Daniel7177 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Witam. Kupiłem kilka dni temu Radeona 9600 pro 128 mb. Podpiełem go pod agp, wyłączyłem w menadżerze urządzeń zintegrowaną kartę S3. Do karty dostałem płyte ze sterownikami. Display driver zainstalował się poprawnie, jednak gdy chciałem zainstalować te dodatkowe programy instalka zawiesiła się na WDM. Myślałem że jeżeli display driver poprawnie się zainstalował to wszystko powinno być ok, zrestartowałem kompa. Po włączniu było widać że karta działa, obraz wyświetlał się lepiej, mam stary monitor Samsung 500s plus. W menadżerze urządzeń pokazały mi się dwa urządzenia ati przy jednym był napis secondary, nie było żadnego błędu więc myślałem że jest ok. Na próbę właczyłem dsj 3 przy uruchomieniu pokazał mi się komunikat "could not find the selected Direct 3D adapter" . Chwile później włączyłem Wolfensteina return to castle i gdy włączało się intro komputer się zrestartował. Tak samo jest gdy włączam np. media playera i wyświetla się ta grafika przy muzyce, tez restart. Driver cleanerem usunełem stare sterowniki od s3 i od ati, odinstalowałem oryginalne i zainstalowałem najnowsze omegi, efekt był taki sam. Czesto komp mi się zawiesza bądź restartuje. Może jest jakiś konlikt pomiędzy tymi dwoma kartami, prawdopodobnie tą druga trzeba wyłączyć w biosie. Problem jest w tym że nie mam instrukcji a w necie też nic nie znalazłem jak wyłączyć zintegrowaną grafikę na tej płycie. Mam sp2 z DirectX 9. Jeżeli ktoś miał taką sytuację lub wie co musze zrobić prosze o pomoc. Mój komp: płyta główna: Biostar P4M800-M7A procesor: Celeron D 341 2933Mhz Karta grafiki: zintegrowana S3 64 MB nowa: Radeon 9600 pro 128 mb 128 bit pamięć: 1kośc 256 DDR 200 Mhz 2kośc 128 DDR 133 Mhz zasilacz: 350W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Odinstalowałeś stery od poprzedniej grafy?? Jeżeli nie, to teraz masz ładny syf w systemie. Proponuję format. BTW sprawdź napięcia - ten zasilacz to pewnie NoNejm, więc może mieć problemy po takiej przesiadce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel7177 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) tak, odinstalowałem sterowniki, możesz mi napisać jak sprawdzić napięcia? troche czytałem opinii na różnych forach i wydaje mi się że zasilacz pownien wyrobić ale nie jestem pewny w 100%, myślę że może być coś nie tak z konfiguracją w biosie, jeżeli nie będzie już wyjścia to sformatuje, wie ktoś może jak na tej płycie w biosie dobrze ustawić parametry? Edytowane 8 Marca 2007 przez Daniel7177 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 1. Format zdecydowanie 2. Mierzenie napięć - http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) zresetuj cmos i wgraj deaful, a tą zintegrowaną wyłącz, na pewno znajdziesz funkcje w biosie A jaki masz dysk? Edytowane 9 Marca 2007 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel7177 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 mam dwa dyski: Dysk nr 1 - WDC WD400EB-00CPF0 (37 GB) Dysk nr 2 - SAMSUNG SP0401N (31 GB) , w biosie wiem jak wyłączyc karte dziwiękową a nie mam pojęcia jak grafike, zmieniłem tylko tą zakładkę display na agp bo była na pci, z cmosem to nie wiem co i jak :( Jeżeli okazałoby się że napięcia są dobre to po sformatowaniu dysku powinna karta dobrze działac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 wejdź do panelu sterowania, następnie system, sprzęt, menadżer urządzeń, karty graficzne i zobacz ile jest zainstalowanych kart jeżeli są 2 to zintegrowaną musisz wył. w biosie, a jeżeli jedna to klik 2x i przejdź na zasoby, w dolnym oknie musi być napisane nie ma konfliktów. Włącz jeszcze narzędzia diagnostyczne directX i rzeglądnij wszystkie zakładki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jeśli tylko wyłączysz zintegrowaną grafę. Poszukaj w instrukcji do mobo - tam powinna być informacja jak wyłączyć integrę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel7177 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) pokazuje tylko radeona ale wyświetla jako dwie karty (przy jednej opis jest secondary) podobno tak powinno być, zintegrowaną włączyłem w menadżerze i nie ma jej, w tym oknie pokazuje że nie ma konfliktów, nie znalazłem instrukcji :( w directX wydaje mi sie że wszystko ok Edytowane 9 Marca 2007 przez Daniel7177 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) to że pokazuje 2 radki jest ok, a to że nie ma konfliktów to znaczy że integra jest wył. ten twój radek chyba jest zepsuty, spróbuj mu jeszcze obniżyć taktowania Jeżeli masz możliwość to sprawdź go na innym komputerze Edit: odinstaluj te dodatkowe oprogramowanie Edytowane 10 Marca 2007 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 a w jakim celu instalujesz te dodatkowe oprogramowanie?? usun te stery od grafy co teraz zainstalowales razem z tymi programami i zainstaluj najnowsze omegi. same drivery. a jak potrzebne ci jeszcze programik do zarządzania wyjsciami(tv-out itp), podrecania to polecam ati tray tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel7177 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 post 1 sprawdze ją na innym kompie, dodatkowe programy nie sa konieczne, zrobiłem tak samo że odinstalowałem wszystko i ściągnełem najnowsze omegi, nie dało to nic post 2 narazie nie mam u kogo sprawdzić, dopiero za kilka dni pójde do kolegi i sparwdze czy karta będzie poprawnie chodziła, tymczasem ma ktos jeszcze jakies pomysły? dzieki za pomoc post 3 Teraz to juz naprawde nie wiem co robić, mój ojciec zawiózł kompa do faceta który pracuje w serwisie, sprawdził on bios itp. i powiedział że wszystko musi być ok, w domu włączyłem na próbę dsj 3 i znowu komunikat " could not find the selected Direct 3d adapter" właczyłem wolfensteina i znowu zawiecha. Wychodzi na to że nie ma konfliktu pomiędzy radeonem a zintegrowana ale może jest coś nie tak np. ze sterownikami. Najgorsze jest to że instalowałem kilka różnych sterowników i za każdym razem jest tak samo. Filmy dvd chodzą ale w słabej jakości, gorzej niż w divx. Błagam o pomoc! post 4 zastanwaiam się na reinstalacją systemu, jeżeli wszystko jest dobrze ustawione to być może jak od początku komp będzie chodził na sterach radeona to nie będzie tego problemu, co wy na to? Edited by Sikor: :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Po co człowieku piszesz 4 swoje posty jeden pod drugim?? Chyba masz opcję Edytuj... Zrób formata. Prawdopodobnie masz ładny syf w systemie i sterach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel7177 Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) ok, spróbuje, mam nadzieje że pomoże :) dzieki PROBLEM ROZWIANY!!!!! zrobilem formata zainstalowalem windowsa znowu bylo to samo, wpadlem na pomysl zeby usunac ta druga wolniejsza kosc DDR i pomoglo :) dziekuje za pomoc Edytowane 14 Marca 2007 przez Daniel7177 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...