JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Musze kupic jakąs płyte pod ten socket do mojego starego kompa.Co polecacie?Wybór jest dość duzy na allegro a ja sie zbytnio nie znam na tej platformie.Nie będzie nic podkręcane-byle by działała jak najdłużej.Wczesniej pracowalem na: http://www.allegro.pl/item173820008_k7vta3...a_igla_bcm.html i sprawował sie bardzo dobrze pomimo że to ECS. Konfiguracja kompa: Athlon 1.4 Thunderbird GeForce2Ti WD80Jb ATA Sound blaster Live 5.1 256 DDR Z racji tego że komputer jest stary chce kupic cos taniego. :rolleyes: To może dopisze ze nie chce wydac wiecej niz 100zł i nie szukam wydajnosci tylko stabilnosci.Komputer bedzie wykorzystywany do worda i internetu-czasem jakas gra. Edytowane 10 Marca 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 poszukaj jakiejs najtanszej na nForce2 (najwydajnieszy chipset pod sA) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 poszukaj jakiejs najtanszej na nForce2 (najwydajnieszy chipset pod sA) To może dopisze ze nie chce wydac wiecej niz 100zł i nie szukam wydajnosci tylko stabilnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 ja miałem kilka płyt pod soc A, min. abita,ecs i solteka. Ale najlepsza była ostatnia - asus a7n8x-xe. Płytka stabilna jak skała, procek athlon 1,7+ leciał na 166(333), zero problemu z pamięciami czy innymi komponentami. Jeżeli chodzi o oc to weź wersję deluxe, bo wer xe jest bardzo okrojona pod tym względem. Ale jeżeli chodzi Ci tylko o stabilną płytkę to spokojnie ten asus -xe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) ja miałem kilka płyt pod soc A, min. abita,ecs i solteka. Ale najlepsza była ostatnia - asus a7n8x-xe. Płytka stabilna jak skała, procek athlon 1,7+ leciał na 166(333), zero problemu z pamięciami czy innymi komponentami. Jeżeli chodzi o oc to weź wersję deluxe, bo wer xe jest bardzo okrojona pod tym względem. Ale jeżeli chodzi Ci tylko o stabilną płytkę to spokojnie ten asus -xe Tylko że one kosztuja zdrowo ponad 150zł. Co powiecie na tą: http://www.allegro.pl/item172384559_asus_a7v8x_x.html Edytowane 9 Marca 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Mój epox to to czego szukasz. ;-) ceny na allegro od 90zł. Polecam gorąco. Mam od 3 lat i nigdy mnie nie zawiodła. (No może wtedy kiedy ustawiłem FSB=220, kiedy wszyscy pisali, że 215 to absolutne maksimum. ;-) Płyta nie wstała. Tak poza tym jest świetna i kocham ją. PS. Inne epoxy na sA są równie dobre, albo jeszcze lepsze. jeśli bardzo zależy Ci na cenie znajdź jakiegoś na via kt266a. Też będzie ok, a może zejdziesz do 60zł. Edytowane 9 Marca 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 AsRock k7s8x tez bardzo dobra plyta..... ciut mniej wydajna od asusa z siga, ale bylem z niej bardzo zadowolony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Moje typy: AsRock k7s8x ASUS A7V333-X ASUS A7V600-X ECS K7S5A Ver 3.1 EPoX 8KRAI I jeszcze: SOLTEK SL-75DRV5 co powiecie teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ja bym radził poszukac jakiegoś epoxa z serii 8rda, bardzo stabilne i wydajne, oc też świetne. Ceny na allegro mogą odstraszac ale moze uda sie kupic taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Hmm z tych proponowanych przez Ciebie MoBo to znam tylko tego Solteka :D I muszę powiedzieć, że jest bdb :D Może nie taki wydajny jak nForce2, ale co do stabilności to nie miałem żadnych zastrzeżeń ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 z tych plyt najwydajniejsza bedzie k7s8x na sis'ie (i chyba jedna z tanczych ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Ja bym radził poszukac jakiegoś epoxa z serii 8rda, bardzo stabilne i wydajne, oc też świetne. Ceny na allegro mogą odstraszac ale moze uda sie kupic taniej No nie bardzo da sie wychaczyc taniej :-| Chyba ze jakas okazja. Hmm z tych proponowanych przez Ciebie MoBo to znam tylko tego Solteka :D I muszę powiedzieć, że jest bdb :D Może nie taki wydajny jak nForce2, ale co do stabilności to nie miałem żadnych zastrzeżeń ;)No własnie czytalem o nim i jest ponoc bdb.Jak myslicie, czy 90zł za niego to duzo? z tych plyt najwydajniejsza bedzie k7s8x na sis'ie (i chyba jedna z tanczych ;) ) Własnie widze topic o nim jest i czasami sprawia kłopoty ale ogólnie tez jest bdb.Cena kusząca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 po modowanym biosie staje sie bardzo sensowna plytka, napewno bedzie wydajniejszy od plyt z chipsetem kt 400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) A żeby depełnic ziarnka goryczy