Skocz do zawartości
Portal

Ktora Karte Lepiej Kupic - Z Proponowanych

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy od ciebie. Na jakich grasz rozdzielczościach ekranu? Myślę, że będzie dobra Galaxy GF 7300GT 256MB Zalman. Łatwo można zrobić V-moda bez utraty gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwie karty to Galaxy , jedna ma 256 mb a druga 128 mb VRAM , obydiwe mają chłodzenie Zalmana .

7300GT ma układ 4/8/4 a 7600GS 8/12/5 ( potoki renderujące , PS-y , VS-y )

Skoro są w tej samej cenie to lepszym wyborem wg. mnie jest 7600GS , powinna mieć zblizone lub takie same zegary co 7300GT .

8/12/5 vs. 4/8/4 ( Potoki/PS/VS ) przy takich samych zegarach i VRAM wypada lepiej ten pierwszy .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co vmod olowkowy robi - podnosi taktowanie czy zwieksza potoki itp ?

Pencil mod sprawia, że karta kręci sie na GPU do ok 800mhz na standardowym chłodzeniu. :D

Tu masz LINK do moda.

Ale jeśli nie masz pojęcia o takich rzeczach bierz 7600GS.

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez właśnie mam zamiar kupić jedną z tych kart graficznych,

tylko nieznam się na OC kart, V-modach itp.. co to jest V-mod? mówiąc po polsku.

ogólnie to niewiem na jakich rozdzielczościach będę grał, (itp.) bo teraz mam starego kompa (jeszcez na sockecie A), więc tu niemam dużych możliwości. Doradźcie, niedoświadczonemu .

Dzięki z góry:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pencil mod sprawia, że karta kręci sie na GPU do ok 800mhz na standardowym chłodzeniu. :D

Tu masz LINK do moda.

Ale jeśli nie masz pojęcia o takich rzeczach bierz 7600GS.

no tak ale karta 7300GT ma 4/8/4 ( Potoki/PS/VS ) a karta 7600GS 8/12/5 ( Potoki/PS/VS ) - czy poprzez podkrecenie zegarow 7300 dorowna ona szybkoscia 7600 ktora tez mozna podkrecic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz 2532431[/snapback]

no tak ale karta 7300GT ma 4/8/4 ( Potoki/PS/VS ) a karta 7600GS 8/12/5 ( Potoki/PS/VS ) - czy poprzez podkrecenie zegarow 7300 dorowna ona szybkoscia 7600 ktora tez mozna podkrecic ?
7300GT ma 8/8/4 a 7600GS ma 8/12/5... Obie karty mają tyle samo potoków (ROP). Podkręcony 7300GT zjada 7600GT ;] Tylko, że do tego to już potrzeba vmoda ołówkego np :)

A ja sprawię, że się zniechęcisz...

Palit ma blokadę przed podnoszeniem napięcia. Stock to 1.15v, blokada się włącza kiedy przekroczymy 1.25v na gpu. Wtedy karta wali bsodami itd... Blokadę można zdjąć, ale trzeba przelutować 2 rezystory ;]

Edytowane przez Free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja jeszcze mam pytanko

- czy da sie podkrecic 7600GS 128MB ? i ile tak mniej wiecej ta karta sie podkreca ?

A powiedcie mi - ram w karcie sluzy raczej do tego aby w duzych rozdzielczosciach grac ?

zapomnialem dodac ma Viste i chyba tutaj jak trza trzeba 256MB bo sama Vista obciaza grafike - czy dobrze mysle ?

A jeszzce wazna sprawa

A moze jest tez jakis odpowiednik tych kartale ze stajni ATI ktory warto kupic w cenie 300 - 350 zl , max 400zl ?

Edytowane przez Portal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od ATI to jedynie 1650XT był by wstanie konkurować z 7600GS od Galaxy , 1650PRo i 1300XT okazały się odgrzewanymi starymi wersjami ( 1600 i 1300 ) .

Miejscami jest nawet szybsza niż 7600GT NV , jego problemem jest cena - na skąpcu znalazłem najtańsze karty za 470 zł , podejrzewam że karta od HIS czy Saphire to wydatek ponad 500 zł .

Generalnie 1650XT mozę być alternatywą dla 7600GT , zaś 7600GS Galaxy czy Palit są prawie tak samo szybkie i tańsze od niego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi