Skocz do zawartości
Mr.Martin

Pendrive I Bezpieczne Usuwanie....

Rekomendowane odpowiedzi

czyli co , zawsze nalezy kliknac na ta ikonke i bezpiecznie usunac ?

A co straty danych to skoro juz cos przekopiowalem i dioda nie mryga to cos moge stracic ?

czy te bezpieczne usuwanie nalezy stosowac gdy cos nagrywam na pendrive czy takze jezeli cos przegrywam z pendrive na dysk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjac zawsze mozesz ;)

ale tez mozesz stracic dane

Aaa tam, to tylko mity, ja pendrive'a używam od 6 lat i jeszcze nigdy nie straciłem danych, ani nie uszkodziłem pamięci przez bezpośrednie wyciąganie pena z usb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio mi się 2 razy xp zwiesił jak wyciągałem pena bez bezpiecznego usuwania, jak później usunąłem to wszystko było ok, może to wina [ciach!]ianej mobo...

na dfi nf4 zawsze wyciągałem i nigdy nic się nie stało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna tez skorzystac z opcji 'Wysuń' w menu dysku w komputerze. Co prawda nie jest to to samo co "usuwanie sprzetu.." ale powinno wystarczyc zeby nie znikneły zadne pliki czy rozsypał sie system plików(takie rzeczy sie zdarzają czasem przy normalnym wyjęciu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nic sie nie zapisuje na pena, to nic nie ma prawa stasowac, chyba ze np jakis antywirus zacznie ci skanowac pena w poszukawaniu wirusow i np otworzy jakis plik (np archiwum rar) a ty w tym czasie myslac ze nic nie zapisujesz, wyjmiesz to moze sie cos zle zapisac, ale ja nigdy nie usuwam bezpiecznie swoich penow (mam ich kilka) i nigdy nic nie ztracilem. Jak nic nie zapisujesz spokojnie wyciagaj pena.

BTW w linuksie nie spotkalem sie nigdy czyms takim jak 'bezpieczne usuwanie' widac nie jest to nikomu potrzebne albo to ja tak malo wiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win XP ma dla dysków wymiennych - w tym pendrive'ów - domyślnie wyłączone buforowanie zapisu. Dlatego można je odłączać bez klikania w "bezpieczne usuwanie sprzętu". Można zmienić te ustawienia... tylko po co? No, chyba że ktoś chce się przekonać czy odłączanie pendrive'ów w locie jest naprawdę ZAWSZE bezpieczne :wink:

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi