FumFel_20 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Moglibyscie do jasnej ch.... przestac sie wreszcie licytowac jak banda dzieciakow?? Wystarczy chwile pomyslec i policzyc to co masz w kiszeni i na co cie stac.Jesli masz kasy ponizej kosztu zakupu PIV 1,8A to kupujesz AXP1600+ AGOIA,jesli starczy ci kasy na 1,8A to kupujesz wlasnie ten proc.Czy to tak ciezko zrozumiec.A argumenty typu "nie lubie AMD/intela" leciutko zlobkiem zalatuja przy tego typu dyskusjach. Taka prawda, ja np. kasy mam nie dużo to biore amd, jak bym miał więcej kasy to bym brał PIV.Obecnie mam już (no prawie jeszcze idze pocztą) antka xp 2000+ i mam dopiero dylemat bo kasy nima i na nową płyte nima :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 myślalem, że takie posty się jusz niepowtórzą ;)Witaj Prawde piszac, ja tez (tak myslalem). Ale zawsze znajdzie sie ktos, kto zada pytanie "o wyzszosci jednych Swiat nad drugimi" :-).. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Co jest lepsze ? Świeta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc? Atari 65XE czy C64 Amiga czy PeCet? Intel czy Amd? GeForce czy Ati? A kto co ma..... i ciężko o obiektywność Znowu się zaczyna........ "i tak wszyscy wyladujemy w zupe" ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 skonczcie z tymi klutniami:D to chyba wiadomo ze Intel robi gowno i temu nikt nie zaprzeczy a najlepsze jest to ze p4 i athlon to wydajnosciowe gowna i procki ktore mialy miejsce jakies 10lat temu gdyby Intel nie byl chytry na pieniadze. P.S. cos mi sie o uszy obilo ze niedlugo intel znowu zmienia podstawke hehhehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonk Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 AMD to: -kaloryfer No fakt grzeje sie ładnie ale nie jak koloryfer !!Mój athlon ma tylko 37stopni na AC. A ja na kijowym wentylku mam ponizej 35 w normalnej pracy i max 45 w full stress Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Masz uszkodzony czujnik na plycie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_tweaker Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Co jest lepsze ? Świeta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc?Boze Narodzenie Atari 65XE czy C64Atari Amiga czy PeCet?PC Intel czy Amd?AMD GeForce czy Ati?ATI :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A ja na kijowym wentylku mam ponizej 35 w normalnej pracy i max 45 w full stress tak oczywiscie ciekawe jak zmierzyles ta temperature(czym, kiedy)?? ;) :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Tweaker... mysle, ze to bylo niepotrzebne z twojej strony :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A ja na kijowym wentylku mam ponizej 35 w normalnej pracy i max 45 w full stress tak oczywiscie ciekawe jak zmierzyles ta temperature(czym)?? ;) :twisted: A ja ci powiem, ze teraz mam 27C a jak gram to gora 45C, wiec on nie jest sam, a ty sie tak nie denerwuj :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 A ja na kijowym wentylku mam ponizej 35 w normalnej pracy i max 45 w full stress tak oczywiscie ciekawe jak zmierzyles ta temperature(czym)?? ;) :twisted: A ja ci powiem, ze teraz mam 27C a jak gram to gora 45C, wiec on nie jest sam, a ty sie tak nie denerwuj :P nie ja sie wcale nie denerwuje.a na jakim chlodzeniu ?? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Pizdziec, miazga ludzie trzymajcie bo nie wyrobie. AMD musiało zrobić ten patent z taktowaniem taki że 1466 to 1700+, ponieważ 90% kupujących komputer to tępaki, którzy lecą na megaherce i nie wazne jest reszta i popatrzy na Celka 2GHz i stwierdzi że on szybszy niż XP 1600+, a teraz se wyobrazcie jakby to było gdyby AMD używało w nazwie prawdziwego taktowania; jaki sprzedawca dla lamera uswiadomił by że Athlon 1400 MHz jest szybszy niz celeron 2000 MHz, AMD w ten sposób musi sie ratować ponieważ bardzo mało osób by kupowało jej procesory. A co do jakosci wykonania i stabilości to moge dyskutować b.długo -- pracuje w serwisie; składam nowe i robie stare piece i jedno moge powiedzieć z kopmami na AMD jeso wiele mniej problemów z odpaleniem, konfiguracją i stabilnoscia działania --- aha prawie każdy komp tesotwany jest 3d markiem 2001, q3, nfshp2 itp i sprzety na intelu stwarzają o wiele wiecej problemów (serwis składa około 30 kompów dziennie tak wiec mam porównanie) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeorunner Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Jestem za Athlonem!!!!!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Powiem tak: siedziałem od trzech kompów na intelu. Później krótko miałem athlona 900 ARGA, bo spłonął- nie jego wina, cooler odwrotnie po pijaku założyłem (LOL), rdzeń się też ukruszył (cholera, zagrzał się tak, że się nalepka z ceną spaliła na czarno :)) Teraz mam to co widać, za 290 pln z odblokowaniem, kupiony ze 2 tyg temu. I nawet jakbym qfa ostatnie 10mln w totka zwinął, nie kupiłbym teraz intela. Procek za 290 pln cieszy mnie jak diabli. Co z intela za te pienądze mógłbym mieć??? Za taką kasę spokojnie podejmę ryzyko spalenia proca, ubicia go i cholera wie co jeszcze. Ponadto polityka intela za nadto przypomina mi microsoft, a ja s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ieli nie trawie, a już myk, jaki intel zrobił z Granite Bay- no comment. Nic od nich nie kupie, a microsoft piracki 4ever. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Ja ujeme to tak jak ktoś ma pentium 4 to lubi pentium 4 a jak ktoś ma athlona to lubi athlona. Proste no nie ale sami powiedzcie czy tak nie jest. Ja mam athlona na fsb 166 i wiatrak średniej jakości za 55 zł i moja max tem po graniu wynisła 46 C a normalnie to w granicach 40 więc tak strasznie się nie grzeją. A po drugie jak droki kolego jesteś kasiasty to kup sobie pentium a jak masz mniej floty to athlon w zupełności ci wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasam Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Popieram AMD jest lepsze w multimediach a w 3d to miażdzy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 amd lepsze w mm??? to czemu moj celek @ 1.7GHz w tescie mm benchmark w sandrze bierze spox antka 2000+???????????? sam nie wim - fakt w 3dmarku amd szybsze bo ma wiecej bajerow sse, 3dnow i inne bajery ale ogolenie ja bym bral intela P4 bo nie bylo lepszych procow do krecenia............. 1.8GHz@3ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Pizdziec, miazga ludzie trzymajcie bo nie wyrobie. AMD musiało zrobić ten patent z taktowaniem taki że 1466 to 1700+, ponieważ 90% kupujących komputer to tępaki, którzy lecą na megaherce i nie wazne jest reszta i popatrzy na Celka 2GHz i stwierdzi że on szybszy niż XP 1600+, a teraz se wyobrazcie jakby to było gdyby AMD używało w nazwie prawdziwego taktowania; jaki sprzedawca dla lamera uswiadomił by że Athlon 1400 MHz jest szybszy niz celeron 2000 MHz, AMD w ten sposób musi sie ratować ponieważ bardzo mało osób by kupowało jej procesory. A co do jakosci wykonania i stabilości to moge dyskutować b.długo -- pracuje w serwisie; składam nowe i robie stare piece i jedno moge powiedzieć z kopmami na AMD jeso wiele mniej problemów z odpaleniem, konfiguracją i stabilnoscia działania --- aha prawie każdy komp tesotwany jest 3d markiem 2001, q3, nfshp2 itp i sprzety na intelu stwarzają o wiele wiecej problemów (serwis składa około 30 kompów dziennie tak wiec mam porównanie) Pozdrawiam sory kazda firma moze tak robic intel tez moze wprowadzic performance rating - np. dla pl4 3GHz moze napisac 4000 - (a nie plus) i co i ludzie tez na to poleca :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Pizdziec, miazga ludzie trzymajcie bo nie wyrobie. AMD musiało zrobić ten patent z taktowaniem taki że 1466 to 1700+, ponieważ 90% kupujących komputer to tępaki, którzy lecą na megaherce i nie wazne jest reszta i popatrzy na Celka 2GHz i stwierdzi że on szybszy niż XP 1600+, a teraz se wyobrazcie jakby to było gdyby AMD używało w nazwie prawdziwego taktowania; jaki sprzedawca dla lamera uswiadomił by że Athlon 1400 MHz jest szybszy niz celeron 2000 MHz, AMD w ten sposób musi sie ratować ponieważ bardzo mało osób by kupowało jej procesory. A co do jakosci wykonania i stabilości to moge dyskutować b.długo -- pracuje w serwisie; składam nowe i robie stare piece i jedno moge powiedzieć z kopmami na AMD jeso wiele mniej problemów z odpaleniem, konfiguracją i stabilnoscia działania --- aha prawie każdy komp tesotwany jest 3d markiem 2001, q3, nfshp2 itp i sprzety na intelu stwarzają o wiele wiecej problemów (serwis składa około 30 kompów dziennie tak wiec mam porównanie) Pozdrawiam sory kazda firma moze tak robic intel tez moze wprowadzic performance rating - np. dla pl4 3GHz moze napisac 4000 - (a nie plus) i co i ludzie tez na to poleca :lol: :D chyba na odwrot dla 3ghz musialoby byc 2000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 LOL :P Odswieze topic:P Opinie niektorych z Was sa zalosne: "KAZDA SROKA WLASNE GNIAZDKO CHWALI :)" Pisze ponizsza opinie po tym jak 2 ostatnie lata spedzilem przy platformie AMD. Teraz bawie sie P4 wiec moge sobie porownywac dwie platformy jak chce :) Nyny : " cos mi sie o uszy obilo ze niedlugo intel znowu zmienia podstawke hehhehe " Smieszne smieszne spojrzmy na historie troche inaczej. Wychodzi nowe gniazdko SOCKET-A KT133. Kupujesz, okazuje sie ze troche kicha bo przez magistrale sie slabo kreci do okolo 112 Mhz wiec kupujesz nowa plyte na KT133A. Jestes dumny ze mozesz puscic swojego CPU na 133 Mhz i sie cieszysz ze nadal masz SOCKET-A :) Wychodzi AthlonXP i sie okazuje ze plyta albo nie obsluguje AthlonaXP albo jej granice to okolo 1.5 Ghz zreszta i tak jest wolny chipset w porownaniu do nowego wiec trzeba zmienic. Poprostu bomba. Czas mija... wychodzi KT266. Wszyscy podjarani kupuja nowe plytki, bo przeciez taki skok wydajnosci na tym samym procesorze w porownaniu z KT133 ze nie mozna sie opanowac :) Jestes dalej zadowolony ze masz SOCKET-A. Z czasem sie okazuje ze VIA cos sobie przypomniala i poprawi chipset a dokladniej kontroler pamieci i wypuszcza KT266A. LOL Niesamowite w benchmarkach platforma AMD+KT266A naprawde kicks ass !!! Dalej na zakupy i jestes dumny ze przegoniles sasiada, ktory ma drozszy P4 :) Czas plynie nie ublaganie i okazuje sie ze w sumie ta magistrala 130-150 Mhz tobie sie nudzi i chcialbys siegnac po 166Mhz i wiecej ale