Skocz do zawartości
Kaeres

Moj nowy celek :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio badalem w sisoft 2001 przy procku 1.52Ghz.

I wyniki byly nastepujace CPU - 4184 i 2039 MULTI - 8274 i 10272

Stary 3dmark max co wycisnalem ze starego celka to 9900 oraz 1468.

Tym nowym celkiem sie jeszcze nie bawilem.

Powinienem przekroczyc 10k i 1500 w 3dmarkach.

Zainstaluje sisoft 2003 (tylko taka mam teraz) i sprobuje.

Podaj tez swoje wyniki na duronie w sisoft 2003 oraz 3dmarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sandra nagina amd pisze ze mam 4000mipsow na 1.1 giga co jest smieszne bo na serio (sandra 2002) pokazuje prawidlowo 2999 na 1090MHz

3dmarkow mam tyle co dalem czyli ile jest w podpisie

9k i 1430 w nowym

na celku wyciagalem 4800 mipsow i 2400mflopow chyba ale juz nie pamietam wiec duzooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio badalem w sisoft 2001 przy procku 1.52Ghz.

I wyniki byly nastepujace CPU - 4184 i 2039 MULTI - 8274 i 10272

Stary 3dmark max co wycisnalem ze starego celka to 9900 oraz 1468.

Tym nowym celkiem sie jeszcze nie bawilem.

Powinienem przekroczyc 10k i 1500 w 3dmarkach.

Zainstaluje sisoft 2003 (tylko taka mam teraz) i sprobuje.

Podaj tez swoje wyniki na duronie w sisoft 2003 oraz 3dmarkach.

Z chęcią bym zrobił porównianie z twoją celinka i moim durakiem, szkoda żeźnie z krakowa :(

Bo ciekaw bym był czy niedobory mhzetów nadrobi magistralą mój duraczek :?

A c od osandry to tenprogram to wielki pic na wodę. Ostatnio sam pisałem jakie oszustwa (przynajmniej u mnie ewidentnie tak wychodziło) są np. w teście pamięci. I wówczas pomimo takiej samej magistrali (ustwienia: 5,5x166, 6x166, 6,5x166 i 7x166) i wyniki różniły się o ok. 20 % (między najwyższym i najniższym). Doskonale było widać żę wg sandry szybszy procek oznaczał wydajniejsze pamięci (mimo takiej samej magistrali)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko, mam nadzieję że nikt nie zrazi się tym, że wałkuję temat drut-modów od nowa... :oops:

Ale mam takie konkretne nieścisłości do wyjaśnienia (z waszą pomocą no nie???)

Ściągnąłem datasheet Intela i tak:

Mam Celerona 1300 (Vcore default: 1,5V)

Wedle tego datasheeta ustawienia nóżek mam takie:

Vid25mV: 0

Vid3: 1

Vid2: 0

Vid1: 1

Vid0: 1

Do tej pory nie mam pytań, dodatkowo rozumiem, że Jeżeli nóżka oznaczona jest zerem, znaczy że jest uziemiona (połączona z Vss w procesorze).

A teraz pytania:

1. Z tego co wyczytałem z datasheetu, aby otrzymać identyczne ustawienia co 1,65V (czyli mieć "na tych samych nóżkach 0 i 1) muszę ustawić Vid1 i Vid0 do Vss. Czy to prawda, jeżeli nie to jak???

2. A co zrobić, aby z pozycji 0 na nóżce (obojętnie na którym Vid) zrobić 1? Podłączyć do akumulatora :lol: :lol: :lol: :?: Napiszcie!!!

Sorry jeżeli gdzieś w sieci można znaleźć dokładne "know-how" a ja się niedoszukałem...Szukam 3 dzień...A jak sobie zjaram procesor to na nowy mnie nie stać! Zdozumcie i dzięki z góry za info! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko, mam nadzieję że nikt nie zrazi się tym, że wałkuję temat drut-modów od nowa... :oops:  

Ale mam takie konkretne nieścisłości do wyjaśnienia (z waszą pomocą no nie???)

Ściągnąłem datasheet Intela i tak:

Mam Celerona 1300 (Vcore default: 1,5V)

Wedle tego datasheeta ustawienia nóżek mam takie:

Vid25mV: 0

Vid3:        1

Vid2:        0

Vid1:        1

Vid0:        1

Do tej pory nie mam pytań, dodatkowo rozumiem, że Jeżeli nóżka oznaczona jest zerem, znaczy że jest uziemiona (połączona z Vss w procesorze).

A teraz pytania:

1. Z tego co wyczytałem z datasheetu, aby otrzymać identyczne ustawienia co 1,65V (czyli mieć "na tych samych nóżkach 0 i 1) muszę ustawić Vid1 i Vid0 do Vss. Czy to prawda, jeżeli nie to jak???

2. A co zrobić, aby z pozycji 0 na nóżce (obojętnie na którym Vid) zrobić 1? Podłączyć do akumulatora  :lol:  :lol:  :lol:  :?:  Napiszcie!!!

Sorry jeżeli gdzieś w sieci można znaleźć dokładne "know-how" a ja się niedoszukałem...Szukam 3 dzień...A jak sobie zjaram procesor to na nowy mnie nie stać! Zdozumcie i dzięki z góry za info! :D

poprostu zdrutuj i zobacz - jak odpali sie to dobrze jak nie to wyciagnij druty i sprawdz co moze byc nie tak

proca nie spalisz - najwyzej sie nie odpali

wiem bo probowalem i za 1 razem nie odpalil sie bo cos bylo zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącze się do topica bo nie chcę zakładać nowego. Co sądzicie o:

Intel Celeron Tualatin 1,2Ghz , cache: 256KB, częstotliwość, magistrali: 100MHz (12x100MHz), wymaga płyt z gniazdem FC-PGA2, oznaczenia na procesorze: 7146A109-0134 CELERON SL5XS

Mam płytkę na przejściówce slot1/s370 więc chyba podejdzie. Czy ma ktoś taką serię i wie jakie ma możliwości do o/c ?? Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze moje mobo jest po przyjściach i jak dałem +10% to mi kondki padły. Teraz leci na +5% i jest ok. Zaczynam się obawiać czy sprostają temu wyzwaniu.

1. Która wersja jest najlepsza do o/c ?

2. SL5XS - jakie to ma możliwości do o/c ?

3. Mam s370 FC-PGA i czy po Vmodzie będzie hulał (działał) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze moje mobo jest po przyjściach i jak dałem +10% to mi kondki padły. Teraz leci na +5% i jest ok. Zaczynam się obawiać czy sprostają temu wyzwaniu.

1. Która wersja jest najlepsza do o/c ?

2. SL5XS - jakie to ma możliwości do o/c ?

3. Mam s370 FC-PGA i czy po Vmodzie będzie hulał (działał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A c od osandry to tenprogram to wielki pic na wodę. Ostatnio sam pisałem jakie oszustwa (przynajmniej u mnie ewidentnie tak wychodziło) są np. w teście pamięci. I wówczas pomimo takiej samej magistrali (ustwienia: 5,5x166, 6x166, 6,5x166 i 7x166) i wyniki różniły się o ok. 20 % (między najwyższym i najniższym). Doskonale było widać żę wg sandry szybszy procek oznaczał wydajniejsze pamięci (mimo takiej samej magistrali)...

A nie sadzisz, ze jednak ta sandra cos mierzy ? A nie tylko cyferki sobie losowo wyswietla. Nie sadzisz, ze zachodzi tu zaleznosc miedzy taktowaniem cache'u procka a przepustowoscia pamieci ? !!!!

Teoria spisku RULEZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres - Tenx za moda (wiem ze chodzi o większe napięcie potrzebne do o/c bodajże :P ). Teraz mam pytanko, bo każdy mówi coś innego. Czy ten tulipan C1.2 odpali się na tej mobo? SOYO SY-6BA+IV

Z poniższych sznurków wynika, że niby tak (jest na listach):

http://www.clubic.com/n/n4791.html

http://www.ocworkbench.com/hardware/powerl...rleap/page1.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi