Piterix Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) Mam: Asus P5W64 WS Pro - Max FSB przy jakim startuje to 420 Mhz, Max stabilny dla superpi przy 410, Max stabilny dla wszystkiego 400 Mhz (wszystkie napięcia na AUTO - podniesienie ich NIC nie daje) Patriot LLK 2 x 1 GB - małe selekty robią 1000 Mhz przy CL4 (ale nie na P5W64... na tej płycie przy FSB 400 nie mogę ustawić niczego ręcznie dla pamięci przy FSB wyższej od 300 Mhz - Niczego tzn - że nawet jak ustawię CL 6,6,6... i wszystko inne w ten deseń to i tak nie wstaje - płyta dobiera timingi 5,6,6,15 i tyle, częstotliwości też ustawić nie mogę - bo nie wystartuje CPU e6600 - selekcik, na tej płycie chodził 400x9=3600 przy napięciu ustwionym w biosie na 1,325V i chciałoby się więcej ale płyta nie pozwala ;-( Poczytałem forum i dowiedziałem się że ten RAM gryzie się z moją płytą :mur: a że za RAM zapłaciłem dużo, to wolałem zmienić płytę. Po długich przemyśleniach i czytaniu forum padło na P5B-E Plus . I tu same zaskoczenia :blink: - MAX FSB - narazie doszedłem do 466 - ale płyta MUSI mieć pamięci ustawione przez użytkownika na AUTO nie butuje ;-) To akurat mi się podoba - pamięci śmigają aż miło, z Timingami wyśrubowanymi na maxa - wszystko super stabilnie, extra, bajka ;-) ale... - CPU - na tej płycie nie wstaje na 3600 Mhz Max stabilny (chyba stabilny bo dopiero 24 godziny mam tą płytę i nie zdążyłem wszytskich testów porobić) dla CPU to ~3400 przy UWAGA napięciu 1,500 V No i tu się pytam - o co chodzi ?? CPU w magiczny sposób stracił swój potencjał OC :mur: ?? (chłodzenie to WC - bloki na CPU, NB, SB, Mosfetach - temperatura jaką widziałem max w stresie -orthos- to 48 C) Edytowane 3 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Wydaje mi się, że to może być wina Vdropa. Jeśli to jest selekt o PITera, to był testowany na DS4, która ma bardzo małego dropa, stąd możliwa różnica. Pamiętaj, że P5W64 WS Pro podnosi napięcie względem tego ustawionego w biosie o jakieś 0.05V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 @lukmek - tak od PITer'a ;-) Wiem, że podnosi ale tylko 0,05 a między 1,325 V (3600Mhz) a 1,500 V (3400) jest dużo więcej niż 0,05v... Ile max można dać na c2d napięcia żeby go nie uszkodzić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Znam ten problem jeszcze z P5B DLx - procek chodził jakieś 200 MHz gorzej stable niż na P5W64. Nic nie pomagało. Choć moim zdaniem jest to kwestia nie tyle płyty co konkretnego egzemplarza procka. Moja P5W64 wstaje maks. na 430, potem już tylko Clockgen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Ciekawostka mnie teraz taka spotkała: Ustawiłem na CPU 1,550 V i ustawiłem szynę na 450 Mhz i... przechodzi orthosa już drugą godzinę... Pozatym zaobserwowałem ciekawe zjawisko (napięcia sprawdzałem w CPU-Z): FSB 400Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1, i napięcia: 1.525v w biosie, cpuz- IDLE 1.424v, cpuz-STRES 1,384v Po trzech minutach orthosa - wywala błąd. FSB 400Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1, i napięcia: 1.500v w biosie, cpuz- IDLE 1.408v, cpuz-STRES 1,360v Po 11 minutach orthosa - wywala błąd. FSB 390Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1 i napięcia: 1.500v w biosie, cpuz- IDLE 1.408v, cpuz-STRES 1,200v - Orthos wywalił... Temperatury w stresie skaczą między 47 a 55 C. Najdziwniejsze jest to co na fotce... przy FSB 400 wywala po chwili a tu proszę... Edytowane 4 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 4ghz stable na Wc przy 1,5v :| prawie jak na XS, przez Ciebie ludzie sobie kompleksow narobia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Do XS to jeszcze daleko - ale chcę zrobić minimum tyle co tu: http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=133554 ;-) Tylko MoBo dobrej potrzebuję ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Piterix na jakim biosie masz takie cyrki ? ,zaraz też sie pobawie tymi magicznymi ustawieniami ;-) ,widzę Abadona na NB i to on pewnie poprwił stabilnośc w Orthosie.Ta mobo potrzebuje jednak chłodu i wys. V na NB.W moim przypadku "stabilność" przy 3,6GHz i 1,3Vcore(BIOS) uzyskałem po przez przesmarowanie na nowo pastą i zapodanie na Vmch 1,7 i 1,4 VFSB+ nawiew cicha 120-stką .Podwyższanie Vcore nie dawało takich rezultatów .Coś czuję że po kuracji czeka mnie też full-wodowanie :wink: Edytowane 5 Marca 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Zaiste, numer przedni :) Trzeba obadać to co mówisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 @Racuch Bios: 0504, z 01/22/2007 Max jaki widziałem w biosie na tym CPU to 4410 Mhz. Wyżej nie wstaje... Udło mi się jeszcze zrobić kilka sekund orthosem przy 4319 Mhz. Ale ciągle walczę ze stabilnym zwykłym 3600 Mhz - chwilowo mam (ciekawe na jak długo) Niebawem Vmody ;-) wtedy się wszystko wyjaśni (lub jeszcze bardziej zagmatwa ;-) ) Zauważyłem też, że nie zawsze wyższe napięcie daje większą stabilość - muszę jeszcze sporo pobawić zanim znajdę odpowiednią kombinację napięć i Mhz... Wszelkie sugestie mile widziane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 @Racuch Bios: 0504, z 01/22/2007 Max jaki widziałem w biosie na tym CPU to 4410 Mhz. Wyżej nie wstaje... Udło mi się jeszcze zrobić kilka sekund orthosem przy 4319 Mhz. Ale ciągle walczę ze stabilnym zwykłym 3600 Mhz - chwilowo mam (ciekawe na jak długo) Niebawem Vmody ;-) wtedy się wszystko wyjaśni (lub jeszcze bardziej zagmatwa ;-) ) Zauważyłem też, że nie zawsze wyższe napięcie daje większą stabilość - muszę jeszcze sporo pobawić zanim znajdę odpowiednią kombinację napięć i Mhz... Wszelkie sugestie mile widziane... screen robi wrazenie 480x9 (tylko modziki zapuszczać i dalej) ,wczoraj miałem podobny przypadek u qmpla. FSB 400 i kicha a np. 425 i hula ,co płyta to inna je-bajka ;-) Pierwszy słysze o biosie 504?? ,gdzie,co ,jak,z kąd ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Pierwszy słysze o biosie 504?? ,gdzie,co ,jak,z kąd ??? Bo to jest ASUS P5B-e plus a nie P5W64 WS PRO - która chwilowo stoi na segmencie i czeka na wyrok - sprzedam, lub przy niej zostanę ;-) EDIT: Patrz mój podpis, WC też się nieco zmieniło... Edytowane 6 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 4GHz sp2004 BLEND stable naprawdę jest się czym jarać?? po jakim czasie ten prog przechodzi do small FFTs?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 4GHz sp2004 BLEND stable naprawdę jest się czym jarać?? po jakim czasie ten prog przechodzi do small FFTs?? sluszna uwaga - dlaczego blend? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 jak niebawem nie zobacze tego c2d na ln2 to nie wiem co Ci zrobie Piterix :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Bo to jest ASUS P5B-e plus a nie P5W64 WS PRO - która chwilowo stoi na segmencie i czeka na wyrok - sprzedam, lub przy niej zostanę ;-) EDIT: Patrz mój podpis, WC też się nieco zmieniło... i ja sie dołożę ,co to za blend ?? ocb :rolleyes: ,innego koloru wezy nie mieli w sklepie ? :wink: Edytowane 6 Marca 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) @kszonek blend... bo ja się znam na orthosie... (nie znam się) widzę że testuje CPU i trochę RAM to myślałem że jest OK, ale zapodam sam CPU stres i zobaczymy ja będzie... @Racuch Węże są przezroczyste tylko użyłem czerwonego barwnika UV. @Szuwar Ja się niczym nie jaram, tylko szukam tu odpowiedzi co zrobić żeby ten proc chodził sobie spokojnie i stabilnie przy normalnym napięciu na 3600 Mhz przy szynie 400 Mhz wtedy dam pamięci na 800 Mhz i timingi 3,3,3,6 i będę zadowolony. ps. Czasem działa super na 3600, czasem nawet 4000, a czasami sypie błędami przy 3400... w pełni stabilnie na normalnym napięciu chodzi 3140 Mhz (na tej płycie - bo p5w64 ws pro to było 3600 i fsb wall - i zostałbym przy starej płycie ale wtedy timingów na RAM nie mogę ustawić, a szkoda bo to dobre pamiątki są... i tak się głowię) pps. jest jeszcze jedna sprawa - mój dodatkowy kontroler RAID IDE - on tu może być czemuś winny - na poprzedniej płycie miałem z nim problemy... Edytowane 6 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) @Piterix To ONI się jarają ;P Jak chcesz sprawdzić stabilność procka to wybierz koniecznie CPU test - small FTTs, tylko wtedy przekonasz się czy faktycznie działa stabilnie tak jak już pisali - może to być duży Vdroop - u mnie na p5b-dlx masakra, asusy tak mają, pobaw się napięciami - podnieś co się da, u mnie pomógł dodatkowy nawiew na NB ( ale na 965, więc nie wiem czy twój też się tak grzeje i czy to w tym tkwi problem...) sprawdź po kolei wszystkie elementy kompa na jakich ustawieniach jak się kręcą, a dopiero później spróbuj to jakoś wszystko zgrać ze sobą nie wiem jak te nowe, mocne chieftec'i ale ja już tej firmie nie ufam... za dużo syfu wypuściła na rynek, zobacz miernikiem czy napięcia Ci jakoś strasznie nie skaczą w stresie I odłącz ten kontroler, najlepiej odłącz wszystko niepotrzebne, podłączysz jak zacznie działać stabilnie i wtedy może zobaczysz co powodowało problem... @Racuch blend to taki nijaki test, troszkę cpu i troszkę mem, ale ogólnie to moim zdaniem jest do [gluteus maximus], chyba że ktoś robi 16H żeby potwierdzić stabilność pamięci Edytowane 6 Marca 2007 przez Szuwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 sprawdź kostki oddzielnie (w single) jak idą ,zapodaj cos słabszego np.S3Virge lub inną budżetowa grafikę i tak jak mówił Szuwar niepotrzebne bajery (won) powodzenia p.s. to napewno przez ten czerwony barwnik UV ^_^ ,brzydal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Test CPU w stresie przeprowadzony ponownie w orthosie. Ale znowu ciekawa rzecz się stała - było w pełni stabilnie na ponad 3000 Mhz a wczoraj nie było stabilnie na 2880... wróciłem do 2,4 ;-( zaczyna mnie to wkurzać... coś z tą płytą nie halo... to mogą być napięcia ale może to być wina procka... sam już nie wiem - zaczyna mnie to męczyć - KUPIĘ PORZĄDNĄ PŁYTĘ pod c2d (jak ktoś ma to proszę pisać na priva) @Racuch - znudził mi się zielony ;-) Edytowane 11 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ciekawostka mnie teraz taka spotkała: Ustawiłem na CPU 1,550 V i ustawiłem szynę na 450 Mhz i... przechodzi orthosa już drugą godzinę... Pozatym zaobserwowałem ciekawe zjawisko (napięcia sprawdzałem w CPU-Z): FSB 400Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1, i napięcia: 1.525v w biosie, cpuz- IDLE 1.424v, cpuz-STRES 1,384v Po trzech minutach orthosa - wywala błąd. FSB 400Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1, i napięcia: 1.500v w biosie, cpuz- IDLE 1.408v, cpuz-STRES 1,360v Po 11 minutach orthosa - wywala błąd. FSB 390Mhz, Mnożnik 9, RAM 1:1 i napięcia: 1.500v w biosie, cpuz- IDLE 1.408v, cpuz-STRES 1,200v - Orthos wywalił... Temperatury w stresie skaczą między 47 a 55 C. Najdziwniejsze jest to co na fotce... przy FSB 400 wywala po chwili a tu proszę... To przeca proste - P5B do 400fsb jedzie na ostrym strapie powyżej już na luźnym - dlatego okolice 400 masz niestabilne - po prostu ramki nie wyrabiają na ostrym strapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Takie małe i drobne pytanie: o co chodzi z tym strapem? Co to jest? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Takie małe i drobne pytanie: o co chodzi z tym strapem? Co to jest? :) "W największym skrócie można powiedzieć, że strap to wewnętrzne opóźnienia cyklów zapisu i odczytu samego kontrolera pamięci obecnego w mostku północnym płyt Intel. Opóźnienia te są rozluźniane w miarę zwiększania FSB i w sposób znaczący wpływają na ogólną wydajności podsystemu. " link1 link2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Wszystko jasne, wielkie dzięki yoto! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 (edytowane) To przeca proste - P5B do 400fsb jedzie na ostrym strapie powyżej już na luźnym - dlatego okolice 400 masz niestabilne - po prostu ramki nie wyrabiają na ostrym strapie. Może i proste... Ja jednak po ponownym zapoznaniu (bo coś niecoś o strapie wiedziałem) się z zagadnieniem strap'a nie wiążę go z moimi problemami... (dzięki za linki - wiedzy nigdy za mało) Ale zrobiłem pencil moda na vdrop i ;-) :) :-P :lol2: :razz: :lol: :wink: udało się. CPU chodzi stabilnie przy 3600 Mhz i napięciu w biosie ustawionym na 1.4250v cpuz pokazuje 1.4000 i myślę że ta wartość jest bliższa prawdze (imo moja płyta zaniża napięcia, poprzednia zawyrzała... więc procek jest naprawdę na napieciu jakieś 1.3900 sprawdzę dokładnie miernikiem) W każdym razie przez noc przeszedł sobie orthosa (cpu stres) i wszystko super. Teraz czekają mnie jeszcze testy i kolejne vmody (nie ołówkowe tym razem). Jednak Asus P5w64 Ws Pro - ma małego vdropa, a i to zasilanie jakieś takie lepsze niż na tej Asus P5b-e Plus (no ale pomoduję i bedzie dobrze ;-) ) EDIT: Zmierzyłem napięcia miernikiem... Bios: 1,4250, miernik: 1,71-1,72V w idle i 1,52V stres Bios: 1,2000, miernik 1,30V w idle i 1,52V stres Czy to możliwe ?? ponad 1,7V to trochę jednak dużo... o co tu chodzi ?? Masę brałem z wtyczki od wentylatroa na mobo. Edytowane 14 Marca 2007 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...