Skocz do zawartości
kuebk

Obudowa Z Plexi: Tylni Panel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wertowalem forum i niestety nie znalazlam tego czego chcialem, mianowicie szukam jakis rad/obrazkow jak zrobic w tylnim panelu system mocowan dla kart PCI, AGP etc. Niestety nic mi konkretnego do glowy nie przychodzi. :(

Pozdrawiam - kuebk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wykorzystać fragment blaszanej puszki z gotowymi mocowaniami na karty i gniazda? W pleksie trzeba wtedy wyciąć mało skomplikowaną dziurę, w kształcie zbliżonym do wyciągniętego "L" i przykręcić/przykleić/przymocować wzmiankowany fragment do pleksy.

O ile nie masz dostępu do czegoś typu CNC, mizernie to widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wykorzystać fragment blaszanej puszki z gotowymi mocowaniami na karty i gniazda? W pleksie trzeba wtedy wyciąć mało skomplikowaną dziurę, w kształcie zbliżonym do wyciągniętego "L" i przykręcić/przykleić/przymocować wzmiankowany fragment do pleksy.

O ile nie masz dostępu do czegoś typu CNC, mizernie to widzę.

CNC? Bardziej myslalem zeby tyl caly w pleksie zrobic, bez metalowych dodatkow. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

u mnie to wyglada tak imo nie dasz rady powycinac w pleksiwie tych wszystkich mocowan kart a nawet jak ci sie uda to wyjdzie ci tak marnie jak u mnie ten cały tylni panel szczególnie tam gdzie wycinalem dziurki pod wyjscia z mobo

najlepiej zrób tak jak mówi jonas bo bez narzędzi zrobic tego ładnie pięknie prosto i świecąco bedzie ciężko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to jest to CNC? :<

Computerized Numerical Control (CNC) to komputerowe sterowanie numeryczne.

Termin ten zwykle używany jest w odniesieniu do obróbki materiałów za pomocą komputerowo sterowanych urządzeń (takich jak frezarki czy tokarki) zdolnych czytać standardowy kod sterujący G-code. Obróbka CNC pozwala na szybkie, precyzyjne, i wysoce powtarzalne wykonanie często bardzo złożonych kształtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matko. Jak ty nie potrafisz czesci zdobic, i zadajesz pytania tak oczywiste, ze glowa boli, to jak ty chcesz puche sam sobie sklecic?

Cieniutko to widze, lepiej pozbieraj zabawki daruj sobie.

Pytam tylko jak zrobic tyl, nie potrzebuje placzu ze sobie nie dam rady - #care.

BTW: Szacunek wymaga zeby pisac Ty z duzej litery.

Może się przyda: LINK

PS też robie bude z plexy - tył będzie cały z plexy - póki co mam inne rzeczy na głowie niż plexa dlatego projekt stoi od wrzesnia nieruszony prawie.

LINK

Pozdr,

Dzieki za tego pierwszego linka. :)

Swoja obudowe tez planowalem wygiac podobnie jak Ty Twoja. :P

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam tylko jak zrobic tyl, nie potrzebuje placzu ze sobie nie dam rady - #care.

BTW: Szacunek wymaga zeby pisac Ty z duzej litery.

na tym forum na szacunek "trza se" zasłużyć

Skoro pytasz jak robić tył, to założę się , że z resztą też będziesz miał problemy. Jeżeli nie umiesz pomyśleć jak go wykonać z plexi (i pewnie wykonać też, gdybyś umiał to byś nie pytał, tylko już robił) to powinieneś wpaść na tak niezwykły pomysł, że można wyrwać tył ze starej obudowy...

Czasami to normalnie ludzi nie rozumiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zrobiłem obudowę z drewna (drugi mój mod) i mogę powiedzieć tyle, że tył nie jest aż tak trudny. Zrobiłem to tak, że płyta główna jest przykręcana do boku i wsuwana razem z nim. Otwory wymierzone, a wycięcie na karty zrobione bezpośrednio w płycie tylnej. Jak potrzebne fotki to takie niezdarne mogę dać.

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a prezentować moda na łamach ppc nie będziesz? czy coś przeoczyłem :rolleyes:

Jeżeli to do mnie to może puszczę jakieś fotki, ale brakuje wykończenie samych sklejek od środka i na zewnątrz, więc ogólne wrażenie jest trochę niskie. No cóż, ale priorytetem była cisza i wydajność chłodzenia. Jutro postaram się coś pokazać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może weźmiesz ATX-a jakiegoś starego wysmarujesz go bardzo cieniutko olejem położyć na niego plexi i do pieca z termoobiegiem.

Ja osobiście robiłem tak proste łuki ale nie wiem czy wyjdzie Ci w przypadku całego tyłu od ATX, jeśli sie uda to później wystarczy odciąć co nie potrzebne wyrzynarką. Temperaturę dobiera się eksperymentalnie bo przy każdej płycie mi trochę inna wychodziła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi