LCC Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Zastanawiam się nad nowymi pamiątkami i nie wiem co będzie bardziej wydajne. Używam bardzo wymagających programów do obróbki i kompresji, ale także gram w najnowsze gry (oprócz tego flight simulator X no i future Crisis). Oczywiście myślę także o przyszłości i chciałbym aby te pamiątki starczyły mi na następne kilkanaście miesięcy. Aha mam też w planach zakupić C2D E6600 więc czy to będzie razem grało i śpiewało. Oto moje propozycje: 2x 1 GB Kingston Hyper-X (800 Mhz) 4x 1 GB GoodRam (800 Mhz) Pytam gdyż w tym dziale na pewno jest mnóstwo specjalistów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) ale tu sie nie ma nad czym nawet zastanawiac?! oczywiscie ze 4GB ;] zastanow sie nad 2x2GB Edytowane 5 Marca 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) ale tu sie nie ma nad czym nawet zastanawiac?! oczywiscie ze 4GB ;] zastanow sie nad 2x2GB Ale oczywiście, że jest się nad czym zastanawiać. Jeśli korzystasz z Win Xp i masz zamiar przy nim jeszcze trochę czasu pozostać, to bierz 2x1 z jak najniższymi timngami. Gwarantuję Ci, że w Xp wydajność takiego zestawu w obróbce video i nie tylko będzie sporo większa niż 4x1 GB. Powód jest taki, że Xp obsługuje tylko do 3Gb ramu w normalny sposób i dołożenie większej ilości powoduje spadek wydajności zamiast wzrostu. Druga rzecz że w kompresowaniu wideo opóźnienia pamięci mają spory wpływ na wydajność Jeśli natomiast masz już Vistę, albo planujesz przesiadkę w ciągu następnego miesiąca-dwóch, to bierz 4 Giga, tam ramu nigdy nie jest za dużo;) a 2x1 niekoniecznie kingstona bierz, prędzej geil/ocz/patriot, kingston niestety już nie ten sam co kiedyś... ;( Edytowane 5 Marca 2007 przez bartek82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ze strony microsoftu: Do uruchomienia systemu Windows XP zalecane jest 128 megabajtów (MB) pamięci RAM. Minimalna ilość pamięci to 64 MB, a ilość maksymalna to 4 gigabajty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ze strony microsoftu: Do uruchomienia systemu Windows XP zalecane jest 128 megabajtów (MB) pamięci RAM. Minimalna ilość pamięci to 64 MB, a ilość maksymalna to 4 gigabajty. "W NORMALNY SPOSóB" do 3 Gb, powyżej tej pojemności zmienia się sposób adresowania całej pamięci (coś jak Hi-mem w Win 3.11), co dodaje dodatkowe opóźnienia i znacznie zmniejsza wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 skoro sie tak rozdrabniamy, to moze warto wspomniec ze XP32bitowy obsluguje 4GB, ale dzielac to miedzy aplikacje i jadro w stosunku 50/50 (skad wzioles te 3GB?) najlepiej niech autor poda system(y) pod ktorym(i) pracuje. jednak wciaz sadze, ze mniejsza ilosc ramu (szybszego) nie zrekompensuje ilosci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 skoro sie tak rozdrabniamy, to moze warto wspomniec ze XP32bitowy obsluguje 4GB, ale dzielac to miedzy aplikacje i jadro w stosunku 50/50 (skad wzioles te 3GB?) najlepiej niech autor poda system(y) pod ktorym(i) pracuje. jednak wciaz sadze, ze mniejsza ilosc ramu (szybszego) nie zrekompensuje ilosci ;) Te 3 Giga wziąłem z jednego ze szkoleń organizowanych przez Microsoft, informację o tym możesz też znaleźć w instrukcjach do niektórych płyt głównych. Jeśli chodzi o zrekompensowanie, to pod Xp wcale takiej potrzeby nie ma, ja osobiście nie zauważyłem, żeby nawet przy kilku programach włączonych (nie liczę prime i super-pi :P) zajętość ramu wynosiła powyżej 1,5 Giga. Najlepiej nich autor postu sprawdzi u siebie w normalnej pracy ile wynosi u niego zajętość ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shady Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Wszystko ok, ale czy to muszą być GOODRAM'y ? :D Jeżeli muszą to chociaż GOODRAM PRO ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Wszystko ok, ale czy to muszą być GOODRAM'y ? :D Jeżeli muszą to chociaż GOODRAM PRO ;) odradzam GoodRAMy - cena jest wyśmienita ale.. nabyłem 2szt. 1024/800 i puszczam je na 700, a one bez względu na V bezbłędnie idą jedynie przy 2T :mur: zegar proca 2.8 a na dzielniku 6 wogóle nie chcą wstawać. miałem kość GR 1024/677 i śmigała na lepszych tajmingach przy 1T, a do tego mogłem wrzucić dzielnik 6. z GoodRAM teraz loteria :sad: Edytowane 5 Marca 2007 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 odradzam GoodRAMy - cena jest wyśmienita ale.. nabyłem 2szt. 1024/800 i puszczam je na 700, a one bez względu na V bezbłędnie idą jedynie przy 2T :mur: zegar proca 2.8 a na dzielniku 6 wogóle nie chcą wstawać. miałem kość GR 1024/677 i śmigała na lepszych tajmingach przy 1T, a do tego mogłem wrzucić dzielnik 6. z GoodRAM teraz loteria :sad: Większość DDR-ów II w dualu trudno puścić na 1T i jest to z reguły wina płyty głównej, tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia - może się mylę. Natomiast faktem jest, że Goodramy to loteria, raz trafi się ok, a raz kiszka (ja z kolei miałem problem z 667, nawet na 700 nie dawały rady wstać,) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...