związanego z wyborem to po przeczytaniu tesu na benchmarku-wynika ze MSI KT6 Delta-FIS2R(KT600) jest niewiele mniej wydajniejsza od Asusa A7N8X(nForce2). Sprowadziłem to do wyboru pomiędzy: MSI KT6 Delta Series (KT600) AsRock k7s8x (SiS746FX) Edytowane 9 Marca 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) ASUSy na VIA KT400/600/880 szczerze odradzam (bardzo problemowe płyty, problemy z kompatybilnością pamięci). Tylko dla fanów marki :D. Solteki, jeśli tylko sprawne, to możesz brać w ciemno - to chyba jedne z najbardziej bezproblemowych konstrukcji na sA - zwłaszcza te na VIA (tym na NForce2 potrafiły czasem kondziołki spuchnąć, podobnie jak Epoxom 8RDA). ECS hmm - ten na KT600 był nawet fajny (miałem go przez parę dni). Edit: MSI KT6 Delta - bardzo fajna płyta - polecam! Edytowane 9 Marca 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Hmm w sumie 90zł to dość dużo, bo ja swoją jakiś czas temu sprzedałem za 67zł na Allegro :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Hmm w sumie 90zł to dość dużo, bo ja swoją jakiś czas temu sprzedałem za 67zł na Allegro :P A to jest bardzo przydatna informacja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) ja miałem kilka płyt pod soc A, min. abita,ecs i solteka. Ale najlepsza była ostatnia - asus a7n8x-xe. Płytka stabilna jak skała, procek athlon 1,7+ leciał na 166(333), zero problemu z pamięciami czy innymi komponentami. Jeżeli chodzi o oc to weź wersję deluxe, bo wer xe jest bardzo okrojona pod tym względem. Ale jeżeli chodzi Ci tylko o stabilną płytkę to spokojnie ten asus -xe A umiesz czytac ? Athlon Thunderbird 1.4 GHZ ( 0.13u 1.75V ) ja to ledwo do 1500 dokreciłem a srednia tempa to 60C ( to był najbardziej goracy procesor AMD ) Kup gigabyte GA-7VA na KT 333 lub 400. Lub Epoxa jak radzi ci Sysak ( ano ja tez miałem ale 8KRA2I ) Gigus wygrywał z innymi płytami w tym z Abitem oczywiscie płyty były oparte na KT333/400 tylko teraz linku znalezć nie moge.. Edytowane 9 Marca 2007 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) A umiesz czytac ? Athlon Thunderbird 1.4 GHZ ( 0.13u 1.75V ) ja to ledwo do 1500 dokreciłem a srednia tempa to 60C ( to był najbardziej goracy procesor AMD ) Kup gigabyte GA-7VA na KT 333 lub 400. Lub Epoxa jak radzi ci Sysak ( ano ja tez miałem ale 8KRA2I ) Gigus wygrywał z innymi płytami w tym z Abitem oczywiscie płyty były oparte na KT333/400 tylko teraz linku znalezć nie moge.. Hehe Kwazor-to ja tu mam dylemata a nie TomCat :wink: A co do piorunującego ptaszka :lol2: to faktem jest że grzeje sie masakrycznie i o/c mu jest obce. Gigabyte??hmm...poszukamy...poszukamy Edytowane 9 Marca 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Ja tam traktuje gigabyte jak wampiry. Czyt. boje sie do nich w ogóle podchodzić, a jak już to tylko z krzyżykiem i wodą święconą. ;-) Brałbym MSI. Edit. Albo Epoxa ofkooz. ;-) Edytowane 9 Marca 2007 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 MSI KT6 Delta-SR-czyli najubozsza wersja za 100zł-oplaca sie?dajcie znac szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Dobry wybór. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 MSI KT6 Delta-SR-czyli najubozsza wersja za 100zł-oplaca sie?dajcie znac szybko. Nie, bo... to msi a pod soc a wypiscile straszne plyty, wiele problemow, m. in. z regulacja napiec, resetowaniem sie ustawien biosu, sam mialem kiedys wersje z nf2u nie polecam, kumple mial wlasnie na kt600 i tez masakra. Za ta kase jest epox tez na kt600 - http://allegro.pl/item173244978_epox_8krai...00_sprawna.html , na tym sobie juz cos pokrecisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Epox 8KRAI nie obsługuje procesorów poniżej Athlona XP Palomino i Durona Applebred. Thunderbird może nie pójść. Duron Morgan nie działał na niej, wiem, bo miałem tą płytę i sprawdzałem (byłem z niej b. zadowolony). W instrukcji nawet jest o tym. @JejoX Jaką płytę kupiłeś? Tą MSI? Edytowane 11 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Nie prawda. Miałem durnia 800 na moim 8KRAI i śmigał jak marzenie. Były za to problemy kiedy używało się wraz z takimi strymi procesorami kart ATI. Kolega miał tą 800 w swojej 8KRA2I i gdy kupił Radeona 9200 miał zwiechy po kilku sekundach każdej gry. Po zmianie na Athlona 1700+ Palomino problem ustąpił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Pozostaję przy tym, że z Morganem płyta nie chciała wstać. Widocznie sprawa jest bardziej złożona, karta to był r9550. Edytowane 11 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...