adam__77 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 I. Właśnie jestem w trakcie kompletowania poniższego zestawu : CPU - AMD Athlon X2 3800+ EE płyta - Abit KN9 RAM - Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800 MHz CL4 HDD - Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 16 MB Cache S-Ata 2 Seagate Barracuda 80 GB ATA (z mojego starego komputera) grafika - Galaxy GF 7900GS 512MB Zalman DVD RW - LiteOn SOHW-1673S (ze starego komputera) obudowa - Thermaltake Armor Jr. black z oknem chłodzenie - Scythe Infinity Chciałem tymczasowo pozostać przy obecnym zasilaczu - ModeCom MC-350ATX (brak gotówki). Zastanawiam się czy on wystarczy, a jeżeli tak to czy wchodzi w grę jakiekolwiek OC procesora. II. Ponadto mam pytanie odnośnie wyboru nowego zasilacza w cenie około 400 zł. Zastanawiałem się nad : 1) Be-quiet Straight Power BQT E5-550W (ok. 400 zł), 2) Topower TOP-550P1 U12 EZ (ok. 445 zł), ewentualnie jeszcze - 3) Be-quiet Dark Power PRO P6 ATX 530W, 4) Topower TOP-627P6 EZ 520W Wszystkie powinny być chyba stosunkowo ciche. Najlepszym wyborem wydaje mnie się - Topower TOP-550P1 U12 EZ - 432W na linii 12V, 4 linie 12v (łącznie nie więcej niż 36A) oraz odpinane kable. Be-quiet Straight Power BQT E5-550W jest jeszcze mocniejszy - 492W na linii 12V, 4 linie 12V (max 41A), a dodatkowo niższa cena od poprzednika. Jedno co mnie jednak zniechęca to brak odpinanych kabli. Zasilacz wybieram z myślą o OC oraz ewentualnymi zmianami w konfiguracji – szczególnie co do karty graficznej, albowiem za jakiś czas chciałbym zmienić grafikę na coś pokroju obecnego 8800 GTS. Czy może ma ktoś jakieś sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 I. Właśnie jestem w trakcie kompletowania poniższego zestawu : CPU - AMD Athlon X2 3800+ EE płyta - Abit KN9 RAM - Geil Dual 2x1 GB Ultra DDR2 800 MHz CL4 HDD - Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 16 MB Cache S-Ata 2 Seagate Barracuda 80 GB ATA (z mojego starego komputera) grafika - Galaxy GF 7900GS 512MB Zalman DVD RW - LiteOn SOHW-1673S (ze starego komputera) obudowa - Thermaltake Armor Jr. black z oknem chłodzenie - Scythe Infinity Chciałem tymczasowo pozostać przy obecnym zasilaczu - ModeCom MC-350ATX (brak gotówki). Zastanawiam się czy on wystarczy, a jeżeli tak to czy wchodzi w grę jakiekolwiek OC procesora. II. Ponadto mam pytanie odnośnie wyboru nowego zasilacza w cenie około 400 zł. Zastanawiałem się nad : 1) Be-quiet Straight Power BQT E5-550W (ok. 400 zł), 2) Topower TOP-550P1 U12 EZ (ok. 445 zł), ewentualnie jeszcze - 3) Be-quiet Dark Power PRO P6 ATX 530W, 4) Topower TOP-627P6 EZ 520W Wszystkie powinny być chyba stosunkowo ciche. Najlepszym wyborem wydaje mnie się - Topower TOP-550P1 U12 EZ - 432W na linii 12V, 4 linie 12v (łącznie nie więcej niż 36A) oraz odpinane kable. Be-quiet Straight Power BQT E5-550W jest jeszcze mocniejszy - 492W na linii 12V, 4 linie 12V (max 41A), a dodatkowo niższa cena od poprzednika. Jedno co mnie jednak zniechęca to brak odpinanych kabli. Zasilacz wybieram z myślą o OC oraz ewentualnymi zmianami w konfiguracji – szczególnie co do karty graficznej, albowiem za jakiś czas chciałbym zmienić grafikę na coś pokroju obecnego 8800 GTS. Czy może ma ktoś jakieś sugestie ? Cześć Jeżeli zależy Ci na ciszy, polecam ze swojej strony Be Quiet! SP 550W. Ja na swoim zestawie z siga mam zasiłkę z tej serii (co prawda słabszą, bo 450W). Niemniej jednak zasilacz jest wręcz NIESłYSZALNY - na moim konfigu i tak głośniejszy jest wentylator od Zalmana VF-900Cu skręcony na 5V. Zapas mocy na linii 12V myślę będziesz miał wystarczający, natomiast jeżeli chcesz mieć bardzo cichy zasilacz i jednocześni np. kręcić kartę z serii 88xx, musisz liczyć się z faktem że temp. wewnątrz obudowy Thermaltake Armour Junior Ci wzrośnie (oczywiście wszystko zależy jakiego wentyla użyjesz do chłodzenia CPU i GPU, również i od tego ile i na jakim napięciu będą pracowały wentylatory podłączone do kompa, czy obudowa będzie zamknięta itd.) Ze swojej strony polecam zasilacz Be Quiet! z serii Straight Power - BARDZO CICHY wręcz NIESłYSZALNY, bardzo dobrze trzymie napięcia - jedynym minusem dla osoby które mają małe obudowy będzie znaczący wzrost temp. w środku budy (jeżeli będzie zamknięta) Dodatkowo te zasilacze mają 3 kabelki do podłączenia wentylatorów od obudowy , wtedy zasilacz reguluje sam obroty tych wentyli, może się to przydać dla osoby która planuje kręcić ostro. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Na początek powinien wystarczyć, ale nie radzę zabaw z OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Panu z drugiego posta podziękujemy za reklamy na forum. Autorowi zalecam jednak coś mocniejszego aniżeli ten Modecom. Zawsze warto mieć jakąś rezerwę mocy. Dobra 4-setka wystarczy nawet do podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Cześć Jeżeli zależy Ci na ciszy, polecam ze swojej strony Be Quiet! SP 550W. Ja na swoim zestawie z siga mam zasiłkę z tej serii (co prawda słabszą, bo 450W). Niemniej jednak zasilacz jest wręcz NIESłYSZALNY - na moim konfigu i tak głośniejszy jest wentylator od Zalmana VF-900Cu skręcony na 5V. Zapas mocy na linii 12V myślę będziesz miał wystarczający, natomiast jeżeli chcesz mieć bardzo cichy zasilacz i jednocześni np. kręcić kartę z serii 88xx, musisz liczyć się z faktem że temp. wewnątrz obudowy Thermaltake Armour Junior Ci wzrośnie (oczywiście wszystko zależy jakiego wentyla użyjesz do chłodzenia CPU i GPU, również i od tego ile i na jakim napięciu będą pracowały wentylatory podłączone do kompa, czy obudowa będzie zamknięta itd.) Ze swojej strony polecam zasilacz Be Quiet! z serii Straight Power - BARDZO CICHY wręcz NIESłYSZALNY, bardzo dobrze trzymie napięcia - jedynym minusem dla osoby które mają małe obudowy będzie znaczący wzrost temp. w środku budy (jeżeli będzie zamknięta) Dodatkowo te zasilacze mają 3 kabelki do podłączenia wentylatorów od obudowy , wtedy zasilacz reguluje sam obroty tych wentyli, może się to przydać dla osoby która planuje kręcić ostro. pozdrawiam Za ten zasilacz przeplaciles amcroxy sa tansze i bazuja na identycznej konstruckji btw. jak moj fortron rownierz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Panu z drugiego posta podziękujemy za reklamy na forum. Autorowi zalecam jednak coś mocniejszego aniżeli ten Modecom. Zawsze warto mieć jakąś rezerwę mocy. Dobra 4-setka wystarczy nawet do podkręcania. To nie była reklama. Po prostu autor postu prosił o opinię który zpośród 4 wymienionych przez niego zasilaczy polecili by użytkownicy forum, którzy to mieli z nimi do czynienia. Ja akurat biorąc pod uwagę fakt że akurat mam BQ SP 450W już ponad 2 miesiące, jestem z niego zadowolony to opisałem swoje wrażenia i poleciłem zasilacz z tej serii. Równie dobrze mogłem równiez polecić Chefteca CFT-560A12S (miałem go przed BQ ponad 4 miesiące), ale niestety "szef" do cichych nie należy, po prostu się pod tym względem nie umywa do BQ (mówię o głośności pracy), bo napięcia z pewnością trzymie bardzo dobrze. Natomiast czy autor postu wybierze zasilacz o mocy 450W czy też 550W, to już pozostawiam jego zdrowemu rozsądkowi. Osobiście myślę że dobra, markowa "piećsetka" w zupełności wystarczy do tego kompa. Za ten zasilacz przeplaciles amcroxy sa tansze i bazuja na identycznej konstruckji btw. jak moj fortron rownierz :) Kwestia "gustu" wyboru producenta zasilacza, zaufania do marki, zewnętrznej jakości produktu,(polerowana czarna obudowa) itd. itp. Jak się sprawują Amacroxy nie wiem, więc się nie wypowiem, wiem za to jak się sprawują BQ SP (bo go mam od 2 miesięcy) - na jego temat pozwoliłem sobie wypowiedzieć się. Natomiast w kwestii czy zasilacz ModeCom 350W starczy do tego nowego kompa, to myślę że tak powiedzmy "na styk". Jednak bym wymienił na coś mocniejszego (chociażby ze względu na komfort psychiczny) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam__77 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Jednak zdecydowałem się na zmianę zasilacza od zaraz i wspomnianego na wstępie Modecoma MC-350ATX wymieniam na - Topower TOP-550P1 U12 EZ. Chyba nie będę żałować - chociaż 445 zł to trochę dużo. Towar już zamówiony - czekam na dostawę z Komputronika. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Jednak zdecydowałem się na zmianę zasilacza od zaraz i wspomnianego na wstępie Modecoma MC-350ATX wymieniam na - Topower TOP-550P1 U12 EZ. Chyba nie będę żałować - chociaż 445 zł to trochę dużo. Towar już zamówiony - czekam na dostawę z Komputronika. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Czy moze mnie kolega oświecić po kiego grzyba potrzebne mu 550W?? :mur: 450W zasilacz to maksymalna moc, nawet gdyby megaOC robił No chyba, ze dla szpanu, wtedy pardon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Czy moze mnie kolega oświecić po kiego grzyba potrzebne mu 550W?? :mur: 450W zasilacz to maksymalna moc, nawet gdyby megaOC robił No chyba, ze dla szpanu, wtedy pardon Myślę, że kolega po prostu chce trochę w wolnych chwilach "pospawać". Oczywiście żartuję :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Kwestia "gustu" wyboru producenta zasilacza, zaufania do marki, zewnętrznej jakości produktu,(polerowana czarna obudowa) itd. itp. Jak się sprawują Amacroxy nie wiem, więc się nie wypowiem, wiem za to jak się sprawują BQ SP (bo go mam od 2 miesięcy) - na jego temat pozwoliłem sobie wypowiedzieć się. Natomiast w kwestii czy zasilacz ModeCom 350W starczy do tego nowego kompa, to myślę że tak powiedzmy "na styk". Jednak bym wymienił na coś mocniejszego (chociażby ze względu na komfort psychiczny) pozdrawiam Amacroxy moj awszytko to samo co bq wyprodukawal je fortron tak samo jak amcroxy wiec nie rozumiem czemu mas znie miec zaufania do marki amacrox? Kolego przeplaciles i nie polecaj tych zasilek komus bo placisz dodatkowe $ za .. wlasnie za co? Ja mam samemu fortrona gln ktory inside jest identyczny jak twoj a dalem za niego tylko 140zl.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Poza kilkoma detalami...ale i tak przepłacił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Amacroxy moj awszytko to samo co bq wyprodukawal je fortron tak samo jak amcroxy wiec nie rozumiem czemu mas znie miec zaufania do marki amacrox? Kolego przeplaciles i nie polecaj tych zasilek komus bo placisz dodatkowe $ za .. wlasnie za co? Ja mam samemu fortrona gln ktory inside jest identyczny jak twoj a dalem za niego tylko 140zl.. Hmm, niech pomyślę ... Odp. 1 - a czemu miałbym mieć ? akurat nie mam i miał nie będę (dopóty dopóki nie będę miał Amacroxa w rękach) Odp. 2 - czy przepłaciłem czy nie to ja sam osądzę, nie Ty (w końcu ja za to płacę mój drogi) - a płacę dodatkowo za ładny wygląd i lakierowaną LśNIąCA budę, która mi się bardzo podoba, i może jeszcze za lepszą jakość wykonania ?? I mam zamiar polecać tę zasiłkę bo jest po postu dobra oraz CICHA Odp 3. - cieszę się niezmiernie Twoim szczęściem, w końcu za identyko zasiłkę co moja dałeś tylko 140 zeta .... Poza kilkoma detalami...ale i tak przepłacił. Ma się rozumieć że przepłacił. Nawiasem mówiąc, nie ma to jak Topower 520W do Twojego konfigu, co nie ? No chyba że później nim coś "spawasz" :twisted2: - to wtedy pardon, zwracam honor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Nie wiesz co mówisz. Nie ośmieszaj się takimi tekstami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Nie wiesz co mówisz. Nie ośmieszaj się takimi tekstami. Jak mówi stare mądre przysłowie - "uderz w stół, a nożyce się odezwą" Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Hmm, niech pomyślę ... Odp. 1 - a czemu miałbym mieć ? akurat nie mam i miał nie będę (dopóty dopóki nie będę miał Amacroxa w rękach) Odp. 2 - czy przepłaciłem czy nie to ja sam osądzę, nie Ty (w końcu ja za to płacę mój drogi) - a płacę dodatkowo za ładny wygląd i lakierowaną LśNIąCA budę, która mi się bardzo podoba, i może jeszcze za lepszą jakość wykonania ?? I mam zamiar polecać tę zasiłkę bo jest po postu dobra oraz CICHA Odp 3. - cieszę się niezmiernie Twoim szczęściem, w końcu za identyko zasiłkę co moja dałeś tylko 140 zeta .... Ad.1Amacroxa to ty masz juz w obudowie :lol: Ad.2 Umiesz czytac ze zrozumieniem pisze ci ze jest identyczny jak bq? Dobra obrazkowo ci to pokarze :lol: Taka sama polerka jak w twoim bq :lol: ? @benito co ty myslisz ot takich znawcach zasilaczy jak kolega woland? Ad.3Czlowieku tutaj cie wogole nei rozumie bo sam sobie zaprzeczyles :P Edytowane 6 Marca 2007 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Ad.1Amacroxa to ty masz juz w obudowie :lol: Ad.2 Umiesz czytac ze zrozumieniem pisze ci ze jest identyczny jak bq? Dobra obrazkowo ci to pokarze :lol: http://www.spikorea.co.kr/spi/pro_img/powe...-gln/872_24.jpg http://www.spikorea.co.kr/spi/pro_img/powe...-gln/872_29.jpg Taka sama polerka jak w twoim bq :lol: ? http://www.spikorea.co.kr/spi/pro_img/powe...-gln/872_31.jpg @benito co ty myslisz ot takich znawcach zasilaczy jak kolega woland? Ad.3Czlowieku tutaj cie wogole nei rozumie bo sam sobie zaprzeczyles :P Nie cytujemy obrazków. Domik Odp. 1 - Mylisz się, w obudowie mam zasilacz marki BeQuiet!, model: Straight Power 450W wyprodukowany przez koncern FSP Group. Odp. 2 - Nie jest IDENTYCZNY jak BQ SP. Z tego co wiem konstrukcyjnie zasilacze zarówno Amacrox jak i BeQuiet! Straight Power są robione w fabrykach koncernu FSP Group. Natomiast różnią się one jak mniemam (specjalistą NIE JESTEM) DETALAMI - vide wypowiedź znawcy Benito na którego się powołujesz "Poza kilkoma detalami...ale i tak przepłacił.". Nawiasem mówiąc ciekaw jestem, jakimi DETALAMi się różnią te zasilacze (rozumiem z wypowiedzi kolegi Benito że miał je oba u siebie, rozkręcił, porównał ich moc, konstrukcję i dlatego napisał taki a nie inny wniosek) - tutaj prosiłbym o wykazanie jednak tych różnic inaczej "detali" - prośba do kolegi Benito. W wielkim uproszczeniu przekażę Ci swoją myśl: to jest mniej więcej jak z samochodami - VW i Skoda dajmy na to mają wiele modeli KONSTRUKCYJNIE WSPóLNYCH (mówię o częściach, silniku,płycie podłogowej dla wspólnych modeli itp. itd.) Czy w takim wypadku możesz powiedzieć, że Skoda i VW to jest TO SAMO ?? Chyba nie. Różnią się jednak jakimiś DETALAMI. I są to jednak różne samochody ZE WSPóLNYMI elementami KONSTRUKCJI (jak silnik, płyta podłogowa, skrzynia biegów itp. itd.) Zresztą tę samą sytuację mamy w zasilaczach marek Chieftec, HighPower, Pentagram - które jak wszyscy wiedzą są robione w fabrykach Sirtec Electronics, a jednak nikt nie powie że są to IDENTYCZNE zasilacze. Odp. 3 - A ja doskonale rozumiem. Pozwól że Tobie wyjaśnię małą różnicę. Pozwolę sobie skorzystać z przykładu samochodów VW i Skoda (dla uproszczenia, żebyś zrozumiał o co mi "chodzi") Ja mam powiedzmy tego VW\BeQuiet! - klient X ma Skodę\Amacrox. Wnioskuję z Twojego toku rozumowania, że wszyscy ci klienci którzy kupili tego VW\BQ zamiast Skoda\Amacrox to idioci, przepłacili i nie wiedzą co czynią ?? (vide wypowiedź Benito - "Nie wiesz co mówisz. Nie ośmieszaj się takimi tekstami.") Że nie wspomnę już o klientach Audi, bo to chyba by musieli być "skończeni kretyni" którzy strasznie "przepłacili" ps1. - Amacrox ma 24 m. gwarancji, BeQuiet! - 36 m. - myślę że ten fakt dla końcowego klienta który kupuje zasilacz raz na 3-4 lata ma znaczenie. ps2. - pytanie do "ste3ana" - FSP Group Ci płaci za polecanie tych zasilaczy na forum ?? (przeglądając forum i Twoje wypowiedzi trudno się oprzeć takiemu dziwnemu wrażeniu) ps2. - poza tą naszą dysputą, autor postu adam_77 wybrał już zasilacz, także dalsze wywody proponuję zostawić dla siebie. (jak i również swoje całkowite subiektywne opinie, w stylu "przepłaciłeś" , "nie wiesz co mówisz" itp.) Edytowane 6 Marca 2007 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Detale są naprawdę drobne. Wiatrak, grill, nalepki i nieraz małe różnice w okablowaniu. W wersjach z topowerem inside było jeszcze "ecaso", system podtrzymywania wiatraków po wyłączeniu kompa. Teraz nawet tego nie ma. Dodatkowo zasilacze be-quieta zazwyczaj mają nieco naciągane tabliczki znamionowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Odp. 1 - Mylisz się, w obudowie mam zasilacz marki BeQuiet!, model: Straight Power 450W wyprodukowany przez koncern FSP Group. Odp. 2 - Nie jest IDENTYCZNY jak BQ SP. Z tego co wiem konstrukcyjnie zasilacze zarówno Amacrox jak i BeQuiet! Straight Power są robione w fabrykach koncernu FSP Group. Natomiast różnią się one jak mniemam (specjalistą NIE JESTEM) DETALAMI - vide wypowiedź znawcy Benito na którego się powołujesz "Poza kilkoma detalami...ale i tak przepłacił.". Nawiasem mówiąc ciekaw jestem, jakimi DETALAMi się różnią te zasilacze (rozumiem z wypowiedzi kolegi Benito że miał je oba u siebie, rozkręcił, porównał ich moc, konstrukcję i dlatego napisał taki a nie inny wniosek) - tutaj prosiłbym o wykazanie jednak tych różnic inaczej "detali" - prośba do kolegi Benito. Wnioskuję z Twojego toku rozumowania, że wszyscy ci klienci którzy kupili tego VW\BQ zamiast Skoda\Amacrox to idioci, przepłacili i nie wiedzą co czynią ?? (vide wypowiedź Benito - "Nie wiesz co mówisz. Nie ośmieszaj się takimi tekstami.") Że nie wspomnę już o klientach Audi, bo to chyba by musieli być "skończeni kretyni" którzy strasznie "przepłacili" ps1. - Amacrox ma 24 m. gwarancji, BeQuiet! - 36 m. - myślę że ten fakt dla końcowego klienta który kupuje zasilacz raz na 3-4 lata ma znaczenie. ps2. - pytanie do "ste3ana" - FSP Group Ci płaci za polecanie tych zasilaczy na forum ?? (przeglądając forum i Twoje wypowiedzi trudno się oprzeć takiemu dziwnemu wrażeniu) ps2. - poza tą naszą dysputą, autor postu adam_77 wybrał już zasilacz, także dalsze wywody proponuję zostawić dla siebie. (jak i również swoje całkowite subiektywne opinie, w stylu "przepłaciłeś" , "nie wiesz co mówisz" itp.) Niech zdjecia powiedza za mnie ! Bq Fortron gln Amcrox Powiedz mi teraz Za co zaplaciles wiecej bo ja tutaj roznic nie widze... Cisza mowisz? jakbys nie zauwarzyl wszytkie maja wentylatry protechnik? Za co szary uzytkownik ma placic wiecej firmie bq?Btw wlascicelem amcroxa jest Fsp :lol: a do tego bequeiet widze jest jescze w starszej rewizji ktora ma problemy w wspolpracy z plytami glownymi niekorymi:P a jestem fanboyem marki fsp i pochodnych nie wstydze sie tego ale co ma moje przekonanie do prawdy na temat przeplacania za marke bq? Edytowane 6 Marca 2007 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Za specjalistę się nie uważam i nigdy tak o sobie nie powiedziałem. Jeszcze jak powiesz że jednak mają inne radiatorki i pcb i za to tyle dopłacasz to poskładam się ze śmiechu. Mam nadzieję, że Ste3an wyklarował ci za co płacisz w be-quiet. Jeśli nie twoja strata. Tylko mnie w próżne dysputy więcej nie mieszaj. A jego zacięcie szanuję, bo choć ma kręćka na punkcie fsp, to w gruncie rzeczy jest nieszkodliwy i potrafi przestać jeśli trzeba(...mam chociaż taką nadzieję). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) skoro kolega powoluje sie na auta to ujmijmy to tak: Kojarzysz samochod "Pontiac LeMans"? To jest praktycznie to samo co nasz poczciwy kadet, rozni sie detalami! ciut lepsze wyposazenie, minimalne akcenty stylistyczne. I wlasnie taka jest roznica pomiedzy BQ, a amacroxem :] Natomiast roznica skoda/vw/audi to juz nie detale :] Edytowane 6 Marca 2007 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Detale są naprawdę drobne. Wiatrak, grill, nalepki i nieraz małe różnice w okablowaniu. W wersjach z topowerem inside było jeszcze "ecaso", system podtrzymywania wiatraków po wyłączeniu kompa. Teraz nawet tego nie ma. Dodatkowo zasilacze be-quieta zazwyczaj mają nieco naciągane tabliczki znamionowe. Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Niech zdjecia powiedza za mnie ! Bq Fortron gln Amcrox Powiedz mi teraz Za co zaplaciles wiecej bo ja tutaj roznic nie widze... Cisza mowisz? jakbys nie zauwarzyl wszytkie maja wentylatry protechnik? Za co szary uzytkownik ma placic wiecej firmie bq?Btw wlascicelem amcroxa jest Fsp :lol: a do tego bequeiet widze jest jescze w starszej rewizji ktora ma problemy w wspolpracy z plytami glownymi niekorymi:P a jestem fanboyem marki fsp i pochodnych nie wstydze sie tego ale co ma moje przekonanie do prawdy na temat przeplacania za marke bq? Pytanie do Ciebie Ste3an - ile otrzymałeś gwarancji na swój zasilacz ? (przypuszczam że 24 miesiące) - może więc to jest ta różnica między FSP/Amacrox a tym BQ ? (BQ daje 36m.) To że są konstrukcyjnie "identyczne" tego wybacz ale nie negowałem (nie miałem w rękach wszystkich 3 zasilaczy FSP/Amacrox/BeQuiet! rozebranych) Co do różnic między tymi zasiłkami tzw. "detali" odpowiedź otrzymałem od kolegi Benito. A co do twojego "fanboy marki fsp" to wybacz, ale to mi naprawdę w niczym nie przeszkadza. Natomiast odnosząc się do "prawdy" przepłacania za markę BQ to też wybacz, ale jest to tylko twoja subiektywna opinia, a nie żadna "prawda" - ja akurat się z tym osobiście nie zgadzam żebym przepłacił za markę BQ - Ty masz inne zdanie i OK, szanuję to. Za specjalistę się nie uważam i nigdy tak o sobie nie powiedziałem. Jeszcze jak powiesz że jednak mają inne radiatorki i pcb i za to tyle dopłacasz to poskładam się ze śmiechu. Mam nadzieję, że Ste3an wyklarował ci za co płacisz w be-quiet. Jeśli nie twoja strata. Tylko mnie w próżne dysputy więcej nie mieszaj. A jego zacięcie szanuję, bo choć ma kręćka na punkcie fsp, to w gruncie rzeczy jest nieszkodliwy i potrafi przestać jeśli trzeba(...mam chociaż taką nadzieję). Odp 1. - Nie, nie powiem tak, bo po pierwsze nie byłoby to prawdą, a po drugie wtedy byś się mógł rzeczywiście "poskładać ze śmiechu" (to by mogło być szkodliwe dla Twojego zdrowia) - mam nadzieję że rozumiesz mój mały żart - bez urazy. Odp 2. - W żadne próżne dysputy Cię nie mieszam - w zasadzie sam się "wmieszałeś" (swoim komentarzem pod moim adresem, jakobym "reklamował na forum" akurat tego BQ) - po prostu odpowiedziałem na post adam_77 - który chciał wybrać między Topkiem P1 a BQ SP - z tego prostego powodu że mam akurat BQ a nie Topowera dajmy na to - z BQ jestem bardzo zadowolony,dlatego go poleciłem - zresztą z Topka pewnie też bym był i w takiej sytuacji gdybym miał tego Topka, to bym polecił Topka (pomijając aspekt "głośności" zasiłki) Co do zacięcia Ste3ana na temat FSP - już się wypowiedziałem, nie będę się powtarzał. Pozdrawiam serdecznie, woland78 skoro kolega powoluje sie na auta to ujmijmy to tak: Kojarzysz samochod "Pontiac LeMans"? To jest praktycznie to samo co nasz poczciwy kadet, rozni sie detalami! ciut lepsze wyposazenie, minimalne akcenty stylistyczne. I wlasnie taka jest roznica pomiedzy BQ, a amacroxem :] Natomiast roznica skoda/vw/audi to juz nie detale :] Kolega kojarzy samochód "Pontiac LeMans" ;) Natomiast podając przykład VW/Skoda/Audi w odniesieniu do zasilaczy BQ/FSP/Amacrox - chodziło mi tylko o zasadę - to że między VW/Skodą/Audi różnice nie sprowadzają się tylko do detali, to każde dziecko wie prawda (chociaż z tymi detalami w przypadku Skody dajmy na to Octavii a VW Golf to może być już bardzo różnie - kto się interesuje trochę motoryzacją ten wie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) KolegO ALE ONE WYPOSARZENIEM SIE NIe ROZNIA NAJWYRZEJ KOLOREM OBUDOWY LUB PCB ? Edytowane 6 Marca 2007 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villentretenmerth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 KolegO ALE ONE WYPOSARZENIEM SIE NIe ROZNIA NAJWYRZEJ KOLOREM OBUDOWY LUB PCB ? Na pewno różnią się naklejką ;) No i gwarancją ma się rozumieć :) Pozdrawiam Cię serdecznie, woland78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 zakonczmy juz ta jalowa dyskusje :) make peace not war :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Ja również noszę się z zamiarem zakupu podobnej konfiguracji, ale z drobnymi różnicami, jednak platforma i karta graficzna te same. Niestety nie mam wolnych 300-400 zł na zasilacz z wysokiej półki jakim jest Be-Quiet, Tagan itp. W grę wchodzi podkręcanie. Jaki minimalnym zasilacz polecacie do takiego konfiguracji? Wstępnie wybrałem sobie Fortrona 400HLN czy jakoś tak za 100 zł, ale zniknęły z allegro... Wiem, że Huntkey 350W będzie dobry, no ale on trochę kosztuje (200 zł, gdybym chciał go kupić musiałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> inną grafę zamiast 7900GS, a chcę tego uniknąć). Który z zasilaczy Amacrox będzie dobry? Czy ten o mocy maksymalne 350W i szczytowej 400W wystarczy, czy lepiej wziąśc wyższy model o wartośćiach 400-450W? Patrzałem też na zasilacze Chieftec GPS 350,400 i 450W, ale nie wiem o nich zbyt wiele. Proszę o poradę :D Edytowane 14 Marca 2007 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszek1905 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 heh, extra, tak naprawde to nic z tego nie rozumie, odpowiedź powinna być zwięzła i krótka, a nie ile sie da to pisze, to powiedźcie mi może tak: Amacrox 450W? Pentagram 460W? Huntkey 350W? wybierzcie, jedno głośnie:D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Dałeś takie zasilacze, że jednogłośnej odpowiedzi na pewno nie będzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...