Skocz do zawartości
Nessay

Co lepsze P4 czy Athlon??? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Zalezy do czego chcesz uzywac komputera, powiedz lepiej co robisz, ja np bardo cenie sobie swojego Athlona ( GRAFIK 3d ), i wbrew temu co tu nie ktorzy w testach wyczytali i blednie publikują Athlon bije PIV w renderingu i modelowaniu, zwłaszcza w Mayi i 3ds MAX r4, u mnie jest np duzo lepiej niz u kumpla z PiV 1,9 gHz no a pozatym doładowac tego Athlona Grafiką np w postaci Oxygena albo chociaz mocnego Geforcea dorzucic 3 gb ramu dysk Seagate 160 gb i masz komputer lepszy niz stacja SGI. MOJ TYP : ATHLON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko.

Ale denerwują mnie te przeliczenia athlon 1.6+ to athlon 1.40 Ghz.

Oco w tym chodzi???

Po 2 grzeje sie nie miłosiernie!! 50 stopni musze miec mocny wentylator.

Drogie są poza tym głośne a ja stawiam na cisze i wole chłód w moim 6 metrowym pokoju. A mam około 27 stopni podczas włączania kompa.

(okno mam) ale jak na dworze +25 albo -7 to troche kiepsko....

Po 3 stawiam na wydajność.

I na niezawodność chodzi oto ze podczas duzej temperatury procesor nie ma prawa zwolnić ani się broń Boże zrestartowac.

Ja miałem taki problem kiedys jak kupiłem mojego pierwszego athlonka Xp 1.5 miałem problem bo komp sie nie uruchamiał tz wszystko chodziło tylko się monitor nie włączał.

Po kilkudniowych testach zmieniłem procesor na 1.6 i wszystko było ok.

Od tego momentu nie lubie amd.

Myślę ze oni oszczędzają na dobrej jakości częściach i sprzedają tanie procesory z kiepskimi podzespołami. Wyciągają z nich wszystko i się przegrzewają.

koszmar ;)

Miałem kiedys PIII 600 i chodził znakomicie tylko niestety musiałem zmienic na nieszczęsnego AMD tak na próbe i wątpie żebym kupił znow ten procesorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz zgadzam sie, jezeli chodzi o chłodzenie to ja mam Volcano 7, bardzo to głosne a temperatura procka to 52 stopnie, a pozatymkruchy jest, no ale dołoze do tego copper shima xp no i paste arctic silver III i bedziedobrze, wkazdym razie procki AMD sa dobrej jakosci i sa bardzo wydajne alepotrzebuja duzo ramu, dlatego sa swietne wlasnie dla grafików, a taknamarginesie to athlonek bez collera osiaga temperature 300 stopni C :) Tomshardware sprawdzili:) Tak wiec wynik 250 stopni jest swietny a tyle mniej wiecej odciaga na pełnej pracy Volcano 7, wiesz zawszemozna jakies maty tłumiace zastosowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy do czego chcesz uzywac komputera, powiedz lepiej co robisz, ja np bardo cenie sobie swojego Athlona ( GRAFIK 3d ), i wbrew temu co tu nie ktorzy w testach wyczytali i blednie publikują Athlon bije PIV w renderingu i modelowaniu, zwłaszcza w Mayi i 3ds MAX r4, u mnie jest np duzo lepiej niz u kumpla z PiV 1,9 gHz no a pozatym doładowac tego Athlona Grafiką np w postaci Oxygena albo chociaz mocnego Geforcea dorzucic 3 gb ramu dysk Seagate 160 gb i masz komputer lepszy niz stacja SGI. MOJ TYP : ATHLON

Powiedz jakie masz czasy renderingu niektorych referencyjnych scen: 3dsmax4 (rabbit, apollo itp.), maya 4 (rendertest). O lightwave 7.5 nie pytam bo wlasciwie na dzien dobry nie masz szans :lol: a ja powiem Ci do ilu Mhz musze zwolnic swojego PIV 1.6@2.8Ghz zeby bylo porownywalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musze zasysac mam Maye 4.0 :) pokaz jakies prace, moje mozna zobaczyc pod www.lifedawn.prv.pl tylko sa juz troche stare, ale nowe rendery i caly trailer prewniebedzie juz po wakacjach, galeria tojedne zpierwszych screenow doprojektu to tak namarginesie, wracajac do tematuprocesora, amd nie stawia naszybkosc tylko na wydajnosc tak jak power mac jest szybszy i wydajniejszy od pentiuma... wyniki nie klamią...

swoja droga nie zadzieraj tak nosa, powiedz lepiej jaka masz grafike i ile ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto wspomniany test i wspomniana strona...

30.1 g. 00:30 Rendering w programie 3ds max zawsze trwał bardzo krótko na procesorach Athlon. Spójrzmy, jak ma się sprawa w przypadku Athlona XP 1.6 GHz (1900+):

I rzeczywiście, mimo zainstalowanej najnowszej łatki Performance Pack z optymalizacjami dla Pentium 4, dwugigahercowy procesor Intela nie wytrzymał konkurencji ze strony taktowanego zegarem 1,6 GHz Athlona XP, który obie testowe sceny liczył znacznie szybciej.

Co do Lightwave to sie zgadzam a po testuj oba procesory w warunkach Animatek World Builder 3.0

Ale chybaprzyznasz ze Maya to najpotezniejsze narzedzie do 3d na tym globie i Athlon wypada w niej lepiej...

source: http://www.pc.com.pl/lab_pokaz.asp?lab=195&str=1386

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie dlubie na Mayce ze wzgledu na slaby renderer a renderman czy entropy troche kosztuja. Pracki pokaze jak sfinalizuje zakup Softimage XSI|2.

Nie mow mi o testach robionych przez kogos, ja oczywiscie zdaje sobie sprawe z render-mocy Athlona, ktoremu mozna przeciwstawic optymalizacje PIV. Na tym forum pisuja ludzie, ktorzy kreca procki i wlasnie chce Ci udowodnic ze malo co mozna przeciwstawic kreconemu PIV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super ale jak sam wiesz Power mac g4 np jest w stanieprzescignac nawet twojego PIV, pomysl coby soe stalo jakbys jego podkrecił, ale przyznaj ze MAYA RULEZ, Softimag XSI tez jest dobry w koncu to wszystko to stajnia A|W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super ale jak sam wiesz Power mac g4 np jest w stanieprzescignac nawet twojego PIV, pomysl coby soe stalo jakbys jego podkrecił, ale przyznaj ze MAYA RULEZ, Softimag XSI tez jest dobry w koncu to wszystko to stajnia A|W.

Z tego co wiem to Softimage|XSI nalezy do Avid Technology Inc. natomiast Maya do Alias|Wavefront.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosher i ty chcesz ze mna rywalizowac, co moze moj gf 2 w poroownaniu z quadro? nic! ja teraz zbieram namoje ukochane cudenko czyli na oxygena, alebo poszukam gdzies na giełdzie jakiegos Wildcata, ktory "wypadł z tira" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosher i ty chcesz ze mna rywalizowac, co moze moj gf 2 w poroownaniu z quadro? nic! ja teraz zbieram namoje ukochane cudenko czyli na oxygena, alebo poszukam gdzies na giełdzie jakiegos Wildcata, ktory "wypadł z tira" :)

Oxygena na Twoim miejscu bym olal, Wildcat jest super tylko czy masz AGP Pro 50? Pewnie o tym nawet nie myslales ha, ha. A tak powaznie to Quadro 4 XGL jest jesli nie szybszy to przynajmniej rownorzedny z najnowszym Wildcatem a przy tym dwa razy tanszy.

Zanim kupisz Wildcata z "tira" sprawdz jak jest supportem u 3Dlabs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Jak widać AMD wygrywa zwłaszcza, ze ma mniejszy mnożnik od P4 i goni go ciągle.

Chyba zostane przy AMD.

Ale jak byście mogli mi wytłumaczyć jedno zjawisko, chodzi tu o przeliczanie mnorznika według AMD 1.6+ to 1.4 Ghz oco w tym chodzi??

Jak to rozumieć?

Acha dla nie wtajemniczonych jak ktos nie zna jeszcze znakomitej płyty JetWay to na www.pc.com.pl jest opisany najnowszy model za śmieszną cene.

Ten model który ja mam zają 3 miejsce w Chip lab.

Więc po co przepłacać na jakieś płyty wyreklamowane???

Skoro Cicha firma JET WAY jest rownie dobra i wydajna??

Dyskutujcie nadal o AMD ja się będe przyglondał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Jak widać AMD wygrywa zwłaszcza, ze ma mniejszy mnożnik od P4 i goni go ciągle.

Chyba zostane przy AMD.

"Lepiej" nie dalo sie tego ujac PIV przegrywa bo ma wiekszy mnoznik i ciagle ucieka :idea:

Ale jak byście mogli mi wytłumaczyć jedno zjawisko, chodzi tu o przeliczanie mnorznika według AMD 1.6+ to 1.4 Ghz oco w tym chodzi??

Jak to rozumieć?

Pierwotnie chodzilo o to zeby odniesc wydajnosc nowego Athlona XP do starego Thunderbirda ale i tak wiekszosc mysli ze to odniesienie do PIV. Zastanawiam sie co by bylo gdyby AMD postanowilo zrobic tak ze 1467Mhz to nie 1700+ tylko 1600+ ludziska podniecali by sie tym prockiem jeszcze bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba zostane przy AMD.

Jak to rozumieć?

Acha dla nie wtajemniczonych jak ktos nie zna jeszcze znakomitej płyty JetWay to na www.pc.com.pl jest opisany najnowszy model za śmieszną cene.

Ten model który ja mam zają 3 miejsce w Chip lab.  

Więc po co przepłacać na jakieś płyty wyreklamowane???

Skoro Cicha firma JET WAY jest rownie dobra i wydajna??

Dyskutujcie nadal o AMD ja się będe przyglondał :)

Najprosciej wytlumacze to w ten sposob. AMD zrobilo procka 1400, obnizyli mu mnoznik i zwiekszyli FSB do 133. Wiadomo, ze przy 1400 proc bedzie szybszy jezeli bedzie mial wyzsze FSB i nizszy mnoznik niz odwrotnie (i dlatego porownuja go z 1600). I na tym polega ladowanie ludzi w balona. A potem sie dziwja ludzie, ze AMD sie tak slabo kreca. Jak slabo, jezeli one juz na starcie sa podkrecone ?

Wedlug mnie walek ktorego nie zdzierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...