Skocz do zawartości
Nessay

Co lepsze P4 czy Athlon??? :)

Rekomendowane odpowiedzi

reed : jak ponaciagalem fakty. W AMD sie bawie od najwolniejszego Durona 600 do Athlona 2000+, ktorego ciagle mam jako drugi komp w domu. Nie zmienialem platformy wczesniej na P4 bo Willmate sie biednie krecil i byl stosunkowo drogi do swoich mozliwosci wzgledem Athlona. Northwood to co innego a z czasem ceny najwolniejszych modeli, ktore swietnie sie kreca zblizyly sie do prockow AMD z wyzszej polki, ktorych wykrecic juz nie mozna bo oczywiste jest ze konstrukcja Athlona nie byla przewidziana do tak wysokich zegarow. Niedawno kupilem P4 i mam dwa kompy, dwa sobie chwale i uwazam, ze w czasie gdy dokonywalem w nich zmian to robilem to dobrze. Prawda jest taka jak ktos chce miec teraz mocnego kompa to wykreconego Northwooda nic nie pobije taki lajf. A rynek tanich i srednich procesorow zdominowany przez Athlony i powoli odchodzace juz Durony, ktore sa wypierane przez wolniejsze i coraz tansze Athlony XP.

Prawda jest taka, ze kupujesz sprzet za tyle ile cie stac. Nie wiem jak wy ale ja jeszcze nie kupilem czesci do kompa zeby mi cos jeszcze zostalo chocby na piwo :) Zawsze gdzies mozna doplacic do lepszego modelu i to mnie denerwoje. Bo troche doplacisz do dysku, troche do plyty, grafy. Niby doplacasz po paredziesiat zlotych a naraz wychodzi ze pare stoofek gdzies ucieklo :)

reed : Powiedz mi gdzie ponaciagalem fakty ? Na pewno w przypadku AMD wymiane sprzetu moglem tak zalozyc, ze ktos zrobi podobnie bo sam tak zrobilem i nie widze sensu miec AthlonaXP na KT133A i na SDR bo to absurd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy do czego chcesz uzywac komputera, powiedz lepiej co robisz, ja np bardo cenie sobie swojego Athlona ( GRAFIK 3d ), i wbrew temu co tu nie ktorzy w testach wyczytali i blednie publikują Athlon bije PIV w renderingu i modelowaniu, zwłaszcza w Mayi i 3ds MAX r4, u mnie jest np duzo lepiej niz u kumpla z PiV 1,9 gHz no a pozatym doładowac tego Athlona Grafiką np w postaci Oxygena albo chociaz mocnego Geforcea dorzucic 3 gb ramu dysk Seagate 160 gb i masz komputer lepszy niz stacja SGI. MOJ TYP : ATHLON

zgadzam sie w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed : Powiedz mi gdzie ponaciagalem fakty ? Na pewno w przypadku AMD wymiane sprzetu moglem tak zalozyc, ze ktos zrobi podobnie bo sam tak zrobilem i nie widze sensu miec AthlonaXP na KT133A i na SDR bo to absurd.

a moje zdanie jest inne "dzis" kupilem xpeka "jutro" zmienie plyte na ddry (albo na odwrot). Mysle ze to glownie o to chodzilo reedowi. Ludzie ktorzy posiadaja platformy amd nie sa zmuszeni zmieniac wszystkiego naraz tak jak jest to w przypadku intela a moim zdaniem jest to duzo korzystniejsze.

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amd lepsze w mm??? to czemu moj celek @ 1.7GHz w tescie mm benchmark w sandrze bierze spox antka 2000+???????????? sam nie wim - fakt w 3dmarku amd szybsze bo ma wiecej bajerow sse,  3dnow i inne bajery

ale ogolenie ja bym bral intela P4 bo nie bylo lepszych procow do krecenia............. 1.8GHz@3ghz

jeżeli puściles Tulipana na 1733 to nie dziw się, że bije axp 2000 puszczone na 1667...

Tulantin jest jednak bardziej zaawansowanym jądrem niż palomino.

8O 8O co ty gadasz idź sie lepiej przewietrz na dwór bo chyba ci sie mózg przegrzał .Sandra to badziewiatski test i żaden celek nie jest lepszy od antka 2000+ .On jest tylko do biura dobry .A pozatym testy syntetyczne często sie nie sprawdzają w praktyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed : jak ponaciagalem fakty. W AMD sie bawie od najwolniejszego Durona 600 do Athlona 2000+, .

Przeczytaj dokladnie kolego swoj porzedni post, na ktory odpowiedzialem, i przeczytaj jeszcze raz moj, z tym cytatem.

A jak nie kumasz o co mi chodzi to sorx :?

BTW , thx Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed : jak ponaciagalem fakty. W AMD sie bawie od najwolniejszego Durona 600 do Athlona 2000+, .

Przeczytaj dokladnie kolego swoj porzedni post, na ktory odpowiedzialem, i przeczytaj jeszcze raz moj, z tym cytatem.

A jak nie kumasz o co mi chodzi to sorx :?

BTW , thx Lagier

Ale gos ktoego cytuejsz na czerwono zaczal wyliczac od SOCKET-7.

Jak mowilem dla mnie AMD liczylo sie od SOCKET-A bo wczesniej to byla tragedia z kompatybilnoscia. Pamietam te jajca ehh... i jeszcze nie wiem czy ktos z was pamieta jak z RIVAmi byly na niektorych plytach jaja. Fakt ze mozna bylo skonfigurowanie dobrego sprzetu ale to byla cholerna zabawa i kupe czasu jesli wczesniej tego sie nie robilo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] posiadanie takiego konfigu jest kiszkowata jak rozwiazanie plyt glownych SDR+DDR

a co jest z tymi plytami sdr+ddr??

mam takiego low-endowego ecsa z pamieciami ddr i wyniki testow mam takie jakie powinny byc

aha - testy syntetyczne (takie jak sandra) sluza jedynie sprawdzeniu co z pecetem jest nie tak, a nie porownywaniu prockow miedzy soba ( do tego moze sluzyc cos takiego jak seti, pakowanie duzego pliku, generowanie obrazow fotorealistycznych itd. )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>licie od rzeczy. Zawsze mialem AMd. Najpierw był to 486DX4 - 100Mhz, potem K5PR133 potem K6PR233 potem Duron 600 KT133A teraz mam Duron 1000 ciagle na KT133A. I jak będe miał okazję to kupie sobie używanego antka XP 1800 za 200 zeta a plyty zmieniac nie mam zamiaru. Owszem DDR daja około 10% na wydajnosci (średnio) ale zamiana 512 SDR na DDR kosztowała by za drogo żeby było to opłacalne. Płyta pociągnie też XP2600 ale tego juz chyba do tej płyty nie wsadze bo pewnie do tego czasu (czyli gdy stanieja do rozsadnego poziomu) kupie nowa. A i jeszcze jedno , nigdy nie miałem przypadku że by miał jakieś problemy z kompatybilnością. A i nikt mnie nie przekona procesorów Celeron że są wydajniejsze od DUROna a tym bardziej od XP. Tak sie składa że mam dość czesto możliwosc pracy na Celoronie 900 i mam go głeboko w d.... bo w porownaniu do mojego Durnia to jak Syrenka do VW. Jeżeli chodzi o najszybsze procesory to faktycznie obecnie prowadzi PIV jednak tylko te najdroże modele i tylko z RDRAM. Gdy sie jednak weznie pod uwage typowy PIV ok 2GHz i XP2000 to sie okarze że Antek go kładzie w wiekszości testów a cena zakupa XP2000 jest tylko nieco droża od ceny zakuupu najnowszych Celeronów. Więc gdzie tu logika kupować najszybsze PIV. Trzeba być chorym tak robiąc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier : w sumie racja ale praca AthlonaXP z SDR ma sie jak Syrenka z silnikiem PORSCHE. I posiadanie takiego konfigu jest kiszkowata jak rozwiazanie plyt glownych SDR+DDR

nie przesadzaj. nie wiem czy kiedykolwiek pracowales na takim configu. proc traci na mocy glownie w aplikacjach ktore "wykorzystuja" taktowanie pamieci i procka (czyt. gry 3d) i to wlasnie w nich tracisz najwiecej poweru ale to i tak jest gora 10% w wydajnosci. Ja po wymianie starego poczciwego TB 1@1.2 na Xp 1700+ w grach duzej roznicy nie zauwazylem (w 3dmarku przyrost jakis 700 pkt) natomiast zauwazylem roznice w pracy takich programow jak np.: Corel Draw 9.0 pakiet pracuje duzo sprawniej i szybciej.

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu nikt nie zamknal tego tematu?

bo zaraz by sie 5 takich namnozylo a wtedy argumentacja ze "ten temat juz jest walkowany" by odpadala i forum by sie zasmiecilo, :( poza tym ktoz nielubi sprzeczac sie o wyzszosc Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiejnocy :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] posiadanie takiego konfigu jest kiszkowata jak rozwiazanie plyt glownych SDR+DDR

mam takiego low-endowego ecsa z pamieciami ddr i wyniki testow mam takie jakie powinny byc

<span style="color:red;">[ciach!]</span>licie od rzeczy. Zawsze mialem AMd. Najpierw był to 486DX4 - 100Mhz, potem K5PR133 potem K6PR233 potem Duron 600 KT133A teraz mam Duron 1000 ciagle na KT133A. I jak będe miał okazję to kupie sobie używanego antka XP 1800 za 200 zeta a plyty zmieniac nie mam zamiaru. Owszem DDR daja około 10% na wydajnosci (średnio) ale zamiana 512 SDR na DDR kosztowała by za drogo żeby było to opłacalne. Płyta pociągnie też XP2600 ale tego juz chyba do tej płyty nie wsadze bo pewnie do tego czasu (czyli gdy stanieja do rozsadnego poziomu) kupie nowa.

Oj nie grzesz. Od KT266A wszystko laadnie ruszylo i od tego chipsetu naprawde Athlon dostal Kopa.

A i jeszcze jedno , nigdy nie miałem przypadku że by miał jakieś problemy z kompatybilnością. A i nikt mnie nie przekona procesorów Celeron że są wydajniejsze od DUROna a tym bardziej od XP. 

Mam duzo znajomych co mieli sporo problemow z K62.

Uwierz mi ze Tulipana jak wykrecisz na 1.5 Ghz to naprawde daje po pietach Athlonowi i niezle konkuruje z wolniejszymi Athlonami (1.4) I tak wolalem Athlona dlatego w czasach tulipanow wolalem Athlona.

Tak sie składa że mam dość czesto możliwosc pracy na Celoronie 900 i mam go głeboko w d.... bo w porownaniu do mojego Durnia to jak Syrenka do VW.

Tu sie z Toba zgadzam sie w zupelnosci

Jeżeli chodzi o najszybsze procesory to faktycznie obecnie prowadzi PIV jednak tylko te najdroże modele i tylko z RDRAM. Gdy sie jednak weznie pod uwage typowy PIV ok 2GHz i XP2000  to sie okarze że Antek go kładzie w wiekszości testów a cena zakupa XP2000 jest tylko nieco droża od ceny zakuupu najnowszych Celeronów. Więc gdzie tu logika kupować najszybsze PIV. Trzeba być chorym tak robiąc....

Po co kupowac XP2000 albo PIV1.8A (ba jak ktos znajdzie na C1 to juz gosu :) i krecisz ile fabryka dala. W tymm przypadku niestety PIV prowadzi. Co prawda Athlon tez potrafi conieco np. Athlon Lancera :P Ale patrz jakie FSB. Przewaga jest osob z pokreconymi PIV niz z tak hardcorowo wykreconymi Atletami :P Jesli na tym forum sa osoby co nie kreca cpu to nie wiem co tu robia. Na dokladke tu jest dzial : " ...podkrecanie, modyfikacje..." Sama nazwa tweak wskazuje z czym zwiazany jest serwis. Kazdy z nas mysli kategoriami jak najmniej dac, jak najwiecj miec. W zaleznosci od potrzeb dobieramy co dla nas bedzie najlepsze.

Uwarzasz, ze trzeba byc chorym kupowac najszybsze PIV. Tez sie zgodze bo ~3000 zl to za duzo jak na CPU, ale Northowoody mozna juz dostac po 600 zl ! i ladnie wykrecic i na pewno pokaze wieksze pazurki niz podobnie wykjrecony athlonik. Pozatym wieksze ryzyko popsucia Athlona. Odblokowanie mnoznika (Na wszystkich 4 prockach jakie uzywalem od Durona600 do dzis mam poalczone L1). Niestety zaabawa zaaczela byc coraz ryzykowniejsza i w przypadku popsuca CPU jest duze prawdopobienstwo ze serwis odrzuci reklamacje. Przyczepia sie do polacoznych mostkow - fakt mozna polaczyc bez utraty gwarancji, ktos powie i bez sladu ale co z tego jak sklepu zaczely naklejac stickersy na L1 i tu jest ZONK. PIV ma 3 letnia gwarancje i naprawde juz sie nie boje ze strace kase na tym ze serwis mi odrzuci mojego cpu w przypadku reklamacji jak to sie zdarzylo z XP :P

Pozatym te zmiany wiatrakow na szybsze, lepsze, i duzo glosniejsze w przypadku AMD naprawde moga dobic czlowieka :( Tyle kasy na chlodziwa, praktycznie jeden cooler starczal na 1~2 procki. Mowie tu o normalnej temperaturze kolo 40 stopni.

Moc swego CPU faktycznie wykorzystuje w 10% grajac lub bawiac sie w kompresowanie tudziez grafike (amator :P) Ale jak w ciagu tego czasu odpalam gierke i mam piekna grafke i HI Details to to naprawde robi a poprzednia platforma XP1.7+@2.0~2.1+ czasem mial czkawke. Wiec moc procesorow sie nie marnuje jesli ktos tak sadzi. Owszem moglem kupic Athlona>2.0Ghz ale pokazcie mi te procki ? Pozatym sa drozsze od P4 i w tym przypadku wybralem P4.

Polecam felietony :

http://www.tomshardware.pl/smoke/02q3/0207...0704/index.html

http://www.tomshardware.pl/smoke/02q3/0207...0715/index.html

jednak troche w nich prawdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kozioł napisał:

Jesli na tym forum sa osoby co nie kreca cpu to nie wiem co tu robia. Na dokladke tu jest dzial : " ...podkrecanie, modyfikacje..."

Wyobraź sobie że są takie osoby. A co robią??

Uczą się... podkręcać. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to powie mi ktos dlaczego plyty pracujace z dwoma rodzajami pamieci mają być wolniejsze od tych tylko na ddr???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie testuje P4 2,4 Northwood na nowej plycie Solteka SL-85ERV2, ATI 9700PRO na Agpx8 i moja opinia na temat P4 jest bardzo pozytywna.

Przede wszystkim gry chodza bardzo szybko i ultra plynnie, procek dobrze sie kreci nawet bez podnoszenia vcore. Coolerek jest cichutki i wydajny, temp. procka 28-33*C (stres).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie testuje P4 2,4 Northwood na nowej plycie Solteka SL-85ERV2, ATI 9700PRO na Agpx8 i moja opinia na temat P4 jest bardzo pozytywna.

Przede wszystkim gry chodza bardzo szybko i ultra plynnie, procek dobrze sie kreci nawet bez podnoszenia vcore. Coolerek jest cichutki i wydajny, temp. procka 28-33*C (stres).

hahaha... dobre!!!!!! :lol: :lol: ciekawe jaka gra ci nie pojdzie na procku z zegarem 2,4 (obojetnie czy amd czy intel) i na radku 9700!!! To nie o to tu chodzi. Ten temat jest bez sensu. Ja mam jedno zdanie ten kto chce kupic intela i tak go kupi a z kolei ten kto chce kupic amd tez je kupi i nic tych ludzi przed tym nie powstrzyma, kazdy ma swoje zdanie i ma do tego prawo. Obie firmy sa dobre i dobrze ze takowe istnieja bo jest konkurencja i ceny nie sa wygorowane, wiec nie rozumiem tej calej "wojny".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha... dobre!!!!!! :lol: :lol: ciekawe jaka gra ci nie pojdzie na procku z zegarem 2,4 (obojetnie czy amd czy intel) i na radku 9700!!! To nie o to tu chodzi. Ten temat jest bez sensu. Ja mam jedno zdanie ten kto chce kupic intela i tak go kupi a z kolei ten kto chce kupic amd tez je kupi i nic tych ludzi przed tym nie powstrzyma, kazdy ma swoje zdanie i ma do tego prawo. Obie firmy sa dobre i dobrze ze takowe istnieja bo jest konkurencja i ceny nie sa wygorowane, wiec nie rozumiem tej calej "wojny".

Mnie akurat nie chodzi o wojnę między amd i intel, bo mam oba procesory (amd 2200+ dłużej, P4 2,4 od wczoraj :) ) i mogę je porównywać w różnych zastosowaniach. Teraz testuję gry (na tym polu lepiej wypada P4, ale nie można tu mówić o dużej różnicy). Żeby jednak być bardziej obiektywnym przetestuję jeszcze amd 2400+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie akurat nie chodzi o wojnę między amd i intel, bo mam oba procesory (amd 2200+ dłużej, P4 2,4 od wczoraj :) ) i mogę je porównywać w różnych zastosowaniach. Teraz testuję gry (na tym polu lepiej wypada P4, ale nie można tu mówić o dużej różnicy). Żeby jednak być bardziej obiektywnym przetestuję jeszcze amd 2400+.

nie no rozumiem cie. tylko wydalo mi sie to troche dziwne ze twierdzisz iz cos mialoby nie isc na radku 9700 i procu 2.4. Osobiscie tez nie jestem za tymi wojnami szczerze to mam juz tych glupich (inaczej nie mozna powiedziec) tematow dosyc

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daltego mowilem KAZDA SROKA SWOJE GNIAZDKO CHWALI

Mam dwa Pecety :

P4 1.8A@2.52

Athlon1700+@2000~2100+ ale aktualnei czesciej siedze na tym pierwszym wiec napisalem co sadze o tym ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...