boisz sie o urzedzenia PCI/AGP zeby nie swajczyc. Wychodzi KT333, ktory ma mnoznik PCI 1/5 wiec chodu do sklepu po plytke i NOWE PAMIECI no bo stare juz nie wystarcza. Sasiad kupil nowa plyte i sie chwalil ze ma AGPx8 no to nie mozesz zostac w tyle i kupujesz nowe mobo na KT400. Dodajmy teraz do tego z 3 razy zmieniane chlodziwo, bo przeciez coraz nowsze lepsze rozwiazania byly w AC a nowe procki sie bardziej grzaly. Mozna dodac ze przy okazji albo sfajczyles/zgniotles jadro swojemu CPU i musiales kupic nowego bo naprawde bylo duze prawdopodobienstwo. Teraz oszczacujmy zmiany : 6 zmian plyt glownych : no tu przesada ale na pewno z 3 plyty byly jesli zaczynales sie bawic z AMD od 600 Mhz do 1800 Mhz 3 zmiana pamieci : zmiana SDR na DDR200Mhz/266Mhz>zmiana chciales wykorzystac mnoznik PCI 1/5 i magistrale 166 mhz wiec trzebylo kupic nowe pamieci 333 Mhz 3 zmiany coolerow (zalozmy dla coolerow Thermaltake'a): Zalozmy : ChromeOrb > VolcanoII > Volcano6 > Volcano7 A teraz spojrzmy jak u INTELA : Wychodzi P4 z plytami na RDRAM i DDR z przczyn ekonomicznych kupujesz P4 Wilmate z plyta na DDR i kosciami 200/266 Mhz, ktore sluza ci do dzis. Niestety Intel podczas zmiany plyty w przeciwienstwie do AMD lubi takze zmiane gniazda. Kupujesz plytke i latasz do dzisiejszego dnia razem z nowym Prockiem, zktorego naprawde duzo mozna wycisnac. Caly czas stosujesz BOXowy cooler bo i pokrecic mozna i cicho jest zarazem. zmiany: 2-3 plyty glowne - wiec zmiana podstawki to slaby argument bo i u AMD jak i u INTELA uzytkownicy robili przesiadki. Jesli zakupiles na starcie kostki 266 Mhz to masz do dzis coolerow nie zmieniales. Mamy 3 letnia gwarancje i nie boje sie ze mi nie przyjma w servisie bo nadkruszylem rdzen albo nadpieklem cos. Mam cicho, chlodno i bezpiecznie. Nie chce rzucac tutaj cenami ale sami policzcie ile w obu przypadkach moglo to wyniesc. A teraz zakladajac ze chcemy zlozyc odpowiednik platformy intela tylko na amd. Kupujemy P41.8A@3.0 (bo nie mamy takich syfnych pamieci jak Koziol :P) placimy 600-700 zl. Zeby miec podobna wydajnosc musimy sie zaopatrzyc w TB B lub lepiej no i mamy te 2400+~2800+ ale co z tego jak tyk szybkich procserow u AMD wogole nie widac a cenowo sa drozsze niz odpowiedniki INTELa. Zapytacie ale po co taki szybki komputer ? Jak wiadomo gry naprawde napedzaja ta branze jakby nie bylo. Tak tez teraz powstaja gry, ktore naprawde duzo wymagaja. Wiadomo chcesz sie nacieszyc wysoka rozdzielczoscia (zalozmy te minimum 1200x1000 bo 1024x768 to juz dawno standard), detalami (wszsytko na HIGH ma sie rozumiec), plynnoscia(te minimum 40 klatek. Ktos powie, ze ma caly czas 40 klatek w jakiejs grze - gowno prawda bo FPSy skacza jak szalone i nawet jak na moment spadnie ponizej 27 fps czuje sie nieprzyjemne szarpniecie). Jakie gry ? Prosze bardzo 3 prsote przyklady : -UT2003 -Battlefield1942 -Niedlugo DOOM III Znajac zycie jego engine bedzie wykorzystywany w czesci przyszlych gier wiec life is brutal bo engine duzo wymaga. Oczywiscie we wszsytkie gry zagramy takze na sprzecie dwa razy wolniejszym ale gdzie ta GRAFA, ta plynnosc, te DETALE. Ktos z was powie ze malo gra. No ja tez malo gram, glownie w tygodniu bez wekendow i wieczorami poznymi jak mam czas. Ale to tak samo jak samochod : wsiadasz i masz ochote przycisnac mimo ze nie zyjesz 24 h /dobe w samochodzie. A jesli nie grasz i gry nie sa dla Ciebie argumentem to wogole dlaczego nie kupiles Cyrixa :P Wiem wiem sa wsrod Was graficy, ktorzy potrzebuja mocnego kompa i nie musza grac ale ilu was jest 10% calej spolecznosci BOARDa ? Szybki komputer to tak jak szybki samochod. I PORSCHE pojedziesz i KASZLAKIEM pojedziesz i POLONEZem pojedziesz tylko pomysl komu bedzie sie najlepiej jezdzilo :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Ktos po ludzku zakonczyl temat brawa dla tego pana ale ze chcialo ci sie tyle pisac :P 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Ktos po ludzku zakonczyl temat brawa dla tego pana ale ze chcialo ci sie tyle pisac :P 8) Ten "pan" troszke ponaciagal fakty , niestety (ciekawe dlaczego na korzysc Intela ? 8O ) Pozwolicie ze zacytuje posta z innego forum (nie chce mi sie tyle pisac :P ) cyt : "Jarek napisał "Nie słuchaj ich - od kiedy AMD wypuściło serię walniętych procesorów (400 MHz) które chodziły jedynie na 350 Mhz, używam celeronów ! " z tego co pamietam to pentium 1,13 Ghz byl 3 razy wycofywany ze sprzedazy ze wzgledu na bledy konstrukcyjne. Ale mnie nie boli szybkosc procesorów tylko podejscie do klienta . Policzmy ile razy intel zmienial podstawki pod procki no moze od socket 7 zaczniemy : 1. Socket 7 intel mowi dosc skaczemy na Slot 1 kupujemy plytke i Balerona bez cachu 2. Socket 370 jescze mozna z przlotka wlozyc procka S370 dodatkowe koszty do porcka 2. Pojawia sie FCPGA nowy cleron w starej plycie S370 dostawal glupa i nikt nie potrafil sobie z tym poradzic . Kupujemy FCPGA 3. Intel wyskakuje z tualatinem-dobry procek . Kto ma sczescie to jescze go w swojej plycie uruchomi ale sa tacy co leca po plyte. W tym czasie pojawia sie P4 i mamy nowe cudowne gniazdko Lecimy po plyte i procek i po bardzo drogie RDRAMY Wszystko fajnie chodzi jakis czas az tu znowu nowy socket i znowu lecimy po nowa plyte i procek a ze staraj plyty wylotowujemy kondensatory i rezystory ktore moga sie przydac do domowgo majsterkowania Flash tez sie kiedys przyda. Warto równiez wspomniec o Xeonaxh w któcyh róznica w nozkach dokladnie o 1 zmusza nas do zakupu płuty Teraz Amd 1.Super socket 7 od p 100 do 550 Mhz sidza procki bez jakichkolwiek zmian w 90 % plyt głownych. 2. Pojawia sie athlon i slot A ale brak pod niego plyt wiec wiekszosc ludzi sie wstrzymuje i nie kupuje spzetu. K7 tylko dla maniakow co sraja forsa 4. Pojawia sie KT 133 i jest to chipset w kotrego przy dobrej markowej plycie wsadzi kady AMD u mnie na KT 133 +686A lata Xp 1900 + (czasem nawet wiecej) W miedzy czasie pojawiaja sie DDRy ale te pomine bo intel tez przeszedl ewolucje z SDRów na DDRy ( ale po drodze zawziecie trzymal sie RDRAMÓW co wileu kosztowalo) I Teraz bilans Liczba róznych socketów i slotów Intela -7 Liczba róznych socketów i slotów Intela -3 Wiec widac dokladnie ile musial zaplacic wielbiciel intela azby by na czasie a ile AMD zeby isc w miare równo z innymi . Wielu moze powiedziec a co z przelotkami . Fakt były i to wiele róznych ale to nie z inwencji intela Przlotki wyplynely od firm trzecich ktore umozliwily zaosczedzenie pare gorszy na intelowskich wojazach I jescze pytanie na koniec czy ja nie lubie intela ? gdziezby Sam siedze na celeronie bo mi ojciec Athlona z płyta zabrał do swojego kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zxc Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Tak więc ja szczerze Wole P4. Mam XP Palomino i używam tego proca z pomyłke :( L1 łee ile ja miałem z tym rpblemów żeby w końcu chulał. Spaiłem już 3 procesor AMD w przeciągu ok.0,5 roku :(. I nie dlatego że jestem lamerem (zreszta jak ktom ja wyjdzie to będziecie sie śmiać : :P ). 3 dni temy D1300 oddawałem na gwarancje (nocne zakładania coppershima :)). I po 3 cim procku uświadomiłem sobie jaki to jest "szajs" dla userów którzy nie posiadają obudowy w kompie na którym najczęściej przesiadują (tak jak ja :)) i np. przez dzień potrafią zdjąć po 10x radiator z procka. 1. AMD jest dobre bo jest tanie i bardzo szybkie np. taki XP 1800+ TBred 0,13um proc wypaśny w <span style="color:red;">[ciach!]</span> jak sie umie zerwie wybrać to sie ma 2Ghz na 1.8V za ~330zl i wtedy nikt nie podskoczy . Ale AMD dla mnie po przejsciach z nimi to krótko mówiąc kupka :evil: . AMD ja bym porównał do bardzo szybkiego i taniego samochodu ale za to bardzo niebezpiecznego a siebie do kierowcy rajdowego tak więc AMD nie jest mi niestety pisane ale Nie chcem ale msuzem bo na P4 mnie nie stać :(. Jak mi daj Bóg wydadzą D1300 z gwarancji to sprzedam i kupie tego TBreda 1.8+ bo przecież nie kupie celka 1.7 :) już wole D750@1000 (6x166) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Pizdziec, miazga ludzie trzymajcie bo nie wyrobie. AMD musiało zrobić ten patent z taktowaniem taki że 1466 to 1700+, ponieważ 90% kupujących komputer to tępaki, którzy lecą na megaherce i nie wazne jest reszta i popatrzy na Celka 2GHz i stwierdzi że on szybszy niż XP 1600+, a teraz se wyobrazcie jakby to było gdyby AMD używało w nazwie prawdziwego taktowania; jaki sprzedawca dla lamera uswiadomił by że Athlon 1400 MHz jest szybszy niz celeron 2000 MHz, AMD w ten sposób musi sie ratować ponieważ bardzo mało osób by kupowało jej procesory. A co do jakosci wykonania i stabilości to moge dyskutować b.długo -- pracuje w serwisie; składam nowe i robie stare piece i jedno moge powiedzieć z kopmami na AMD jeso wiele mniej problemów z odpaleniem, konfiguracją i stabilnoscia działania --- aha prawie każdy komp tesotwany jest 3d markiem 2001, q3, nfshp2 itp i sprzety na intelu stwarzają o wiele wiecej problemów (serwis składa około 30 kompów dziennie tak wiec mam porównanie) Pozdrawiam BLa Bla Bla hehe ja tez pracooje w czyms co mozna zaliczyc do servisu Dokladniej w szkole sredniej o profilu informatycznym Mam pod soba ponad 70 kompow i amd i intele i 486 i pentium 1 pentium II roznego rodzaju celki konczac na duronach 1200 athlonach xp i p4 moje zadanie to utrzymywac to w stalej gotowosci do pracy a poza tym adminowac 2 servkami na novellu 5 i dwoma na nowelu 3 (wlasnie sa przenosiny z tych starych na nowe) cala siec (wszystkie kompy sa w sieci polaczone 2 poteznymi switchami hp jednym noname i niezliczona iloscia hubow wszystko biegnie do servka linuxowego ktory z koleji udostepnia net (hehehe 115200 kbit na 70 kompow :PPP) no i ja sie tym wszystkim zajmuje a w wolnych chwilach skladam kompy znajomym Wytlumacz mi teraz jedno Ostatnio zdecydowalem ze kompy w jednej pracowni zostana wymienione wybor padl na adaxy duron 1200 128mb ddr liteon na via kt333 dyski maxtora 40 gb cdromy lg grafy tnt2 wszystkie przyjechaly z przeinstalowanym windowsem xp a nauczycielski komp roznil sie ramem (256) i procem xp 1,7 i dyskiem 7200 rpm Wiec po pierwsze wszystkie durony pomimo identycznego skonfigurowania ich byly wydajniejsze w windowse xp od kompa nauczycielskiego chodzi mi o to jak winda dzialala szybkosc otwierania okien wysuwania sie paska zadan na xp po prostu sie cielo dlaczego ??? sprawa druga moj komp roboczy celeron 850@1190 z 128mb sdram i rowniez winda xp (dysk to takze maxtor 40 gb) chodzi zuwazalnie szybciej od wszystkich wyzej wymienionych kompow mimo ze pamieci ma gorsze (sdr) i ma tragiczna grafe - tridenta 4mb na agp sprawa 3 mimo ze wszystkie kompyy sa identycznie skonfigurowane maja identyczne podzespoly trafily sie trzy czarne owce robiace problemy 1 od czasu do czsu sie wiesza aa 2 co jakis czas robia reseta samoczynnego sprawa4 jeden duron op dolozeniu 128 mb ramu poszedl na novell napisze tylko jedno udalo mi sie na nim zinstalowac nowela dopiero za 4 razem (tajemnicze zwieszki) sprwa5 server linuxowy to celeron 400 128 mb ram niesmiertelny bx dysk mxtor 15 gb i starcza :) kolejna sprawa kompy skladane dla ludzi z tymi na intelach nie mam zadnych problemow z amd w sumie tez nie ma choc czasem czesciej jednak problemy sa z amd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Jestem za Athlonem!!!!!!!!!!!!!!!!! AMD Rulezz!!! Intel do Afryki, AMD na Antarktyde!!! Wtedy suily beda wyrownane! 8) :D :D :D :D :) :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Jestem za Athlonem!!!!!!!!!!!!!!!!! AMD Rulezz!!! Intel do Afryki, AMD na Antarktyde!!! Wtedy suily beda wyrownane! 8) :D :D :D :D :) :o 8O :evil: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 hehe a ja wam mowie ze PowerPC rulez i procesory Alpha - i co mi tu wyjezdzacie z jakims marnym Intelem albo AMD ktory wykupil licencje od Digital'a i skopiowal stara Alphe:P a w ogole to kazdy ma swoje racje i swoje chwali:) pomimo ze jestem posiadaczem AMD to sklanialbym sie w chwili obecnej ku prockowi Intel Pentium 4- co do przyszlosci to w dziedzinie komputerow to pojecie =szybka smierc :) nie ma jak stabilne czasy Atari hyhy:) do Jarka: hehe no ja wlasnie bylem tym maniakiem srajacym fosa ;) co kupil AMD Athlon K7 700 0,18 um SlotA :) i dobrze zrobilem bo moj komp smiga do dzis z dobrym rezultatem a 512KB L2cache wymiata wszystkie Duronki,Celiny i Pentium 3:) wczoraj jeden koles dal test swojego kompa plyta na chipsecie intel 815 do tego Celek Tualatin 1,2GHz - i ma ok 700 MB/s w Memory Bandwith Sisoft Sandra:) a ja przy 784 MHz mam 996 MB/s:) hehe AMD kopie dupe Intelowi jak nic:) a tak w ogole to procki w formacie Slot A mialy jedna duza zalete - nie idzie ukruszyc rdzenia bo jest plytka wymiennika ciepla hyhy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 a w ogole to dzis swieto - 101 postow i jestem stalym uczestinkiem - lezka w oku sie zakrecila , lzy wzruszenia odjely mi mowe ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 jeszcze na koniec motto mojego idola Ryszarda Ochudzkiego prezesa klubu sportowego Tecza zwanego popularnie Misio Rysio - " Kupujecie kapitalistyczny sprzet ktory niby ma jakies tam swoje plusy ale pamietajcie zeby te PLUSY nie przeslonily Wam MINUSOW " to bylem ja limerro bo nie bylo mnie w zeszly piatek bo bylem chory ... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 amd lepsze w mm??? to czemu moj celek @ 1.7GHz w tescie mm benchmark w sandrze bierze spox antka 2000+???????????? sam nie wim - fakt w 3dmarku amd szybsze bo ma wiecej bajerow sse, 3dnow i inne bajery ale ogolenie ja bym bral intela P4 bo nie bylo lepszych procow do krecenia............. 1.8GHz@3ghz jeżeli puściles Tulipana na 1733 to nie dziw się, że bije axp 2000 puszczone na 1667... Tulantin jest jednak bardziej zaawansowanym jądrem niż palomino. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...