Mr.Martin Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Witam Czy w systemach Win Xp i Vista nalezy przed wyjeciem Pendrive najpierw go usunac poprzez "bezpieczne usuwanie..." (ikonka obok zegara) ? czy moze porostu mozna wyjmowac bez tego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 wyjac zawsze mozesz ;) ale tez mozesz stracic dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 czyli co , zawsze nalezy kliknac na ta ikonke i bezpiecznie usunac ? A co straty danych to skoro juz cos przekopiowalem i dioda nie mryga to cos moge stracic ? czy te bezpieczne usuwanie nalezy stosowac gdy cos nagrywam na pendrive czy takze jezeli cos przegrywam z pendrive na dysk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 wyjac zawsze mozesz ;) ale tez mozesz stracic dane Aaa tam, to tylko mity, ja pendrive'a używam od 6 lat i jeszcze nigdy nie straciłem danych, ani nie uszkodziłem pamięci przez bezpośrednie wyciąganie pena z usb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 a ja stracilem, wiec.... zawsze zdarzyc sie moze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 No własnie chyba tylko przez to, że wyciągnąłes pena jeszcze w trakcie zapisu danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 No własnie chyba tylko przez to, że wyciągnąłes pena jeszcze w trakcie zapisu danych. czyli jak juz dane nie sa zapisywane , dioda nie mryga to mozna bezpiecznie wyjmowac bez tego usuwania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 No własnie chyba tylko przez to, że wyciągnąłes pena jeszcze w trakcie zapisu danych.nie potwierdzam, nie zaprzeczam... po prostu nie pamietam (ale raczej unikam wyjmowania podczas w/r) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 czyli jak juz dane nie sa zapisywane , dioda nie mryga to mozna bezpiecznie wyjmowac bez tego usuwania ? zawsze tak rbie i jescze nigdy nic sie nie stalo - ale nigdy nic nie wiadomo i moze byc ten pierwszy raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ostatnio mi się 2 razy xp zwiesił jak wyciągałem pena bez bezpiecznego usuwania, jak później usunąłem to wszystko było ok, może to wina [ciach!]ianej mobo... na dfi nf4 zawsze wyciągałem i nigdy nic się nie stało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Mozna tez skorzystac z opcji 'Wysuń' w menu dysku w komputerze. Co prawda nie jest to to samo co "usuwanie sprzetu.." ale powinno wystarczyc zeby nie znikneły zadne pliki czy rozsypał sie system plików(takie rzeczy sie zdarzają czasem przy normalnym wyjęciu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski8 Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Jezeli nic sie nie zapisuje na pena, to nic nie ma prawa stasowac, chyba ze np jakis antywirus zacznie ci skanowac pena w poszukawaniu wirusow i np otworzy jakis plik (np archiwum rar) a ty w tym czasie myslac ze nic nie zapisujesz, wyjmiesz to moze sie cos zle zapisac, ale ja nigdy nie usuwam bezpiecznie swoich penow (mam ich kilka) i nigdy nic nie ztracilem. Jak nic nie zapisujesz spokojnie wyciagaj pena. BTW w linuksie nie spotkalem sie nigdy czyms takim jak 'bezpieczne usuwanie' widac nie jest to nikomu potrzebne albo to ja tak malo wiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 BTW w linuksie nie spotkalem sie nigdy czyms takim jak 'bezpieczne usuwanie' widac nie jest to nikomu potrzebne albo to ja tak malo wiem :DA z poleceniem umount się spotkałes? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Win XP ma dla dysków wymiennych - w tym pendrive'ów - domyślnie wyłączone buforowanie zapisu. Dlatego można je odłączać bez klikania w "bezpieczne usuwanie sprzętu". Można zmienić te ustawienia... tylko po co? No, chyba że ktoś chce się przekonać czy odłączanie pendrive'ów w locie jest naprawdę ZAWSZE bezpieczne :wink: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Niektóre jednak nie lubią byc odlaczane w ten sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...