Skocz do zawartości
Yog-Sothoth

Impedancja Kolumny A Wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie.. mam stary wzmacniacz Unitra Fonica PW9010, impedencja 8 ohm.. i tu pytanie - upatrzylem sobie kolumny Jamo S708 (http://www.allegro.pl/item169586276_glosniki_jamo_s708_antracyt_stereo_f_vat_w_wa_.html) niestety albo i stety 6 ohmowe ... czy nie bedzie problemow przy wspoldzialaniu tych dwoch urzadzen, poki nie kupie lepszego wzmaka (zadziala w ogole)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie działać bez problemów, ale nie rozkręcaj na pełną moc wzmacniacza bo możesz go spalić. Kolumny zresztą też a w szczególności głośniki wysokotonowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie poczciwe produkty unitry maja bezpieczniki na koncowkach mocy i to one w 99% sie przepalaja, geberalnie zadko bywa aby przy przesileniu spalily sie tranzystory(no nie biore pod uwage sytuacji jak tranzystory maja po 20 30 lat i nie wyrabiaja, tylko o sprzecie po remoncie)

Mój kumpel ma radmora 5412 wymienione wszystkie kondesatory i tranzystory pare lat temu; uzywa kolumn 4 ohm(wzmacniacz 8ohm) i jak pusci naprawde glosno i mocno przesili to zazwyczaj wlacza sie zabezpieczenie, a czasem pzrepalaja sie bezpieczniki

PS jak juz bedizes mial te kolumny napisz jaka roznica jest w dziwieku i czy duza roznica, ja mam podobny a nawet bardzo sprzet i tez altuski 75 po remoncie ze zwrotnicami jamo i sie zastanawiam jak brzmi ten sprzet na nowoczesnych kolumnach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica jest mozna powiedziec widoczna golym okiem ;) Jeszcze zmienilem wzmacniacz na Harman Kardon 970, takze mozna powiedziec niebo a ziemia, dynamika o wiele lepsza, nie ma juz tak wytlumionego dzwieku jak na starym sprzecie, dzwiek czysty i wyrazny, no i ta moc.. :)

Edytowane przez Yog-Sothoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi