Kebob Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Posiadam zasilacz Chieftec HPC-360-202 DF i zamierzam kupić takiego kompa: CPU: c2d e4300 mobo: Asus P5B Deluxe gpu: Galaxy 7900GS pamięć: DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 No i teraz pytanie czy ten biedny Chiftec to uciągnie czy będę musiał kupić nowy zasilacz? Na razie nie myślę o kręceniu, aczkolwiek nie ukrywam, że z takim zamiarem kupuję tego kompa. Ale jednak na razie starczy to co fabryka dała. Pozdrawiam kebob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Spokojnie pociągnie - chyba,ż eplanujhesz kilka dysków twardych, wtedy pomyśl nad zmianą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Spokojnie pociągnie - chyba,ż eplanujhesz kilka dysków twardych, wtedy pomyśl nad zmianą. No właśnie myślę nad kupnem Samsunga SP2504C, ale też chciałbym, żeby były podłączone moje stare dysk (WD 80GB i Maxtor 80GB), znaczy ich potrzebuję, żeby tylko zgrać z nich dane, więc w sumie chciałbym je podłączyć tylko na chwilę (nawet nie dwa naraz) Bo tak sobie pięknie kompa zaplanowałem i już miałem składać zamówienia, a tu nagle mi się przypomniało, że zasilacz taki sobie <_< A na razie mam tak dobrany konfig i budżet, że zasilacz chcę kupić, ale za miesiąc albo dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 No właśnie myślę nad kupnem Samsunga SP2504C, ale też chciałbym, żeby były podłączone moje stare dysk (WD 80GB i Maxtor 80GB), znaczy ich potrzebuję, żeby tylko zgrać z nich dane, więc w sumie chciałbym je podłączyć tylko na chwilę (nawet nie dwa naraz) Bo tak sobie pięknie kompa zaplanowałem i już miałem składać zamówienia, a tu nagle mi się przypomniało, że zasilacz taki sobie <_< A na razie mam tak dobrany konfig i budżet, że zasilacz chcę kupić, ale za miesiąc albo dwa. Podłacznie jednego HDDka wiecej to nie problem. Problem jest jednak taki, że to zasilacz dla zestwów zasilanych głównie z 5V i ta linia będzie niedociążona co w zwiazku z przeciazoną 12V może powodować spore cyrki i niemałe ryzyko (wtedy napiecia czasem mocno szaleją) Sam e4300 by przeszedł bez krecenia ale grafika za mocna jak do szefa hpc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Podłacznie jednego HDDka wiecej to nie problem. Problem jest jednak taki, że to zasilacz dla zestwów zasilanych głównie z 5V i ta linia będzie niedociążona co w zwiazku z przeciazoną 12V może powodować spore cyrki i niemałe ryzyko (wtedy napiecia czasem mocno szaleją) Sam e4300 by przeszedł bez krecenia ale grafika za mocna jak do szefa hpc no właśnie się obawiam tej słabej 12 :/ Znalazłem na necie, że e4300 pobiera 130W, a 7900GS 82W, co łącznie daje 212W. A zasilacz na 12V ma max 204W :/ Nie jest dobrze :/ Jakieś konkretne propozycje co do zasilaczy? Bo jak już mam zmieniać to na takiego, żebym mógł spokojnie robić na nim OC któryś z tych, czy jeszcze inny: 1. Be Quiet! StraightPower 550 W 2. Chieftec CFT-500A-12S 500 W z danych technicznych wynika, że chyba BQ ma mocniejszą linie 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Znalazłem na necie, że e4300 pobiera 130W, a 7900GS 82W, co łącznie daje 212W. A zasilacz na 12V ma max 204W :/Na pewno? http://www.behardware.com/articles/652-2/i...-duo-e4300.html E4300 bez oc bierze mniej prądu, niż mój sempron po oc, z którym chieftec 360W radził sobie bez problemu. W 3D jednak pocił się już na karcie trochę oszczędniejszej od 7900gs (ale utrzymał stabilność). W sumie możesz spróbować podpiąć te dyski aby zgrać dane, ale nie obciążaj kompa jakimiś grami wówczas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja się tylko boję o grafę. Pobiera duży prąd rozruchowy przy zmianie trybów pracy 2D/3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Na pewno? http://www.behardware.com/articles/652-2/i...-duo-e4300.html no ja się oparłem o ten test: www.pclab.pl Jednak kupię nowy zasilacz, wolę nie ryzykować jak za kompa mam dać 3k :/ Jakiś proponujecie oprócz tych dwóch co już napisałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shady Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Do jakiej kwoty zasilacz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) ......Jakiś proponujecie oprócz tych dwóch co już napisałem? Cześć ja napisze co do 2. Chieftec CFT-500A-12S 500 W a raczej mocniejszego brata czyli 560W zrobiłem pomiar na sprzęcie E4300 @2400Mhz + 6600 GT oraz sporo dysków 4 dyski i 2 DVD oraz ram - 2 gb i dzwiękówka oraz chyba 7 USB ( drukarka , pasy kierownica itp) Napięcia po pomiarach nie wachają się wiec (lub minimalnie ) gdzie na starym Chieftec-u 410W (niby mało udana seria) już skakały co obiawiało się kilkoma wyjściami z Windowsa Czyli zasilacz jest OK i fakt ma mocną linie 12V tylko że był cichy do czasu (kiedy nie podkręciłem do 2800 Mhz) już wentylator dał znać o sobie jednak w tamtym zasilaczy (tym 500W) może być inn zasilacz u mnie jest 120mm podswietlany. Ale słyszałęm opinie że te wentylki "świszczą" i tak faktycznie jest. Mi sie udało i nie mam "obklejonych" śrubek więc jak nadejdzie czas to zmienie na inny wentylator jest odłączany 2 pinowy Tynio Pozdrawiam Edytowane 8 Marca 2007 przez Tynio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) no ja się oparłem o ten test: www.pclab.pl Na pclab podali pobór mocy całego komputera (mobo, proc, ram, dysk, grafa w 2D), stąd ta różnica. Edytowane 8 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Jakiś proponujecie oprócz tych dwóch co już napisałem?genarealnie starczy HK 350AP ale jak nie pasuje to moze antecki: Neo HE 430W TruePower Trio 430W robione przez Seasonica wiec będą ciche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Neo HE jest chyba robiony jeszcze przez CWT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 ale jak nie pasuje to moze antecki: Neo HE 430W TruePower Trio 430W robione przez Seasonica wiec będą ciche Chyba zdecyduję się na tego Anteca TruePower Trio 430W, chociaż prawie za tą samą cenę jest Chieftec CFT-560A-12C 560 W :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Mylisz się Wolan. NeoHE robi Seasonic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Dobrze wiedziec bylem pzekonany ze NeoHe byly jeszcze od CWT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miodus Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Cze, u mnie Chief 360-202 nie pociagnal konifguracji z Athlonem XP @2,2Ghz i GeForce 6600. Obawiam sie, ze nie pociagnie 7900gs. Osobiscie zmienilem na Tagana u-22 430W, cichszy niz ten Chieftec, rowniez polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Family Guy Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Nie chce zakladac setnego tematu o tym samym wiec sie tutaj zapytam. Sprzet taki: c2d E4300 p5n-e sli x1950xt 256/256 2x1GB 667mhz 80GB dysk dwa napedy optyczne x-fi xtreme music Wystarczy ktorys z tych zasilaczy Modecom MC400 AmacroX AX450 PFN HuntKey 350W HK-350AP I jak bedzie przy O/C? Dadza rade, czy proponujecie jakis inny? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 hm ja mam a raczej miałem be quieta 400w i po jednym wieczorku oc po puszczeniu e4300 na 3,5 ghz niestety padł :( przy 3,5 ghz e4300 bierze 200w + reszta gratow i umarł. teraz zamówiłem tagana 600w i powinno wystaczyc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Trza sobie był sprawić Coolteka zamiast tagana, byś miał ciszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 3,5 ghz e4300 bierze 200w keeee??/ Bo zaczynam sie bac o swojego klona P3 ;] Czyli RPS-450V2... Chyba ze zle pamietam i to nie jest to samo... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 To może i ja się podepnę do tego topica i zadam pytanie : Czy mój Enemrax Liberty 400W "pasuje" do tego zestawu. Ba, Za miesiąc wymiana proca na E4300, później 2GB ramu, nowa grafa, w planach też jakiś RAID (niewykluczona 5 ;)). Jak do tej pory wszystko fajnie działa. Narazie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zależy jaka grafa. Przy obecnej jak ciągnął bez problemów Prescotta to i z C2D nie będzie problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vEpaR Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witam, Poniewaz temat dotyczy po czesci Chiefteca 360 to pozwole tez sie wkrecic ;) Przesiadlem sie wlasnie z athlona2600+ na plycie epox8rda + gf6600gt na athlona64 x2 3800 na msi k9n sli + gf7600gt i obserwuje dziwny objaw "zamarzania" systemu. Nie ma zadnych restartow tylko "zamarzanie". Co ciekawe nigdy sie to nie zdarza podczas duzego obciazenia (gry) tylko podczas normalnej pracy. Do tej pory stalo sie to podczas przegladania internetu i w momencie kiedy naped dvd "rozpedza"plyte. Pytanie moje jest czy ten zasilacz nie daje rady czy problemu nalezy szukac gdzie indziej. Dodam ze wg wskazan plyty glownej (zarowno epoxa jak i msi) napiecia sa stabilne i nie wychodza poza te wymagane 5% (oczywiscie jak to jest naprawde tego nie wiem, ale skoro dwie rozne pyty pokazuja podobne wyniki to mysle ze pod tym wzgledem zasilacz jest ok) Z tego co widzialem w sieci ten zasilacz ma 17A na lini 12V (jakos nie moge sie zebrac zeby go wykrecic i sprawdzic :P). Kupowany byl 3 lata temu :) Dodatkowo w systemie (zarowno starym jak i tym nowym) sa dwa dyski (ide i sata), wypalarka dvd (sata), soundblaster audigy oraz karta sieciowa wireless. Ma ktos jakies pomysly? Przy okazji co mozecie powiedziec o zasilaczach Yesico bo ostatnio sie rzucaja w oczy ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 1. kup patelnię 2. wejdź do faq 3. wtedy będziesz wiedział po co potrzebna patelnia 4. otwórz bok obudowy, bo zeby zobaczyć tabliczkę zasilacza nie trzeba go wykrecać 5. użyj szukajki - bedziesz wiedział do jakich zestawów jest ten szef (było kilkanaście tamatów) 6. do zasilaczy yesico jeszcze nie mam zaufania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vEpaR Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 1. kup patelnię 2. wejdź do faq 3. wtedy będziesz wiedział po co potrzebna patelnia i niby ktory pkt faq ma mi odpowiedziec na pytanie po co mi patelnia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 załączyłem program everest/sisoft sandra/mbm i omało co nie spadłem ze stołka, napięcia wychodzą parenaście procent ponad normę, co robić ? po pierwsze spytaj się mamy czy Cię kocha, a potem weź patelke i walnij się w łep, napięć nie mierzy się programami, tylko miernikiem, właśnie do tego on służy tylko co to jest łep ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Patelnia w tym wypadku służy do pobudzenia szarych komórek bodźcem jakim jest niewątpliwie ból. Jeśli to nie poskutkuje to znaczy, że nie ma czego pobudzać. Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vEpaR Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Domyslalem sie ten post bardziej mial mnie obrazic niz pomoc. Zdaje sobie sprawe ze prawdziwe wartosci poznam z miernikiem w reku, a nie odczytujac to z biosu co zreszta sam w swoim poscie zaznaczylem. Problem w tym ze z samymi plytami MSI (na nforce5, konkretnie model k9n ultra 2f) byly problemy roznorakie i staram sie dociec czy mam problem z zasilaczem czy z plyta. Jezeli ktos z Was z gory wiedzial ze taki zasilacz nie uciagnie takiej konfiguracji to wystarczylo powiedziec (albo nic nie mowic jesli ktos jest znuzony w kolko tymi samymi pytaniami). Specjalnie podczepilem sie pod ten watek bo padaly tu podobne pytania. No ale zawsze jest frajda jak sie kogos odesle do watku o patelni. Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zaręczam ci, ze odsyłanie kogoś po raz 100000 nie jest frajdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...