kieliszek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Witam, 2 dni temu zakupiłem sobie właśnie taki zasilacz do komputera. Jak się okazało moja płyta posiada złącze 20 pin, a zasilacz nie posiada odłączanych 4 pinów. Po przeszukaniu internetu dowiedziałem się, że można zastosować przejściówkę 24-->20 pin. W załączniku przesyłam zdjęcie końcówki od zasiłki 24 pin. Jak się okazało zasiłka nie posiada kabla białego (5V?). Mój stary zasilacz taki kabel posiada. Czy zastosowanie przejściówki zastąpi działanie kabla białego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Witam, 2 dni temu zakupiłem sobie właśnie taki zasilacz do komputera. Jak się okazało moja płyta posiada złącze 20 pin, a zasilacz nie posiada odłączanych 4 pinów. Po przeszukaniu internetu dowiedziałem się, że można zastosować przejściówkę 24-->20 pin. W załączniku przesyłam zdjęcie końcówki od zasiłki 24 pin. Jak się okazało zasiłka nie posiada kabla białego (5V?). Mój stary zasilacz taki kabel posiada. Czy zastosowanie przejściówki zastąpi działanie kabla białego? Nie przejsciówka nie zastąpi -5V, ktore to napiecie zostalo wycofane jakis czas temu ze specyfikacji atx (chyba od wersji 2.01). TO napięcie i tak juz od dlugiego czasu nie jest uzywane, tak wiec smialo podlaczaj tą zasilke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ok, ale czy tego zasilania 5V (kabel biały)nie potrzebuje moja płyta? Posiadam ASRock K7S8X rev. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 5V to czerwony kabel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ok, znalazłem stronkę http://www.bluemax.net/techtips/ATXPowerSu...upplyWiring.htm Wg niej kabel biały to kabel -5V. Pozostaje tylko kwestia tego, czy moja płyta pociągnie bez tego -5V. Przeszukałem już tony stron i za diabla nie mogę znaleźć tego czy moja plyta jest w standardzie ATX 2.01 lub powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Ok, znalazłem stronkę http://www.bluemax.net/techtips/ATXPowerSu...upplyWiring.htm Wg niej kabel biały to kabel -5V. Pozostaje tylko kwestia tego, czy moja płyta pociągnie bez tego -5V. Przeszukałem już tony stron i za diabla nie mogę znaleźć tego czy moja plyta jest w standardzie ATX 2.01 lub powyżej. Zalecam przeczytanie mojego posta o #2 :? w skrócie będzie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Jakbyś napisał o jakiego Fortrona chodzi.., ale poczytaj mój konfig w sigu. Wszystko pięknie śmiga, a też mi się zdawało że któregoś kabelka brakuje.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 ale poco przejsciowka:) jak nie masz kondziolkow i innych elementow wokol gniazda atx to wcisniesz ta wtyczke w te 20piny i 4 beda wolno stojace a jak nie zawsze mozna uzyc jakiego ostrza i z oemowac 24piny na 20:) i zaizolowac kostke z 4 pinami zeby nie bylo niespodzianek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Cześć, wydawało mi się, że już mam problem z głowy. Kupiłem przejściówkę, zamontowałem i działa! A raczej działało :huh: Otóż po pierwszym uruchomieniu wszystko ładnie, pięknie i cichutko. Ale już po drugim lipa. Wszystko się włączyło, wszystkie wentylatory, komputer, ale na ekranie pustka, monitor nie startuje. Ok, zamieniłem zasiłkę nastarą i wszystko śmiga. Zmieniłem na nową i nadal lipa, monitor nie startuje. Po godzinach zmagań doszedłem do wniosku (może się myle i może coś źle robie), że płyta bądź zasilacz ma efekt pamięci? Po odstawce na 2h, 3h i włączeniu komputera z nową zasiłką wszystko działa. Lecz po wyłączeniu i włączeniu już nie. Możecie coś na to poradzić? A może coś źle robie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 podaj dokladny model tego fortrona mozliwe ze trafil ci sie wadliwy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Model zasilacza to: Fortron FSP350-60THA-P Natomiast stary to jakiś MEGABAJT 350W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 niestety troszke nieudany zakup twoja plyta zasila procesor z lini 5V a ta zasilaka ma ja dosc slaba 21A konkretnie dla tej plyty powiniens miec zasilacz z mocna 'piątka' (od 30A wzwyz) ten zasila jest do plyt o nowszej konstrukcji, tzn do tych ktore zailaja procesor z lini 12V (podlaczane 4 pin) ale i tak jako tako powinna dac rade. jaki masz tam procek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ups. zapomniałem podać w sygnaturze procka. Posiadam AMD Athlon 2500+ Barton Jeśli to zły zakup to jaki cichy zasilać proponujecie z allegro pod moją płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 http://www.allegro.pl/item170498140_fortro...ro_gwar_fv.html coś takiego, przede wszystkim patrz, żeby na 5V było ok 30A lub więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Svende, Greg505 dzięki za porady :wink: Właśnie skorzystałem z zakupu i kupiłem tego Fortrona. Tego co mam sprzedam, może komuś się przyda, w końcu jest nowy. Jak przyjdzie pocztą dam znać czy działa. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) ta delta http://www.allegro.pl/item169704442_zasila...gwarancja_.html byla by tansza i lepsza (210W na 5+3,3V, fortron 180W) jak z glosnoscia tego fortrona to nie wiem, na fortronie 400-PFN zawiodlem sie (tez mial 12cm wiatrak) a ta delta jest bezglosna/bezszelestna :D ale i tak dobry wybor ;) btw one nie sa nowe (nawet jezeli tak w aukcji pisze) :P Edytowane 8 Marca 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witam! Właśnie doszła do mnie nowa zasiłka czyli ten Fortron MDN. Popodłączałem i działa! Ok. przygotowany na wszelkie niespodzianki wyłączyłem kompa, włączyłem i działa nadal. Myśle sobie ok., problem z głowy. Wyłączyłem kompa z zasilania i zabrałem się za uporządkowywanie wszystkich kabli. Włączyłem zasilanie, włączam kompa i co..... *&(@ (brak komentarza) nie działa. A co gorsza, gdy wróciłem do starej zasiłki ona też nie działa. Po kilku próbach Fortron raz odpalił ale jak do tej pory było to tylko raz. Teraz już nie wiem, czy może moja płyta jest lipna, czy może porządkując kable coś naruszyłem (sądze jednak że nie bo komp jednak raz odpalił i działał), a może coś ze zworkami? Patrzyłem na ten topic http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=228105 jednak u mnie jest co najwyżej taka zworka jak PS2_USB_PWR1 i jest przestawiona na 5VSB a nie na 5V. Poddaje się, ma kto może jakie pomysły? Próbowałem nawet wymienić moją kartę graficzną GF6200@6600 ponieważ myślałem, że to może ona być źródłem problemów na starą wydartą z portu PCI kartę z 1MB pamięci. I nadal lipa. Wszelkie pomysłu mi się wykończyły Jeśli potrzebujecie instrukcji do mojej karty znajduje się ona TU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Witam! Właśnie doszła do mnie nowa zasiłka czyli ten Fortron MDN. Popodłączałem i działa! Ok. przygotowany na wszelkie niespodzianki wyłączyłem kompa, włączyłem i działa nadal. Myśle sobie ok., problem z głowy. Wyłączyłem kompa z zasilania i zabrałem się za uporządkowywanie wszystkich kabli. Włączyłem zasilanie, włączam kompa i co..... *&(@ (brak komentarza) nie działa. A co gorsza, gdy wróciłem do starej zasiłki ona też nie działa. Po kilku próbach Fortron raz odpalił ale jak do tej pory było to tylko raz. Teraz już nie wiem, czy może moja płyta jest lipna, czy może porządkując kable coś naruszyłem (sądze jednak że nie bo komp jednak raz odpalił i działał), a może coś ze zworkami? Patrzyłem na ten topic http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=228105 jednak u mnie jest co najwyżej taka zworka jak PS2_USB_PWR1 i jest przestawiona na 5VSB a nie na 5V. Poddaje się, ma kto może jakie pomysły? Próbowałem nawet wymienić moją kartę graficzną GF6200@6600 ponieważ myślałem, że to może ona być źródłem problemów na starą wydartą z portu PCI kartę z 1MB pamięci. I nadal lipa. Wszelkie pomysłu mi się wykończyły Jeśli potrzebujecie instrukcji do mojej karty znajduje się ona TU Zworke można zrobić przestawić na 5V bo 5VSB jest po to, zeby uruchamiać komputer poruszeniem myszki - spróbować nie zaszkodzi. 2 pomysł to (zaznaczam, że to się raczej nie zdarza) problem z włacznikiem w obudowie, moze poruszenie powoduje, ze czasem nie ma styku (zwarcia) i komputer nie odpala. Żeby to wyeliminować sugeruję odpalic komputer "ze srubokręta" zwierając wtyki na mobo które podłacza sie do włącznika w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) svende może źle sformułowałem. Pod każdym zasilaczem komputer działa, tylko tak jak wyżej już pisałem wszystko się kręci dysk pracuje, wentylatory od karty graficznej, procesora również, ale na ekranie pustka. Przy starcie komp się nie rusza bo nie słysze tego "PIKNIĘCIA" przy przejściu do bootowania systemu. Coraz częściej się zastanawiam czy nie wypróbować zasiłek na innym kompie, tylko nie mam u kogo :? PS. co masz na myśli mówiąc "ze śrubokręta"? :unsure: Edytowane 20.03.2007 o 10.04 Ps 2. przez to całe majsterkowanie chyba nie uszkodziłem płyty bądź procesora? (mam obawy bo dawniej na starej zasiłce działał a teraz obydwa mają takie same problemy, czyli wszystko działa ale na ekranie pustka i nie bootuje. Choć z drugiej strony to komp raz zabootował) Edytowane 20 Marca 2007 przez kieliszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieliszek Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) Po przeczytaniu jednego z tematów (nie pamiętam który) dowiedziałem się, że przyczyną ww. problemów może być również bateria CMOS. Czy to jest możliwe? Oczywiście sprawdziłem bateryjkę. O ile się nie mylę jest to bateryjka 3V. Wyciągnąłem ją, zmierzyłem jej napięcie i wyniosło ono 3.19V. Czy napięcie które podaje jest odpowiednie, a może za duże? Musze się jeszcze zabrać za pomiary zasilacza, choć wątpię aby wszystkie trzy były niesprawne (Megabajt MGB-350atxp4, fortrony ww.) Edytowane 2007.03.22 12.44 Proponuje zamknąć temat. Problem rozwiązany B-) Kurz między nóżkami procesora :D ... i tyle problemów Edytowane 22 Marca 2007 przez kieliszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 to ja skorzystam z okazji. Posiadam plyte na s754. Do tej plyty nalzy zapodac zasilak o silnej linii 12v. Dobrze rozumiem? I czy wystarczy taka zasilka http://allegro.pl/item175828124_mega_promo...x_sata_pci.html . Dodam ze na pokladzie ma byc gf 6800gt. Reszta jak w podpisie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 to ja skorzystam z okazji. Posiadam plyte na s754. Do tej plyty nalzy zapodac zasilak o silnej linii 12v. Dobrze rozumiem? I czy wystarczy taka zasilka http://allegro.pl/item175828124_mega_promo...x_sata_pci.html . Dodam ze na pokladzie ma byc gf 6800gt. Reszta jak w podpisietak, ten fortron gln będzie dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 tak właściwie to hln.. ale nie czepiajmy się szczegółów ;) mam identyczny.. czy można zaryzykować puszczenie na nim c2d e4300 i gf7900/8600 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...