Skocz do zawartości
niko2003

Abit Ab9 I Abit Ab9 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Kurka wodna, nie wiem czy ja coś źle robię, ale kręcenie na tym uGuru w BIOSie to tragedia. Nie da się tego jakoś wyłączyć i dostać normalne opcje do grzebania?

hmm a co w tym uguru jest źle , jak dla mnie to wielka zaleta abita wszystko prosto i szybko

co konkretnie ci nei chodzi ?

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 4x1GB nie dziala na AB9 2 pomaranczowe banki sa walniete naprawde zal ze serwis tego nie wykrył,a na plyte czekalem ponad miesiac,po co kupowalem 4GB żeby schowac je teraz do szuflady.nigdy wiecej zadnych Abitów :mur: a w serwisie to chyba matoly pracuja :mur: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz , jesli idzie o serwisy to wiem to i owo , nie wierze , ze ona przeszla testy i nikt sie nie skapl.. Moze twoje ramy nie dzialaja z nia poprawnie , to by mnie nie dziwilo. A co do miesiaca. Moj DS3 tyle byl...na biosa xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś miał w łapkach te dwie płyty : AB9 i P5B ?? Czy mozna ppowiedzieć że są w pełni porównywalne i obie tak samo dobre?

Miałem NF7-S wcześniej SA6EP - te dwa Abity po prostu miażdzyły - to były najgenialniejsze mobo jakie miałemm w życiu ale cóż - nie było AB9 to kupiłem P5BPremium (a marzyłem w sumie potestowaś ASUSA i teraz pytanie - mam żałować?

Bo powiem tak że BIOS ASUSA wogóle mi się nie podoba, bo sama jakość płyty nie jest taka jakiej się spodziewałem (BADZIEWNE HEATPIPE I WOGOLE JAKOŚ TAK NIESPECJALNIE UKŁAD MI SIADA)

cO POWIECIE

A może jest ktoś w okolicy czechowic dziedzic lub w samym mieście kto ma AB9 - pooglądał bym ją :) a i może moje C2D by się przetestowało czy ma walla w tym samym miejscu? Teściki przy pivku?? Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5B Premium to taki następca P5B-Dlx także źle nie zrobiłeś. AB9 i AB9 Pro to konkurencja dla P5B, P5B-E i P5B-E Plus i ostro je miażdzy. A najlepiej mogłeś coś kupić na P35 :/ (strasznie wtopiłeś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrw... wiedziałem

tyle że cza było długo czekac wtedy na ab9 :mur:

jestes miłośnikiem Abita jak widzę :) ja też - zdradziłem marke i teraz cierpię :P trudno - chyba że się kupiec znajdzie na moja p5b prem.. :) odsprzedam

P5B Premium to taki następca P5B-Dlx także źle nie zrobiłeś. AB9 i AB9 Pro to konkurencja dla P5B, P5B-E i P5B-E Plus i ostro je miażdzy. A najlepiej mogłeś coś kupić na P35 :/ (strasznie wtopiłeś)

A powiedz mi na ile Twoj c2d poszedł max?? i czy wall na FSB to jest wall proca czy mobo? Bo tego nie doczytałem się nigdzie - no i czy jest sposób na przebicie :damage_wall: ?? Ja uzyskałem 3240MHz całkiem stabilne i przy superPI + Ghost recon AW rozgrzał się do niespełna 62stC - niewiele wg mnie jak na box i takie OC -ale sądzę że mogło by być dużo wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz , jesli idzie o serwisy to wiem to i owo , nie wierze , ze ona przeszla testy i nikt sie nie skapl.. Moze twoje ramy nie dzialaja z nia poprawnie , to by mnie nie dziwilo. A co do miesiaca. Moj DS3 tyle byl...na biosa xD

a po co bym mial klamac dwa pomaranczowe baniaki uwalone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit miał i ma dość słaby serwis. Jeśli mobo odpala i pozwala na stabilną pracę to odsyłają, chyba, że się dokładnie zaznaczy co nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie ma problemów z memkami

FSB maksymalne to około 450 na strapie 1066 (konkurencja tego nie ma :] )

Witam

Może się zaśmiejecie ale cóż :P trudno - co oznacza text "około 450 na strapie 1066" ?? Ozywiście kumam 450 fsb :) ale co to 1066 na strapie?? :(

Pozdro i thx za wyrozumiałość

ps. nikt z Cz-Dz lub okolic jesio nie zaoferował mi pokazania swojego AbitaAB9 lub z IP35 :( sprzedam P5BPremiumVistaEd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może się zaśmiejecie ale cóż :P trudno - co oznacza text "około 450 na strapie 1066" ?? Ozywiście kumam 450 fsb :) ale co to 1066 na strapie?? :(

W AB9 jest opcja w biosie o nazwie "nb strap" i są do wyboru 533/800/1066.

Chcesz zmienić P5B Premium na AB9? Niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że na tym sporo zarobisz.

Jak już to na IP35 albo AB9, ale QuadGT, o niej jest osobny temat.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W AB9 jest opcja w biosie o nazwie "nb strap" i są do wyboru 533/800/1066.

Chcesz zmienić P5B Premium na AB9? Niezbyt dobre rozwiązanie, chyba że na tym sporo zarobisz.

Jak już to na IP35 albo AB9, ale QuadGT, o niej jest osobny temat.

A AB9PRO?? Wogóle czym tak w skrucio się różnią? I jak się mają pod kątem OC??

Aha - wracam do pytanka - ktoś zna odpowiedź?:

"czy wall na FSB to jest wall proca czy mobo? Bo tego nie doczytałem się nigdzie - no i czy jest sposób na przebicie :damage_wall: ?? Ja uzyskałem 3240MHz całkiem stabilne przy superPI + Ghost recon AW "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A AB9PRO?? Wogóle czym tak w skrucio się różnią? I jak się mają pod kątem OC??

AB9 i AB9 Pro różnią się tylko wyposażeniem, mostkiem południowym, OC takie same. QuadGT to już zupełnie inna płyta, jedna z lepszych na 965P.

"czy wall na FSB to jest wall proca czy mobo? Bo tego nie doczytałem się nigdzie - no i czy jest sposób na przebicie :damage_wall: ?? Ja uzyskałem 3240MHz całkiem stabilne przy superPI + Ghost recon AW "

Mobo ma swoje maks fsb i procek też ma swoje maks fsb. Określenie "fsb wall" tyczy się procka, chociaż płyta też ma fsb, którego nie da się przekroczyć bez modyfikacji. W przypadku E4300, to fsb procka prędzej się skończy.

I tak powiem, że zmieniając płytę więcej z tego e4300 nie wyciągniesz albo wyciągniesz tylko niewiele więcej.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak powiem, że zmieniając płytę więcej z tego e4300 nie wyciągniesz albo wyciągniesz tylko niewiele więcej.

ja wczoraj wlasnie zmienilem asrock dualvsta na ab9 ;] no i jedno co mnie irytuje narazie to to ze mam 5 urzadzen pata i 1 slot :P na szczescie mam zewnetrzny kontroler i usb-eide co mnie ratuje :D poza tym chyba ramy mnie wstrzymuja przed podkreceniem tak dosc konkretnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wczoraj wlasnie zmienilem asrock dualvsta na ab9 ;] no i jedno co mnie irytuje narazie to to ze mam 5 urzadzen pata i 1 slot :P na szczescie mam zewnetrzny kontroler i usb-eide co mnie ratuje :D poza tym chyba ramy mnie wstrzymuja przed podkreceniem tak dosc konkretnym

Tutaj jeszcze zwojujesz conieco. P5B-AB9 to co innego, niż Asrock VSTA-AB9.

Te urządzenia pata, to są porty sata emulowane do ide.

HDD lepiej podłączyć przez przejściówkę pata-sata zamiast usb.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AB9 i AB9 Pro różnią się tylko wyposażeniem, mostkiem południowym, OC takie same. QuadGT to już zupełnie inna płyta, jedna z lepszych na 965P.

Mobo ma swoje maks fsb i procek też ma swoje maks fsb. Określenie "fsb wall" tyczy się procka, chociaż płyta też ma fsb, którego nie da się przekroczyć bez modyfikacji. W przypadku E4300, to fsb procka prędzej się skończy.

Czyli rozumię iż w moim przypadku na 99% ścianę stanowi proc? Wniosek taki iż trza poszukać innego c2d4300 albo przesiąść się na wyższy model :(

Czyli rozumię iż w moim przypadku na 99% ścianę stanowi proc? Wniosek taki iż trza poszukać innego c2d4300 albo przesiąść się na wyższy model :(

A jeśli chodzi o max FSB mobo - czy tu też jest loteria czy raczej dany model ma wall lub dziurę w tym samym mniej więcej miejscu?

Ale gość ze mnie - sam siebie zacytowałem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padł mi komp z podpisu, po włączeniu boot zatrzymuje się na kodzie 25

cytat z instrukcji:

early pci init:

-enumerate PCI bus number

-Assign memory & I/O resource

-Search for valid vga device & vga bios, and put it into C000:0

czyli co ten bełkot oznacza, że padła karta graficzna???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zrobiłem od razu. pozostały:

płyta+proc+1kość pamięci+vga i dyski(ale te raczej nie są w stanie spowodować braku bootup'u)

dodam jeszcze, że pamięci są na pewno sprawne. niestety znajomi mają agp i karty nie mam jak sprawdzić, ale może ktoś rozgryzie te kody.

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki kod i nie pamiętam już od czego. Nic wtedy nie było uszkodzone, chyba clear cmos pomógł.

Ram sprawdź w każdym ze slotów z osobna, chociaż wtedy byłoby C1.

Niemniej nie można wykluczyć tutaj karty, może ktoś ma kartę na pci?

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spisane z AB9P:

KOD 25

Early PCI Initialization:

-Enumerate pci bus number

-Assign memory and I/O resources

-Search for valid VGA device , VGA Bios ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz...imho ten post code daje do myslenia , powtorzylem to celowo.

Padla Ci albo grafa , albo sam slot. Slot mozna sprawdzic inna...

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jeszcze zwojujesz conieco. P5B-AB9 to co innego, niż Asrock VSTA-AB9.

Te urządzenia pata, to są porty sata emulowane do ide.

HDD lepiej podłączyć przez przejściówkę pata-sata zamiast usb.

w zasadzie problemow nie mam bo udalo mi sie w koncu zainstalowac kontroler pata silicon image i problem prawie zniknal ;]

2 twardziele (320 i 160) podlaczone sa do JMicrona, jeden naped dvd przez usb, a trzeci dysk i drugi dvd do kontrolera na silicon image w gornym slocie pci. a dlaczego prawie jestem zadowolony ?? :D bo musialem troche skompresowac kable ata pomiedzy kontrolerem, a moim SB Live :D no ale sie udalo i wsio jest ok. przynajmniej dopoki nie zachce mi sie czegos zmieniac.

procek na 360MHz teraz chodzi i jak narazie nie zauwazylem zadnych problemow. sie okaze w trackie intensywnego uzywania ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi