flasht Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Witam. Pytanie moje to... w jaki sposob wycina sie dziury w plexi lub w plytkach pcb? Chodzi o dziury w srodku, tak zeby dziura byla otoczona ze wszystkich 4 stron plexi/pcb... Pozdrawiam, FlashT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 najłatwiej laserem w plexi i ploterem w pcb :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 najłatwiej laserem w plexi i ploterem w pcb :wink: No chodzilo mi raczej o jakies domowe sposoby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Tja, zwłaszcza że laser i ploter są w każdym domu i zagrodzie :> Jak potrzebowałem kwadratowych szparek, nawiercałem w dwóch rogach wiertłem na tyle dużym, żeby weszło ostrze wyrzynarki, a potem to już szło szybko. Pleksa, aluminium, blacha stalowa - co se pan życzy. Kwadraty i prostokąty takie, że Pitagoras się chował. Nie wiem, czy z każdym PCB można zrobić coś takiego, ale kiedyś miałem tego do pocięcia sporo, więc wzdłuż metalowej linijki przeciągnąłem kilka razy nożykiem do tapet, a potem pod spód ołówek i łamało się jak ceramika. Może kwadratowy otwór też da radę jakoś obrzezać i "wypchnąć" środek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 wiertarka stołowa i cienkie wiertło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 pytając o PCB zapewne nie będzie wycinał otworów wyrzynarką, tylko coś małego. Zasada jest prosta... usunąć jak najwięcej materiału elektronarzędziami, a potem pilnik kwadraciany w dłoń... i do dzieła... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Popieram Pelzak'a najpierw wiertarka a potem pilnik i do dziela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...