Skocz do zawartości
andri

Najcichszy Zasilacz Do Pentiumd.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałem prosić o poradę. Potrzebuję bardzo cichego zasilacza do zestawu PentiumD 950, Asus P5WD2-E Premium, ATI 1950XTX, 2xHDD, 2xDVD-RW. Zależy mi bardzo na ciszy, zasilacz chciałbym jakiś markowy, niekoniecznie tani. Co mogę kupić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli hulaj dusza, debetu nie ma, to:

Seasonic S12 550 Energy+

Corasir HX 520

Jeśli masz nieco mniejszy budżet, to:

Be Quiet! Straight Power 450

Seasonic S12 430

Ale jeśli Cię fundusze nie ograniczają, to zdecydowanie E+ albo HX. Oba pod potężnym obciążeniem nie zwiększą RPM wentylka. Trudno o lepsze zasiłki pod jakimkolwiek względem. Oczywiście, żaden z nich nawet się nie spoci. I każdy pociągnie SLI/CF z jakichkolwiek kart.

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na tym żeby zasilacz był tani tylko chcę żeby był mocny i cichy. Jeżeli najlepszym wyborem będzie Seasonic lub Corsair to takie kupię. Tylko nie wiem który z nich bo możliwości podobne.

Edytowane przez andri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście bym brał Corsaira - ma odpinane kable i b podobną sprawność. To praktycznie ta sama zasiłka co S12, w ogóle to produkowana przez Seasonica dla Corsaira. Podobny jest jeszcze model M12, ale tam jest taki mały pierdak 60mm i ja mu nie ufam ;) bo on się różnie zachowuje. O każdej z tych zasiłek b dużo info jest na silentpcreview.com

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ma prawdziwie zwielokrotnione dwunastki, a nie jedną linię podzieloną na kilak kabli. Jest wydajniejszy, cichszy i lepiej wykonany niż odpowiadająca mu 500-tka Seasonica.

A mógłbyś w kilku słowach napisać czym różni się sposób dzielenia dwunastki na kilka lini przez Seasonica i Coolteka? Interesuje mnie w jaki sposób technicznie producent to rozwiązał. Co to jest to "prawdziwe zwielokrotnienie" lini?

Co do wydajności Cooltek ma faktycznie silniejszą dwunastkę. Aż o 4W ;)

Cisza - rozumiem, że obie te zasiłki słyszałeś i porównywałeś, w idle i pod obciążeniem, tak? Papst to IMO przereklamowane wentylatory. Dwa miałem, trzeciego słyszałem u kumpla, a wszystkie one miały terkoczące łożyska. Może źle trafiłem, faktycznie.

Lepsze wykonanie - znaczy, że ma równiejsze luty, czy bardziej równolegle ułożone radiatory, czy co?

Jak masz namiar na jakiś fajny test Coolteka to podrzuć, chętnie poczytam, bo zasiłka pod każdym względem wygląda na udaną. Pytanie tylko, jak bardzo udaną.

Poza tym, ja nie mówiłem o S12 ale o S12 E+ i Corsairze, a to nieznaczna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie testowałem na prawdziwej platformie i słyszałem. Świadków jest wielu na zeszłorocznym zlocie OC/Modders w Gdańsku.

wystarczy, czy może jeszcze linki do fotek ze zlotu podać szanownemu panu

jak już mówiłem w Seasonicu niby kilka linii +12v wychodzi z jednego miejsca na pcb, więc ich tabliczki to bujda

w cooltecu każda linia+12v, choć wychodzi z jednego trafka, ma osobny tor stabilizacji

a pan panie szanowny choć niedawno pojawił się na forum ciągle tylko powiela zasłyszane teorie

Edytowane przez BENITO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

a pan panie szanowny choć niedawno pojawił się na forum ciągle tylko powiela zasłyszane teorie

Szanuje forum PurePc , ale czasami czytajac takie posty zaczynam sie zastanawiac :

-czy to jest forum;

-czemu ma ono sluzyc;

-czy chamska ironia od osob , ktore wiedza wiecej w stosunku do osob pytajacych jest na miejscu , wskazana i czy czasem nie sluzy to podbudowaniu wlasnego ego;

-czy nie lepiej wyjasnic , podac linki i teksty zamiast kpic;...

Kolega wyzej zadal pytanie , kolega Benito udzielil odpowiedzi...ale po co w takim tonie??

A co do zwrotow grzecznosciowych..skoro zostaly juz uzyte...to raczej z duzej.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie testowałem na prawdziwej platformie i słyszałem. Świadków jest wielu na zeszłorocznym zlocie OC/Modders w Gdańsku.

jak już mówiłem w Seasonicu niby kilka linii +12v wychodzi z jednego miejsca na pcb, więc ich tabliczki to bujda

w cooltecu każda linia+12v, choć wychodzi z jednego trafka, ma osobny tor stabilizacji

Jestem zainteresowany kupnem coolteca ale jak zapytałem w pewnym znanym sklepie internetowym to odradzali mi go ze wzgledu na przestarzałą konstrukcj. Za to polecali mi Enermax Liberty 500W. Teraz to juz zglupialem i nie wiem co wybrac. Planuje zakupic zasilacz który ma zsłużyc troche czasu i nie chce kupic czegos co potem bede żalowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostanie pytanie:

Czy brac wersje ct500 czy moze jednak ct600?

Rożnica w cenie nie jest ogromna. Zasilacz w moim przypadku ma ciagnać kreconego c2d, 3xhdd, oraz gf7900(za pól roku gf8xxx). Brał bym bez wachania ct600 ale prawdopodbnie w porownaniu do ct500 moze bardziej halasowac i wydzielac wiecej ciepla(chyba ze sie myle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź Coolteka, nie pożałujesz.

Będzie głośniej niż w konstrukcjach opartych na Seasonic'u, ale wydajniej :) Co do zwielokrotnienia linii +12V i opisanej wyżej stabilizacji to imo jeżeli zasiłka ma pojedynczą czy zwielokrotnioną linię +12V to jeden pies. Ważne żeby ta linia lub linie były silne!

A prawdziwe wielokrotne linię można szukać w nowych Tagan'ach i to robi różnicę!

Lepiej wybrać ton grzecznościowy aniżeli inny. Niektórych ironia bodzie bardziej niż chamstwo, bo jest rzadziej spotykana, ale masz trochę racji, przesadziłem.

Szkoda, że Twoje inne posty kompletnie przeczą temu co piszesz w tym :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no sprawdzalem to przy ostrym katowaniu kompa ;)

Bynajmniej w cenie 169zl nie znalazlem nic cichszego i przyzwoitego. Ja jestem mega zadowolony :P

choc jakbym mial brac potwora po 500w to pewno wzialbym coolteca lub p6, mozeee seasonica m12...ale musialbym gleboko nad tym pomyslec.

No to tyle mojej kunsztownej dywagacji ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, mam podobny dylemat, Corsair 520W czy Cooltek Ct500. I jak czytam to już sam nie wiem... Na tabliczkach Corsair ma więcej watów ale mniej amperów... Cisza też ważna, Malik mówi, że jego CT600 jest neisłyszalny. Wytłumaczy mi ktoś :) bo zaraz zwarjuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, mam podobny dylemat, Corsair 520W czy Cooltek Ct500. I jak czytam to już sam nie wiem... Na tabliczkach Corsair ma więcej watów ale mniej amperów... Cisza też ważna, Malik mówi, że jego CT600 jest neisłyszalny. Wytłumaczy mi ktoś :) bo zaraz zwarjuje :D

glosnosc to pojecie wzgledne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczą się przede wszystkim waty na liniach +12v ogółem. Cisza jak to określił kolega o pojęcie względne. Dla jednego jest niesłyszalny, dla innego szumi.

Jednemu będzie pasował, innemu nie, taka prawda.

Tylko że nawet pasywne zasilacze potrafią wydawać dźwięki, ale to już inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem se trochę czasu na mały risercz, a i również pracy pod drodze sporo było, więc odpowiadam dość późno. W międzytakzwanymczasie padło już parę stwierdzeń, które też chciałem zaserwować, ale nic to.

Do rzeczy.

IMO to na zlocie/targach/imprezie można w zasilaczu zmierzyć napięcia, obciążenie, sprawność, ile max pociągnie. Ale jeśli chcesz powiedzieć, że w takich warunkach możliwe jest porównanie poziomu głośności jednych z najcichszych zasilaczy na rynku, to ja osobiście dziękuję za taki test. Drobne różnice w ciszy - bo przecież nie mówimy o dużych - trudno jest wyczuć nocą w zamkniętym pokoju, skupiając się na każdym komponencie z osobna. W dodatku tak trzeba jeszcze kombinować, żeby w odsłuchu nie przeszkadzał ani HDD ani coolery na CPU czy VGA. Jak już powiedziano - cisza to pojęcie względne. Ja ciszę traktuję pewnie bardziej hardkorowo niż wielu userów, i "cichy" znaczy dla mnie "praktycznie niesłyszalny". Fetysz, bakcyl, przegięcie - pewnie tak, ale pointa jaka jest wiadomo.

Za fotki dziękuję, linka do jakiejś fotorelacji sobie znalazłem, choć raczej reportaż skupiał się na modowanych budach i zbliżeniach na laski.

To że Seasonic ma jedną faktyczną linię to rzeczywiście fakt, zgadza się, podobnie jak podział lini na wyjściu w Coolteku. A jak jest w przypadku innych firm? Zaryzykowałbym stwierdzenie, że duża część zasilaczy (mówimy o poważnych markach naturalnie) tak ma (jedna faktyczna linia znaczy). Czy takie prawdziwe dwie linie mają jakieś realne zalety, przynoszą użytkownikowi korzyści jakie jest w stanie odczuć? Teoretycznie napięcia powinny być stabilniejsze, tak sądzę. Ale o ile? Dodatkowy 1 punkt procentowy? Tagan Dual Engine to rewelacja pod względem stabilności napięć, ale poza tym... helikopter. No i chciałem powiedzieć to co Benito już napisał - amperaż łączny. Topki ze splitterami to dobry przykład. O ile słyszę i czytam, to większość użytkowników i tak przestwia to na combined. Wszyscy wiemy, że dzielone linie to "zasługa" standardu ATX 2.0, i że tak praktycznie służy tylko zachowaniu bezpieczeństwa i zgodności z normą. To już nie moje wymysły, tylko info z dwóch traktujących o tym artykułów na SPCR i Zenfiście. Za głupi jestem, żeby na to samemu wpaść, dlatego posługuję się wiedzą zdobytą u znacznie mądrzejszych ode mnie. Poza tym mam taką małą osobistą teorię, że prąd na mobo i tak się miesza, nieważne skąd pochodzi. I tak trafia w różne miejsca. Ale muszę to jeszcze obczaić dokładnie, więc na razie nie będę przy tym obstawał jak Rejtan.

Wracając do Seasonica (S12, S12 E+ czy M12, jeden pies*) - czy jedna faktyczna linia mu w czymś przeszkadza? Wg testów i praktyki nie. Napięcia jak skała (skupiam się na 12V) - odchył w granicach 2% (Dual Engine miał chyba 1%), z palcem ciągnie maksymalne obciążenie, do 250W nie zmienia RPM wiatraka, itd itd. Patrz test S12 E+ 550. Podobnie z Corsairem. Odchyły na dwunastce w całym zakresie mocy w granicach 2% - patrz test modeli HX. Corsair do 300W nie zmienia poziomu hałasu. Dodatkowo, rewelacyjne wyniki stabilności napięć dla Corsaira i M12 potwierdza Jonny Guru. Z testu Coolteka 600 zlinkowanego na stronie producenta (innych jak na lekarstwo a wszystkie po germańsku) wynika natomiast, że napięcia na dwunastce ma dość wysokie. Ledwo się mieszczą w określanych normą 5%. Zresztą, na tabelce tam umieszczonej widać wyraźnie jak wypada w porównaniu do innych zasilaczy, choćby BQ czy zasiłek z rodziny FSP. Cooltek 500 wypada znacznie lepiej - najlepiej w tej tabeli. Mieści się w 1,5%. (Dla wyjaśnienia - posługuję się cyferkami, bo germański słabo opanowałem niestety, a Babel Fish jest średnio pomocny). Ok, to jeden test, jeden egzemplarz każdej zasiłki, wiadomo, że jest sample variance, że są inne przyrządy, itd. Ale na czym innym możemy się oprzeć, jeśli nie na takich testach jak na SPCR albo testach jakie sam producetn linkuje?

* Choć niedawno padło w pobliżu stwierdzenie autorstwa Zenfista, że M12 ma już podwójne linie. Byłabyż to nowa rewizja?

Jak już przy zdobywaniu wiedzy jesteśmy - nie posługuję się opiniami zasłyszanymi na forach. Wiemy jak to wygląda "bierz tego, ja go mam, jest świetny", "weź to, super, jest niesłyszalny - mam 4 Raptory i 7950GX2 i zupełnie go nie słyszę - absolutna rewelacja!" itd. To co piszę o zasilaczach, budach itd., a co nie jest moim osobistym doświadzczeniem, to info po lekturze testów na SCPR, Zenfiście, JonnyGURU czy Xbit Labs. Jasne, człowiek sporo uwagi poświęca forom, często właśnie fora przynoszą dużo ciekawego - vide zonki z Anteciem NeoHE w jego wczesnych dniach, czy potwierdzenie, że cooler na 8800 wcale nie jest głośny itd. Za stary jestem, żeby posługiwać się wiedzą zasłyszaną. Nie mam co prawda takiej wiedzy praktycznej jaką bym chciał mieć, ale korzystanie z wiedzy dostępnej w serwisach j.w. to chyba dobry pomysł. Jeśli ktoś zna jakieś inne fajne miejsca z testami (szczególnie zasilaczy, to chętnie dodam je do listy lektur). Jedyny lepszy sposób to wkręcić się do nich i samemu w praktyce robić takie testy, ale to of kors pozostaje w sferze marzeń/życzeń.

A moja obecność na forum od zaledwie kilku miesięcy i również niewielka ilość postów ma dla Ciebie znaczenie? Świadczy o czymś?

Najważniejsze, żeby z tego całego zamieszania OP wyszedł zadowolony i udało mu się kupić jak najlepszą dla siebie zasiłkę.

Edytowane przez kater

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi