Skocz do zawartości
Mr.Martin

Dziwne Wskazanie Stanu Baterii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Laptop IBm lenovo X60 i dziala on w pracy na zasilaniu ( wogle jest wlaczony 24/dobe pod zasilacz). Zawsze bylo na wskazniku naldowania akumulatora 100% - dzisiaj zas jak rano wlaczylem komputer pokazalo o dziwo 98% ( przez weekend laptop nie byl uzywany , stal w pracy podlaczony do zasilacza)

Dlaczego tak sie stalo i czy to normalne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej normalne. Bateria rozładowuje sie nawet jak nie jest używana. A komputer ładuje ją dopiero jak poziom naładowania spadnie poniżej pewnego poziomu, n.p. 95% po to aby nie nadwyrężać ogniw niepotrzebnymi doładowaniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Posiadam lapa z sygnaturki i mam takie pytanie zasilacz zewnętrzny po jakiejś 1h pracy jest strasznie gorący i troszkę mnie to martwi :( a może to normalny objaw ?? Lap ma 2 dni, oraz czy długie działanie lapa na zasilaczu w jakiś sposób szkodzi baterii ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz się co w ogóle przejmować, a nawet interesować temperaturą zasilacza

długie działanie na zasilaczu nie wpływa w żaden sposób na baterię, ogólnie podobno zalecane jest raz na jakiś czas popracować na baterii, ale ja mam to głęboko gdzieś, bo to jest temat rzeka, każdy ma swoje teorie, praca bez baterii, praca z baterią, raz w tygodni, raz na miesiąc, wcale, szkoda się nawet w to wtajemniczać

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Posiadam lapa z sygnaturki i mam takie pytanie zasilacz zewnętrzny po jakiejś 1h pracy jest strasznie gorący i troszkę mnie to martwi :( a może to normalny objaw ?? Lap ma 2 dni, oraz czy długie działanie lapa na zasilaczu w jakiś sposób szkodzi baterii ??

ja ci tylko powiem tyle zebys nie trzymal zasilacza na lozku :)

postaw na ziemie i olej jego temperature, moj moglby podgrzewac pieklo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak to jest dokladnie.

Czy jak pracuje w pracy na laptopie na zasilaczu to np co dwa tygodnie najlepiej przelaczyc sie na baterie , rozladowac ja i znowu pracowac na zasilaczu ?

a druga sprawa to tzw samoczynne rozladowywanie sie baterii ( pierwszy moj post w tym temacie) - na ile ustawic zakres aby bateria znowu sie zaczela doladowywac - ile %? 95% , 96% ?

Bo w oprogramowaniu IBm lenovo standardoweo jest ze gdy spadnie do96% to zaczyna ladowac ale takze jest ze mozna ustawic to recznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi