zgryza Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Abit KN9 [nForce4 Ultra] AMD Athlon 64 X2 EE 3600+ BOX (Socket AM2, 65W) GoodRam DDR2 1GB 667MHz GeForce 7600 GS Galaxy 128MB HDTV & DVI (500/1400 1.4ns) (PCI-E) Zalman Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) Pioneer DVD+/-RW DVR-111D bulk black Szukam zasilacza do takiej konfiguracji, na obudowę i zasilacz mam ~300 zł Obudowę zamierzam kupić za jakieś ~150 zł, zasilacz za drugie tyle. Chyba, że znajdzie się obudowa z zasilaczem. Edytowane 8 Marca 2007 przez zgryza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 taki lub taki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgryza Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W - no i chyba na ten się zdecyduje, jeżeli jeszcze znajdę obudowę. Jak nie to to zdecyduje się na obudowę wraz z zasiłką: Chieftec BG-02B-B-B - 400W ps. Także jeżeli byście mieli propozycje co do obudowy, to piszcie. Najlepiej jakby była to propozycja z komputronik.pl A zastanawiając się na obudową wraz z zasilaczem wybrałbym: Chieftec BG-02B-B-B - 400W. Ma on dostępne opcje: 4 wentylatory 92mm 1 wentylator 120mm Miejsce na: - jeden wentylatory 92mm z tyłu obudowy, - jeden wentylator 92mm w prawym bocznym panelu, - dwa wentylatory 92mm w lewym bocznym panelu, - jeden wentylator 80mm z przodu obudowy, Ile i jakie wentylatory dokupić, aby uzyskać dobry przeciąg ? A odnośnie obudowy, czy te nóżki można jakoś odczepić ? Edytowane 8 Marca 2007 przez zgryza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ile i jakie wentylatory dokupić, aby uzyskać dobry przeciąg ? A odnośnie obudowy, czy te nóżki można jakoś odczepić ? Dla dobrego przeciągu polecam wentylatory Zalmana, sa w 3 rozmiarach (80,92,120mm) Na maksymalnych obrotach są bardzo wydajne lecz z pewnoscia nie ciche (sam przepływ powietrza przea daiurki w obudowie robi hałas), ale zawsze maja przejscióke na 5V w zestawie więc mozna je też uciszyc przy nadal słusznym przewiewie. Sa do tego dość tanie (14-21zł) Nóżki w Szefach można złożyc "pod obudowę", mozna też odkręcic, tak wiec szeroki wachlarz ustawień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Od wszystkich wymienionych tu zasilaczy lepszy będzie TEN. Edytowane 8 Marca 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Od wszystkich wymienionych tu zasilaczy lepszy będzie TEN.Tak, ale wtedy na bude zostaje tylko 100zł, a z wypowiedzi autora tematu wnioskuje, że zależy mu na dobrej wentylacji, co w budzie do 100zł jest rzadko spotykane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgryza Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 No zostałoby jakieś 100 zł na budę, a za 300 zł będzie buda Chieftec i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 (edytowane) Tak, ale wtedy na bude zostaje tylko 100zł, a z wypowiedzi autora tematu wnioskuje, że zależy mu na dobrej wentylacji, co w budzie do 100zł jest rzadko spotykane Fakt, przepraszam, nie doczytałem. No zostałoby jakieś 100 zł na budę, a za 300 zł będzie buda Chieftec i zasilacz. Rozumiem, że masz na myśli bude+zasiłkę w tym stylu: LINK Ta obudowa nie podoba mi się, po prostu dlatego, że jest trochę wąska no i poza tym ogólnie nie za wielka. Ja bym się zastanowił nad czymś takim, 2x12cm i w miarę grube blachy (waży 7.2kg oczywiście bez zasilacza i bez kartonu), choć te 1mm w opisie sklepu to raczej lekko zmyślony (mam ją w domu i mogę porównać z drugą obudową, którą mam w chacie- szefem LCX, który też ma 1mm blachy). Ogólnie mniej starannie zrobiona niż mój LCX, ale też 3x tańsza. Myślę natomiast, że jest lepsza pod względem jakości niż ten szef BG. Druga propozycja jest TAKA (na rynku jest też dostpna bardzo podobna, różniąca się tylko przednim panelem). Ma już w komplecie 3x12cm wiatraki, więc pozornie jest tylko droższa od poprzedniej propozycji i od tego szefa (nie musisz dokupować wiatraków). No i masz przeciąg straszny. Ja bym trochę dołożył i kupił HK + któraś z tych dwóch. Ewentualnie do tego zasiłkę szefa jeśli nie zależy Ci bardzo na ciszy. EDIT: żeby nie było wątpliwości SUNBEAM i APLUS to są już konkretne firmy, a nie jakieś tam tracery, czy inne badziewia, a prz tym całkiem są niedrogie (przynajmniej te modele). Edytowane 8 Marca 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ta obudowa nie podoba mi się, po prostu dlatego, że jest trochę wąska no i poza tym ogólnie nie za wielka. Myślę natomiast, że jest lepsza pod względem jakości niż ten szef BG. Druga propozycja jest TAKA (na rynku jest też dostpna bardzo podobna, różniąca się tylko przednim panelem). Ma już w komplecie 3x12cm wiatraki, więc pozornie jest tylko droższa od poprzedniej propozycji i od tego szefa (nie musisz dokupować wiatraków). No i masz przeciąg straszny. EDIT: żeby nie było wątpliwości SUNBEAM i APLUS to są już konkretne firmy, a nie jakieś tam tracery, czy inne badziewia, a prz tym całkiem są niedrogie (przynajmniej te modele). Miałem chiefteca BG i powiem tak, jak masz tylko jeden HDD i jeden napęd oraz nie planujesz monstrualnych chłodzeń a'la Ninja lub Infinity, to będzie to bardzo dobry wybór w dodatku zajmujacy na/pod biurkiem znacznie mniej miejsca. Nie wiem co przemo rozumie pod pojęciem jakości, bo jeśli chodzi o wykonanie i projekt to jakość jak LBX/LCX, z taką pierdółką jak brak bezśrubkowych montaży, co dla mnie jest plusem, tak samo jest w nim gruba blacha. Sunbeam nie jest zły ale core fany sie kompletnie nie spisują i ludzie muszą je demontować, tak więc nie wszystko złoto co producent podaje :) Potwierdzam, ze Sunbeam i Aplus nie są firmy krzaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgryza Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 http://www.komputronik.pl/Obudowy/Aplus/Ob...pelny,id,30098/ w sumie mógłbym i wybrać tą obudowę, kwestia zastanowienia się. Ta obudowa 140 zł, pozostałoby jeszcze ~160 zł na zasilacz. Myślałem nad tym: http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,17203/ Oczywiście jak jest jakiś lepszy, to bym wziął inny ale do 160 zł i najlepiej aby z komputronik.pl był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Myślałem nad tym: http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,17203/ Oczywiście jak jest jakiś lepszy, to bym wziął inny ale do 160 zł i najlepiej aby z komputronik.pl był. Ten szef średnio pasuje do tego zestawu, jest to jak gdyby model przejsciowy (do zasilania symetrycznego cpu 12V; grafa 5V) między HPC (do zestwaów zasilanych z 5V) a GPS (do zestwawów zasilanych z 12V). W konsekwencji znacznie lepszy będzie szef GPS 400AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgryza Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W bulk http://sklep.komputronik.pl/Zasilacze_do_o...pelny,id,18979/ Jest za 190 zł, 30 zł więcej jakby brał z tą obudową Aplus`a, ale to aż takie dużej różnicy nie stanowi. Chyba, że inny zasilacz do tych ~160 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Myślę, że to najlepsza propozycja http://sklep.komputronik.pl/Obudowy/Chieft...pelny,id,30976/ Wychodzi względnie tanio, zyskujesz troche pieniedzy w stosunku do "rzeźbienia" zasiłki i budy innych producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Myślę, że to najlepsza propozycja http://sklep.komputronik.pl/Obudowy/Chieft...pelny,id,30976/ Wychodzi względnie tanio, zyskujesz troche pieniedzy w stosunku do "rzeźbienia" zasiłki i budy innych producentów. Ja z przyczyn podanych przeze mnie powyżej wolałbym jednak "porzeźbić" Do tej budy na pewno nie wrzucisz jakiegoś full-wypas wielkiego chłodzenia na procek typu scythe infinity, tymczasem do tych proponowanych przeze mnie się zmieszczą. Podobnie jak wiatraki 12cm z tyłu i z przodu. Kiedyś miałem wąską obudowę i od tego czasu nie spoglądam na nic, co ma poniżej 20cm na szerokość. Jeśli chodzi o zasiłkę - jeśli rozważasz coś za ok 160zł i nieco więcej to naprawdę bym się zastanowił nad HK za niecałe 200zł - i niech Cię nie zmyli jego oznaczenie- że niby tylko 350W. To stabilny, najmocniejszy i najcichszy zasilacz z wyminionych w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ja z przyczyn podanych przeze mnie powyżej wolałbym jednak "porzeźbić" Do tej budy na pewno nie wrzucisz jakiegoś full-wypas wielkiego chłodzenia na procek typu scythe infinity, tymczasem do tych proponowanych przeze mnie się zmieszczą. Podobnie jak wiatraki 12cm z tyłu i z przodu. Kiedyś miałem wąską obudowę i od tego czasu nie spoglądam na nic, co ma poniżej 20cm na szerokość.Kiedyś był tylko TT Big Typhoon, teraz jest też Scythe Andy Samurai Master, TR SI-128, Pentagram Tajfunopodobny parę moedli Aerocoola, a z dobrych towerów to np. Scythe Mine Tak więc 18cm szerokości juz nie jest problemem, poza tym Szefy BG maja z przodu miejsce na 120mm wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...