Skocz do zawartości
Ramza

Windows Xp Czy Vista?

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko widzisz. MS skasował projekt domowej wersji windows 2000(była dostepna alpha). Me był systemem wsadzonym na siłe zeby dac cos uzytkownikom domowym, do czasu wyjscia nastepnego systemu, ktory powstał z połaczenia 2 skasowanych projektów. Vista jest systemem, który od początku miał zastąpic XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tego co przed chwila na Wiki poczytalem to Vienna miala zastapic XP, a Vista mial byc tak jak Me na krotka chwile, zeby zapelnic luke. Tylko, ze obsuwa za dluza byla i wiekszosc rzeczy dla Vienny w Viste wpakowali...

btw. ja tam Me lubilem, a wszyscy sie go czepiaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy to jeszcze był Blackcomb. Ta nazwa się pojawila jeszcze za czasow Windows 2000 i tak prawde mówiąc większosc informacji o tym systemie nie miała zadnego potwierdzonego zrodła. Wiadomo było tylko tyle ze ma byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie dzieje na tym swiecie - ludzie rozbudowuja komputery zeby im system

operacyjny dobrze dzialal... Dla mnie os zawsze byl pomostem miedzy sprzetem a uzytkownikiem czyms co ma ulatwic prace z komputerem, przyspieszyc ja, dzialac w tle i ulatwiac uruchamianie programow.

Os byl czyms co bylo konieczne ale na drugim planie.

Jak widac microsoft potrafil dzieki marketingowi zrobic z systemu operacyjnego glownego aktora. Juz nie chodzi o to zeby system ulatwial uzywanie oprogramowania, a chodzi o to zeby ladnie wygladal, nie wazne z jakim zuzyciem zasobow sie to wiaze.

Ok rozumiem postep, jednak biorac pod uwage wyglad visty vs jej wymagania to jednak mam wrazenie ze ten postep gdzies sie zacial, linux majac lepszy wyglad dziala naprawde bardzo szybko na 1 gb ramu, a wy piszecie ze vista na 1 gb bedzie dzialala slabo ...

Moze jestem czlowiekiem starej daty, ale dla mnie komputer jak i inne przedmioty maja przede wszystkim dobrze dzialac.

Nie rajcuja mnie swiecidelka, jezeli wplywaja negatywnie na komfort pracy. To podobna sytuacja jak z tunerami ktorzy do aut wkladaja miniaturowe kierownice - nie wazne ze gorzej sie jezdzi - wazne ze szpan wiekszy ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwracaj uwagi na to co niektórzy piszą. Jak ktos nie potrafi skonfigurowac systemu to trudno. Vista chodzi dobrze juz na 512MB, z czego sam system uzywa od 200-300.

A aero jest fajne, szczegolnie w ubuntu

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwracaj uwagi na to co niektórzy piszą. Jak ktos nie potrafi skonfigurowac systemu to trudno. Vista chodzi dobrze juz na 512MB, z czego sam system uzywa od 200-300.

A aero jest fajne, szczegolnie w ubuntu

Edited by Sikor

:D

Pod warunkiem, że zechce działać.

Bardzo chciałem spróbować Ubuntu z Berylem, co by do znienawidzonego Windowsa nie musieć często zaglądać. Efekt? 10 dni w plecy, a Ubuntu z Berylem jak nie działało tak nie działa, że o milionach komend w konsoli/terminalu nie wspomnę i jakimś chorym systemem instalowania sterowników.

Narazie podziękowałem... i wolę Vistę - tę zainstalowałem i przynajmniej działa, a nie wywala się przy instalacji jak Ubuntu. Próbowałem też Fedory - ta się zainstalowała, ale konfigurować muszę sam wszystko, co mi się odechciało robić jak znowu sterowniki do karty odmówiły zainstalowania się.

Do Ubuntu wrócę pewnie niedługo, co by się pouczyć tego systemu dalej... ale póki co do zwyczajnego używania się dla mnie nie nadaje. A szkoda, bo z chęcią wsparłbym w ten sposób środowisko opensource.

Pozdrawiam

P.S. Co by nie było wątpliwości - nie obarczam winą za wszystko to Linuxa i jego twóców - AMD/ATI też jest tu ogromnie winne, bo nie było uprzejme wydać otwartych sterowników do chipów graficznych i trzeba jakieś chore kombinacje robić, żeby je zainstalować <_<

Obrazków nie cytujemy.

Edytowane przez Sikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie dzieje na tym swiecie - ludzie rozbudowuja komputery zeby im system

operacyjny dobrze dzialal...

Tak jest akurat "od zawsze". Miałem kiedyś dyskietkę, na której było coś jakby prezentacja Win 95 i taki test "czy twój komputer ma wystarczające parametry". Oczywiście ramu było za mało :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie od zawsze ;) dos dzialal na wszystkim, win 3.11 prawie na wszystkim ;) win 95 osr1 na 4 mb ramu dawal rade ;), ale tak naprawde to od okienek 95 zaczela sie rozpusta w zuzyciu zasobow przez system operacyjny.

Mnie nie dziwi to ze tak jest, wiadomo postep ;), ale gdyby ktos w ms przylozyl sie bardziej to system pewnie mial by mniejsze wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostalem kompa z Win vista do testow i jestem pozytywnei zaskoczony tym systemem. Opinia troche jak baba ;) ale trzeba przyznac, ze jego najwiekszym plusem jest piekny wyglad :)

Pracuje na PentiumD 3.80Ghz, 1GB Ram, i jakas intelowska zintegrowana karta i dziala spoko. Chociaz jak ktos chce grac to musi miec na bank wiecej ramu bo w samym Win mam zurzyte 65%. Ale na pewno Vista to przyszlosc i wyglada na miare systemu z 2007 roku :) Poczekam na SP1 i instalne na swoim kompie bo teraz nie chce mi sie bawic ze sterami i niedzialajacymi aplikacjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie od zawsze ;) dos dzialal na wszystkim, win 3.11 prawie na wszystkim ;) win 95 osr1 na 4 mb ramu dawal rade ;), ale tak naprawde to od okienek 95 zaczela sie rozpusta w zuzyciu zasobow przez system operacyjny.

Mnie nie dziwi to ze tak jest, wiadomo postep ;), ale gdyby ktos w ms przylozyl sie bardziej to system pewnie mial by mniejsze wymagania.

:blink:

co Ty myślisz, że oni tam leżą ?? dziwi mnie taki sposób myślenia "a gdyby" lol

jedno jest pewnie za rok już mało kto będzie używał XP :] na dzień dzisiejszy jak ktoś zamierza kupić system na kilka lat to jedynym wyjściem jest właśnie vista :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę testów XP vs Vista

http://enthusiast.hardocp.com/article.html...W50aHVzaWFzdA==

Co prawda test dotyczy zależności od ilości pracujących rdzeni ale wnioski jako takie można wysnuć ;)

Pod koniec 2007 r. pojawi sie kilkanaście tytułów pod DX10 a wtedy Vista z SP1 będzie pewnie warta instalacji

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątpię ,po 1 m-cu obcowania z Vistą mam wrażenie powtorki z rozrywki czyli Windows Millenium --> nastepca Win 98.

O niekompatybilności ,braku sterów,wolnym 3D,słabym transferze HDD,braku obsługi dźwięku (tylko software-owo) itp. szkoda gadać i szkoda na ten badziew $$ :-|

Co ty gadasz wszysko dziala ok , kompatybilność ok , a 3D śmiem wątpić - moim zdaniem lepiej niż na XP aprzynajmniej porównywalnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to zostanę przy Vista Ultimate.

Zainstalowałem tydzień temu i jak na razie jestem zadowolony :D

Stery pod Vista zassałem ze strony producenta i jak na razie wszystko git B-)

Z Windows XP też byłem od samego początku i wybaczyłem wszystkie złe jego strony.

Myślę ,że z Vista bedzie to samo.

POZDRAWIAM !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile miejsca na dysku zajmuje system?

ja tam duzo niemam poinstalowanych rzeczy i sam system katalog windows zajmuje 12gb

a partycja c 29gb, lecz jak powieedzialem sa tam poinstalowane tylko te podstawowe programy,

do visty x64 do komfortowej pracy wymagane jest 4gb pamieci,

nie wyobrazam sobie jak to bedzie chodzic z 1gb...

sam teraz mam 2gb ,vista zainstalowana na raptorach i mocno dogrywa, nie chodzi tak jak xp.... ale to kwestia ramu,

w momencie wlaczenia np. c&c to vista bierze juz prawie 1,5gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie przymierzam do nowego dziecka M$ i cholernie boje sie podchodzic z 1GB pamieci do tego. I moze ktos mi wyszczegolnic wszystkie wady Home Premium 64bit :?: :wink:

śmiało instaluj :) imho sam system kobyłowaty w porównaniu z XP czy 2000 ale warto obadać.

2558622[/snapback]

Tyle ze ja nie chce leciec na viste bo ladnie ma wygladac tylko zeby chodzilo jak system a nie jako ladna graficzka dla Kowalskiego. Pociac, wywalic niepotrzebne rzeczy i pracowac/grac w komforcie to glowne cele.

ambitne plany :) liczę, że wrzucisz jakieś małe FAQ jak ją już okiełznasz ;) tylko zbyt szybko się nie zrażaj bo spadek wydajności jest czasem.. odczuwalny ;)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak XP. Mimo, że ostatnio częściej korzystam z Linuxa to zostawiam XP-ka na partycji. W szkole mam możliwość przez studencki soft ściągnąć bodajże Viste Business ale niech najpierw zrobią SP1 do Visty wtedy pomyśle. XP jest stabilne od Visty jak na tą chwile patrzeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4gb zajmuje na dysku. A aero potrzebuje dx9c sprzetowe. A z tego co wiadomo ten radek 9200 nie ma.

:lol:

ciekawe bo u mnie działa aero na karcie która nie wspiera sprzętowo dx9c

ps

zapomniałem dodać, że mam X800GTO

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi