Skocz do zawartości
CKM18

Sunbeam Quaterback Czy Wymiana Wiatraków Coś Da ?

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem sobie ostatnio obudowę Sunbeam Quaterback , i w związku z tym mam pytanie w tej chwili mam w niej zainstalowane 3 oryginalne wentylatory 12cm 1200rpm ( jeden z drugi z boku na oknie i 3 z przodu na dole ) szynę na której są zamontowane wentylatory standardowo wywaliłem ponieważ był problem z dobrym dostępem do obudowy w czasie wkładania i wyjmowania podzespołów oraz kabli , ale mniejsza o to , wymyśliłem 2 sposoby na poprawę chłodzenia w budzie, a mianowicie :

1. wywalenie tylnego wentylatora z tyłu obudowy i zamontowanie go jakoś tam gdzie są wnęki na napędy 525 a z tyłu zamontowanie tego wentylatora : http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+12

2. wywalenie wszystkich 3 wentylatorów oryginalnych 12cm 1200rpm, włożenie spowrotem szyny na wentylatory i montaż 5 wiatraków

Arctic Cooling 120mm AF12025 1500rpm

więc mam pytanie czy to coś da w obniżeniu temperatur i który sposób będzie lepszy ???

z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michael Scofield - jednak wybrałem sposób numer 2, czyli wymiana całego chłodzenia na 5 wiatraków 12cm

wiatraki już zamówione : http://www.allegro.pl/item169539016__licyt...ing_12025_.html

jak przyjdą to będe testował ponoć osiągają około 1700rpm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję zakupu :] napisz jakie masz teraz temperatury i jak z głośnością a jak dostaniesz AC to również napisz jakie Temperatury :D aha i jak możesz to zapodaj parę fot twojej budy bo myślę nad jej zakupem :)

Edytowane przez Michael Scofield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, napisz jak z glosnoscia tych wentyli, czy nie wpadaja w wibracje itp. Na dniach przychodzi do mnie Yesico Open Air i szukam jakichs cichych (na 5V) wentyli. W sumie mam teraz 3x 92mm tych Arcticow na gumowym "zawieszeniu" i jestem zadowolony, ale ciekaw jestem jak chodza te 120mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, to jest zestaw do większego oc te 5 wentyli, na razie będą 3 standardowe , w tej chwili na 3 wentylatorach 1200rpm mam temperatury : mobo 28c , proc 33c hdd 30c,co do zdjęć to niestety na razie nie wykonalne ponieważ niemam aparatu w tej chwili :-( , a co do głośności tych wentyli to napewno no i te nie mają gumowego zawieszenia :-P pozatym robią około 1700rpm także za cicho to nie będzie :-) zresztą zobaczymy jak już dojdą te wiatraki i kupie jakiś dobry zasilacz do oc, bo to co mam teraz to niezbyt się nadaje do podłączenia 5 wiatraków na 12v i oc :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michael Scofield - no nie jest super cicho, ale one robią 1200rpm ( komp chodzi u mnie 24/7 zresztą śpię jakieś 2-3 metry od budy i mi to nie przeszkadza) moim zdaniem kupywanie wiatraków 1000rpm lub mniej mija się z celem, te co są w budzie są optymalne, ja kupiłem sobie 2 zestaw wentylatorów ale będę go zakładał jak zmienię trochę sprzęt, bo ten aż tak się nie grzeje :-)

dzisiaj zamówiłem resztę kabli która będzie mi potrzebna do montażu wentylatorów :

http://www.allegro.pl/item173243633_przejs...in_na_3pin.html

http://www.allegro.pl/item172252018_przejs..._4pin_2x_4.html

w tym miejscu wielkie podziękowania dla allegrowicza p_romax - który robi mi kable na zamówienie :-)

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi