Skocz do zawartości
Gość kamil2201

Problem Z łaczeniem Się Z Neo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil2201

Witam!! Mieszkam na wsi i zmnieniłem sobie neo 129 na 1024.. 128 chodziła bez zarzutu tak samo jak i 512 we mojej wsi.. Otóż czasami lampka od modemu link ( zxdsl 852) mryga czyli lipa i jak się połaczam to mam bład 692.. A czasami lampka się świeci i jak próbuje się połaczyć to wyskakuje mi bład 721.. Czasami kiedy się swieci lampka link mogę się połaczyć. Dodam że ściaganie idzie w okolicy maxa czyli 125kb\s tak samo jak upload. I teraz nasuwa się pytanie.. Czy w mojej wsi 1mb to zbyt dużo jeżeli transfer chodzi na max? Dzwoniłem pod 800102102 i ma przyjechać do mnie technik który prawdopodobnie rożwiąze ten kłopot. Więc co mam robić? Zmnienić neo? Prosze pomocy :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przy takiej prędkości modem gubi sychro to znacz, że koniecznie trzeba obniżyć prędkość. Jeśli wyskakuje ci błąd 721 a modem ma synchro to znaczy, że CKU w tpsa musi wykreować od nowa usługe na porcie lub ktoś Cie źle zakrosował.

Trzeba zgłosić uszkodzenie i tyle.

Edytowane przez apofiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Transfery mam jak najbardziej wporządku.. Dziś np zassałem z torrenta gre i szło nawet 130kb\s i modem nie gubił synchronizacji.. Rano nigdy nie mogę sie połaczyć dopiero teraz gdy po właczeniu komputera odczekałem 5minut modem złapal synchornizacje i poszło.. Czasami jest tak że synchronizacja jest ale nie ma połaczenia i jest bład 721. Ustera zgłoszona i ma przyjechać do mnie technik w ten wtorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Technik powinnien mi go wymienić? Połaczyć to moge się praktycznie często po godzinie 18:00 jakieś to dziwne jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem trzeba sobie samemu zmienić. Na twój problem może wpływać kilka powodów; możesz mieszkać daleko od szafy ONU i ta prędkość jest za duża (neo zawsze synchronizuje się na większej prędkości), mogą być kiepskie parametry kabla(sygnał szum i tłumienność), może się uszkadzać port na szafie ONU lub cała karta; a może po prostu siadać modem. Problem może nawet być u ciebie w domu w instalacji; różnie ludzie mają puszczone kable, przygniecione szafkami stołami itp.

Jeśli masz modem sagema to wciśnij alt+d i napisz jaką masz tłumienność i odstęp sygnał szum.

Edytowane przez apofiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Margin mam 35dB a reszta to napisze pozniej... Połaczyć moge się zawsze od godziny 19:00.. Transfery ok. Modem? hmm.. nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Sorry za post pod postem ale moja wypowiedź poprzez edycje nie była by zauważona poprzez uczestników. Margin 35dB atteuation 38dB.. Czy ta 1mb powinna dobrze śmigać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi