KHysiek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Mam własnie taki zestaw, na P5B-E Plus. Pierwszy C2D jaki złożyłem i niezbyt mi sie podobają temperatury. Procesor działa na 3.33GHz przy VCore 1.57 (ustawione, bo pokazuje mi napiecie o 0.05V nizsze, a na dodatek w stresie spada o dalsze 0.04V). To jedna dziwna rzecz. Drugą są temperatury. W końcu cooler jest duży i topowy, ale on jest chłodny nawet w stresie (nawet podstawę mozna spokojnie dotknąć, jest nieco ciepła). A temperatury mi pokazuje TAT - 42 st idle i 73 przy orthosie (po kilkunastu minutach). Widzialem ze w testach nie ma az takiech wielkich róznic miedzy idle i stresem, wiec to nieco dziwne jest, wydaje mi sie ze jest dobrze przykrecony, pasta to OCZ 5. Gdy go montowałem wydawało mi się że nieco krzywo blaszka socketu 775 dociska procesor, ale procek siedział jak należy, raczej trudno coś zepsuć przy montażu tego. Macie jakieś pomysły? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 No ładnie do wykreciles. Ja bym zdjal wentyla i posmarowal proca jeszcze raz i wtedy zobaczyl. Skoro radiator nie jest zbyt cieply a proc sie grzeje az tak no to zle posmarowana pasta albo czapka krzywa. Bynajmniej mi sie tak wydaje. hmm 73 stopnie dla takiego proca to juz nie zarty mi sie wydaje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Tak jak pisze kolega - zdejmij radiator i zobacz jak odcisnęła się pasta. Jeśli cooler jest chłodny a temperatura procesora jest tak wysoka (trudno, żeby była dużo niższa przy takim napięciu) to nie odbiera on ciepła jak należy. Być może też przesadziłeś z ilością pasty. Sprawdź też czy to, że cooler siedzi "jak należy" nie jest wynikiem po prostu przytrzymywania go przez kołki, podczas gdy podstawa nie jest odpowiednio dociśnięta do IHS. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHysiek Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Ok, dzięki za odpowiedzi, przy najbliższej okazji rozbiorę kompa. Czytałem w tednym tescie ze krzywe zamocowanie moze być "widoczne" w monitoringu temparatury, gdy róznica temperatur miedzy oboma core'ami jest wieksza niz 1-2 st. ( u mnie 3-5 czasem). Jeszcze pytanko dot. docisku. Cooler ma mocowanie do płyty takie jak pokazane tutaj Jak mocno powinienem dokręcić te śruby ? aktualnie cooler sie nie rusza i płyta jest wyraźnie wygięta (oglądałem ja przed zamontowaniem), tak na oko podobnie jak przy boxowym coolerze montowanym za pomocą 4 bolców, wiec chyba nie jest za słabo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...