. Natomiast wersje Mobile to zwykle procki z dodana techniologia zaawansowanego oszczedzania energii, ktora ma raczej znaczenie symboliczne. I ze wzgledu na architekture procki maja inne podstawki dzieki czemu jestes uziemiony. The End.. Edytowane 5 Marca 2007 przez Shantillas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Witam Czyli zostaje mi skolowac jakiegos innego pentiuma 4 m, jakiegos wolniejszego... juz zaczne szukac 1.6ghz po allegro (wersjie 30watowe sa ;) ) Dzieki za pomoc ;) Pozdrawiam EDIT: kupilem procka pentium 4 m 1.6 i niestety nie dziala mi w laptopie :/ laptop sie wlacza, przez chwilke migaja diody (diody pracy komputera) i komputer sie wylacza :/, trwa to kilka sekund moze plyta niechciec obslugiwac procka przez wolniejsza szyne? ten ma 400, wczesniejszy 533 ... choc tu pisze ze obsluguje taka szyne :/ moglem nabyc z[ciach!]ego procka...? czy moze trzeba cos przestawiac...? Edytowane 15 Marca 2007 przez wspac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...