guziq Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Witam. Tydzien temu bylem we Flensburgu w Niemczech. Byla tam restauracja w ktorej sie stolowalem. Nazwa jej (Cevapcici), jak i dania wskazywaly na kuchnie chorwacka (choc nie tylko). Regularnie jadlem tam Shnitzel mit pommes Frites (schabowy z frytkami). Strasznie smakowal mi sos jaki byl dolaczony do tego dania - ja polewalem nim frytki. Sos byl bialy, byly w nim jakies ziola jednak oprocz nich nie "plywalo" w nim nic innego (zadnych grzybow czy warzyw nie stwierdzilem). Mial konsystencje sosu slodko-kwasnego z Maca i gdyby nie te ziola bylby jedwabiscie gladki. Frytki nim polane mialy tak zajebisty smak ze trudno to opisac. Co to moglbyc za sos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Moze jakis sosik czosnkowo-oreganowo ziolowy... tzn zilowy na pewno bo sam tak napisales, ale przeciez jest tyle ziol na swiecie. Ciezko powiedziec co to dokladnie moglo byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 A czy taki sos pauje do frytek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Pewniei że pasuje. Zobacz w ofercie knora lub innych mają pełno takich sosów. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Pewnie sos zawierał jogurt, majones i estragon. Może taki jadłeś, często go robię, jest bardzo dobry. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 czosnkowo-koperkowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Corso zapodaj szczegóły tego sosiku. Spróbowałem czosnkowy - jednak to nie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Sos robisz w dużym kubku (dobre proporcje). Nalewasz do połowy jogurtu, potem dodajesz dwie czubate łyżki (do zupy) majonezu, następnie porządnie mieszasz, na koniec trzeba posypać estragonem i koniec. Ilość majonezu którą podałem mi pasuje, możesz dać więcej, każdy lubi inaczej. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja robię podobnie ale imo wygodniej :) Do słoika nalewasz 2 kubki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu i koper, oczywiście sól i trochę cukru do smaku. Zakręcasz pokrywę i energicznie wstrząsasz :) Jeżeli dodasz czosnku (wyciśniętego czy jak to tam się nazywa) otrzymujesz jeden z najlepszych sosów czosnkowych jakie kiedykolwiek jadłem. Smaczny a zarazem nie robi takiego kapcia w buzi po skonsumowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ja robię podobnie ale imo wygodniej :) Do słoika nalewasz 2 kubki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu i koper, oczywiście sól i trochę cukru do smaku. Zakręcasz pokrywę i energicznie wstrząsasz :) Jeżeli dodasz czosnku (wyciśniętego czy jak to tam się nazywa) otrzymujesz jeden z najlepszych sosów czosnkowych jakie kiedykolwiek jadłem. Smaczny a zarazem nie robi takiego kapcia w buzi po skonsumowaniu.taa ale jakiej wielkości słoik?;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 takiej żeby się zmieściło ;] ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Kolego Black_war, koper, cukier i sól się nie nadaje, serio, to już nie to samo. :wink: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 przed chwila wróciłem ze sklepu - nabyłem potrzebne składniki. Czy ten sosik bedzie zjadliwy z pizza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Do pizzy już mniej, do niej bardziej pasuje wspomniany tutaj sos czosnkowy. Natomiast sos który ja podałem pasuje do kanapek, naleśników ze szpinakiem, łososia pieczonego w winie białym, klusek na zimno itp. Na upartego z pizzą też można zjeść. :) Pozdrawiam i smacznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A ten sos, który ja podałem jem ze wszystkim ;) Dzisiaj konsumowałem z piersiami kurzymi w cieście i makaronem sojowym. Jem go również z tostami, parówkami, naleśnikami ze szpinakiem, pizzą, do hamburgerów, hot-dogów a nawet do maczania w nim paluszków maślanych (takie duże ;] ) A przypomniałem se jeszcze kilka potraw... do zapiekanek, parówek w cieście takim jak w pizzy, brokułami w cieście naleśnikowym. Po prostu imo nadaje się do większości potraw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Black_war to dokładnie ten sos!!! Jest przepyszny, uzywam jogurtu DANONE i Majonezu Napoleońskiego. Sos totalny wypas. Z frytkami smakuje identycznie jak ten w niemczech. Dzieki chłopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Też robie go z danonka, ale z majonezem Winiary Dekoracyjny (wg mnie najlepszy majonez ever ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 to w końcu dajecie koper, cukier i sól czy tak jak radził Corso bez tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Zrób taki i taki to się przekonasz. :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A czy ktoś ma przepis na ten sos czosnkowy jaki jest w da grasso :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dobre pytanie. Sosik tez jest niczego sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 (edytowane) Pasowało by to do gyrosu ? Bo chcę zrobić na święta sałatkę z Gyrosem i myślałem nad jakimś sosem. Myślałem że może ten co z frytkami tak jadasz by się nadał. Edytowane 4 Kwietnia 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Na szybko znaleziony przepis na sos do gyrosa: Składniki na sos: Jogurt naturalny (ok. 125 g) pokrojony ogórek, pokrojona cebula oliwa z oliwek, czosnek, pieprz, sól Dodaj do jogurtu składniki na sos, wymieszaj, przypraw do smaku. Imo dodac jeszcze lyzeczke majonezu i bedzie lux sosik. ;] Sam czasem robie podobny, z ta roznica, ze nie daje cebuli, a ogorka nie kroje tylko poddaje go 'obrobce' za pomoca tarki. No i dodaje jakies ziola (oregano, tymianek, koperek itp.). ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Na szybko znaleziony przepis na sos do gyrosa: Imo dodac jeszcze lyzeczke majonezu i bedzie lux sosik. ;] Sam czasem robie podobny, z ta roznica, ze nie daje cebuli, a ogorka nie kroje tylko poddaje go 'obrobce' za pomoca tarki. No i dodaje jakies ziola (oregano, tymianek, koperek itp.). ;] Dzięki. Wypróbuje oba i sam zadecyduje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...