Gość Damikor Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zresetuj BIOS zworką, jeśli przywracałes stdowe ustawienia w BIOSie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 (edytowane) bios już resetowałem. zastanawia mnie to zamykanie systemu, czym to może być spowodowane? to nie reset, tylko normalne wylogowanie i wyłączenie Edytowane 24 Czerwca 2007 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Jeżeli sam się wylogowuje, to może to jakiś wirus ? Spróbuj też zjechać na karcie graficznej z default na ustawienia sklepowe (testuje to ostatnio u mnie i udało mi się przepchnąć Orthosa przez 9 H w nocy, muszę teraz jeszcze gry posprawdzać). Edytowane 25 Czerwca 2007 przez Thomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) wirus raczej odpada, bo podobnie dzieje się na linux'ie i windzie. czy jeśli zasiłka nie wyrabia może w ten sposób zamykać system, czy raczej byłby freez? proc biega na def core i vcore, i raczej się nie przegrzewa (odczyt z uguru 40C) druga sprawa uruchomienie tempcore = reset spróbuje zjechać z zegarami na grafie poniżej fabrycznych i zobacze co wtedy. Ja podejrzewam właśnie grafę, bo przy włączaniu nawet nie pokazuje pierwszego posta grafy i stop. niestety wszyscy znajomi mają jeszcze agp wrrrrr. EDIT: wirus zdecydowanie odpada, zamykanie następuje nawet w czasie rozruchu z liveCD zdjąłem z boxowego radiatora proca tą gumę i nałożyłem AC5 ale nic to nie dało. Edit2: podczas startu, tuż przed wyłączeniem i pokazaniu się kodu 99 jest kod 2b ktoś może mi wyjaśnić co to jest ten kod 2b, manual jest zbyt lakoniczy co sądzicie na temat zasilacza huntkey hk350ap - czy może być za słaby???? Edit3: odłączyłem kabelki od przycisku power i problem zniknął, jakie to proste:) Edytowane 26 Czerwca 2007 przez 123er Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Witam. Zakupiłem sprzęt wyposarzony w m.in tą płytke (AB9), Pentium Dual Core E2160 oraz 2 x 1GB 800MHz OCZ "Gamer Edition" i chce się wziąć za OC lecz w OC intela itp jest blady, ponieważ przedtem cały czas siedziałem na AMD :P i tam było troche inaczej... Może dostane pare instrukcji co i jak? Jakie są max bezpieczne napięcia dla mostków na płycie oraz dla w.w procesora i ddr2? Co powyłanczac bądź poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć podczas oc? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares1 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Panowie właśnie podłączyłem Płytę Abit AB9 + C2D + GF7900 + 2x Goodram pro 900 i pojawia sie bląd C3. Probowalem poscic na jednej kosci i sprawdzalem w kazdym banku pamieci i nic ciagle to samo jak wyciagne calkiem ram to staje na C1 a jak wyjmę karte grafiki to na C3. Czyzby walnieta grafika? nie amm mozliwosci podpiac innej. Jesli wiecie cos o tym bledzie C3 to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Reset biosu zrobiłeś? Znaczenie komunikatu C3 wg instrukcji: Expand compressed BIOS code to DRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares1 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Reset biosu zrobiłeś? Znaczenie komunikatu C3 wg instrukcji: Expand compressed BIOS code to DRAM. Reset biosu był zrobiony. Prawdopodobnie karta jest niezywa chociaż cooler sie kręci. Co za pech normalnie zawsze mam takie przypadki. teraz bede czekal tydzien na uruchomienie komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) Witam. Zakupiłem sprzęt wyposarzony w m.in tą płytke (AB9), Pentium Dual Core E2160 oraz 2 x 1GB 800MHz OCZ "Gamer Edition" i chce się wziąć za OC lecz w OC intela itp jest blady, ponieważ przedtem cały czas siedziałem na AMD :P i tam było troche inaczej... Może dostane pare instrukcji co i jak? Jakie są max bezpieczne napięcia dla mostków na płycie oraz dla w.w procesora i ddr2? Co powyłanczac bądź poORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć podczas oc? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Update BIOSu na 16 lub nowszy (ja mam i polecam 16, bo na nowszych podobno O/C spada. Chyba, że masz problem z kodem błędu C1 lub C3 wtedy trzeba wgrać 18) 3 zakładka od góry w biosie. CPU Feature -> C1E na disabled i speedstep na disabled (bodajże 3 i 5 opcja). uGuru Utitility Manual dajesz FSB 300, strap 1066, dzielnik 1:1, mnożnik x9, PCI-Express 100MHz napięcia: na memki daj tyle ile producent zaleca (chyba 2.1V). Jak osiągniesz tyle MHz na procu ile chciałeś to staraj się zmniejszać napięcie na memki na jak najniżej się da (testuj ORTHOSem testem Blend). vMCH do FSB 400 powinno starczać 1.25V na dzielnikach 1:1 i 2:3 na strapie 1066. Na dzielniku 4:5 przy 350 FSB może być już potrzeba dowoltowania. Możesz spokojnie dać 1.45V na MCH, ale tak jak z memkami, staraj się najnizej zjechać z napięciem (też się testuje ORTHOS Blendem) SB nie ruszaj. Później możesz manipulować dzielnikiem na memki. U Intela najbardziej się liczą MHz, więc timingi możesz ustawić 5-5-5-15 lub 4-4-4-12 (np. lepiej 1200 5-5-5-15 niż 1000 4-4-4-12 albo 900 5-5-5-15 niż 667 3-3-3-9) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares1 Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 Panowie mam pytanie. Czy ta płyta obsługuje Celerony? czy ktoś probował uruchomić na tej płytce celerona? Wiem że P4 działa ale niestety nie mam od kogo pozyczyc a musze zrobic upgrade biosu. Jedynie Celerona dam rade pożyczyć ale jeśli mial by nie ruszyc to nie bede dziewczynie calego komputera rozbieral ;) Z gory dziekuje za szybką odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123er Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 nie mogę dać sobie rady ze sterowaniem obrotami wiatraków jeden podłączony do sys i jeden do NB. Jak to macie ustawione w biosie? wiatrak na procu ładnie mi się skaluje od 1200do 2000 obr a tych 2 nie mogę skalibrować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco27 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) Witam, kupiłem 2 dni temu C2D 4300 i Abit AB9. Mam pewien problem, mianowicie nie działa mi uGuru pod windowsem, włącza sie program ale jest nieaktywny. Ze strony biosu działa idealnie. Instalowałem tez ze strony int, nic n ie pomogło. Mam windows xp sp1 instalowany w sklepie wersja oem (mam tylko uprawnienia administratora), może ona jest przyczyna? Edytowane 4 Lipca 2007 przez Draco27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Nie wie ktoś, czemu ta płyta przestała być produkowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Bo wyszedł jej następca: IP35 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) Witam Czy ktoś spotkał sie z automatycznym obniżaniem dzielnika na tej płycie,pomimo,że w biosie wszystkie tego typu [ciach!]ły są wyłączone ? Niewiem odkąd tak się dzieje,ale nawet po wgraniu profilu oc,na którym wcześniej wszystko stało sztywno jak należy, ciągle mnożnik i napięcie cpu automatycznie się obniża :( Spróbuje zrobić jeszcze c cmos. Niestety nic nie pomogło (clear cmos + wyjęcie baterii i ustawienie wszystkiego od nowa ręcznie) ciągle mnożnik i napięcie są obniżane automatycznie :mur: Wygląda na to,że jakiś soft tym manipuluje,tyle,że niczego takiego nie używam.Abit uguru wprawdzie zainstalowany,ale wszelkie jego procesy wywalone,chyba,ze jakis ukryty... Edytowane 14 Lipca 2007 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Wyłącz EIST i C2E czy coś takiego (są w zakładce advanced -> cpu features) BTW. Wyszedł BIOS 19, ale nic ciekawego nie wnosi. Na moim procku nie ma dostępnego strapa 1333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) BTW. Wyszedł BIOS 19, ale nic ciekawego nie wnosi. Na moim procku nie ma dostępnego strapa 1333Na prockach z szyną 333 także jest strap 1066, tylko fsb 333 się załącza. Żródło Edytowane 14 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) Jak juz napisałem WSZYSTKIE funkcje tego typu są wyłączone (właściwie to wszystkie w tej zakładce) Odinstalowałem też uguru i wyczyściłem rejestr i nic to nie dało :( Pomógł za to to update biosu na ten najnowszy A to taki miły dodatek z jego strony: Wprawdzie nie sprawdzałem jeszcze full stabilności,ale wcześniej na 16 nie było możliwości zbootowania na fsb 450 Szczegółowe ustawienia: fsb 450Mhz cpu (E6420) x8=3,6Ghz @1,5V ddr (OCZ PLATINUM rev 2) 1:1=900Mhz (5-5-5-15-42-2T) @ 2,3V NB @ 1,45V temp idle: cpu: 43C (wczesniej 37 przy 1,4V) mobo: 31C ( wczesniej 30) Temp load beda za chwilke (o ile sys wytrzyma...) Wszelkie wskazówki mile widziane. Edytowane 14 Lipca 2007 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Niestety system nie stabilny :( a szkoda. Pewnie lepsze chłodzenie (jade na box'ie :/ ) i jakiś vmod załatwiłby sprawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Na jakim biosie jedziesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Sry że post pod postem ale chciałem ,,odświeżyć,, temat, mianowicie....czy u was SB też tak parzy?? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Sry że post pod postem ale chciałem ,,odświeżyć,, temat, mianowicie....czy u was SB też tak parzy?? :-|tak jajecznice mozna smazyc,nic mu nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matik16 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 no to wystarczy dograc nowy bios ze strony abita i najnowsze procki nam podejdą :P moze penryn tez obsłuży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Moj Abit AB9 3 tydzien w serwisie w apollo i dalej nie wiedza kiedy plyta bedzie z powrotem.SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!! :mur: .Gdzie Abit ma serwis bo chyba nie w tym kraju :lol2: porażka na całej lini :unsure:.Byłem jużt trzy razy w serwisie i odpowiedz zawsze ta sama.Nie ma i nie wiemy kiedy bedzie,być może coś tam naprawiaja mowi pan serwisant Skanadal!!!!!!!!.A trzeba zaznaczyc ża plyte przyniosłem osobiscie co powinno skrocic czas naprawy ale niestety nie skrociło Edytowane 19 Lipca 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Ja też czekam już 3 tygodnie. Sytuację dobija jeszcze fakt, że płyta z pcprojekt, o którym się nieco naczytałem negatywnych informacji o czasie obsługi napraw gwarancyjnych. Niby jeszcze kilka dni do umownych 28, więc nic nie pozostaje, jak czekać. Jak się pytałem, to również odpowiedź, że nie wiedzą, kiedy płyta do nich przyjdzie spowrotem. Już byłem bliski kupna innej płyty (a tą potem sprzedać jak przyjdzie), ale mam głupią nadzieję jeszcze. Edytowane 19 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 a od czego Wam moby ucierpiały ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) Robiłem flash biosu programem flashmenu spod windowsa i w czasie wgrywania się zawiesiła. Żebym miał pewność, że to wina programu i tylko bios padł, to bym samą kostkę wysłał (powinienem tak zrobić, po fakcie już). http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...606&hl=AW9D Edytowane 19 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Ja też czekam już 3 tygodnie. Sytuację dobija jeszcze fakt, że płyta z pcprojekt, o którym się nieco naczytałem negatywnych informacji o czasie obsługi napraw gwarancyjnych. Niby jeszcze kilka dni do umownych 28, więc nic nie pozostaje, jak czekać. Jak się pytałem, to również odpowiedź, że nie wiedzą, kiedy płyta do nich przyjdzie spowrotem. Już byłem bliski kupna innej płyty (a tą potem sprzedać jak przyjdzie), ale mam głupią nadzieję jeszcze. no u mnie jest 30 dni umownych,mam nadzieje ze nie naprawia i wymienia na ABIT IP35-E,cena ta sama wiec jak nie naprawia,powini wymienic,o dziwo zasilacz dostalem nowy po 3 dniach,a na plyte juz 3 tydzien czekam i nic widocznie Abit ma kiepski serwis a co do pcproject i serwisu nie bede kłamał,serwis maja do d....py ale mam nadzieje ze w twoim przypadku nie bedzie problemu choc wystarczy wpisac w google pc project+serwis no i lawina tematów na forum,miedzy inymi dlatego tam nie kupuje czesci powyzej 150zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1jaa Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 I ja również mam problem z abit ab9 :( Również ściągałem z apollo. Mój problem najpierw polegał na tym, że kupiłem procesor nie na taką szyne jaką obsługuje czyli 1066. Postanowiłem updatowac biosa do wersji 1.9, żeby obsługiwało 1333 (tak jak moj procesor e6550). Wsadzilem celerona D 2,66 i nic na post pokazuje kod albo C1 albo C3. Rozwarzam kilka możliwości; ta płyta nie obsługuje celerona D, ram walnięty, grafike zmienialem bo mialem taka mozliwosc i to samo. Mysle jak to rozwiazac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Na tą przypadłość pomaga czasem włożenie tylko jednego modułu pamięci, aby potem zmienić bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...