Skocz do zawartości
przemo3642

Spowolnienie Wiatraka W Neotec Maximus

Rekomendowane odpowiedzi

Mój maximus dość głośno chodzi, a przyczyną tego jest szybko obracający się wentyl. Zasilacz jest chłodny i wydaje mi się, że producent trochę przesadził z prędkością wentyla (w bliźniaczej konstrukcji- HK, z tego co wyczytałem, chodzi wolniej). Dodatkowo z tyłu mojego szefa jest wentyl 12cm sprawiający, że w budzie nie ma piekarnika (więc powietrze jakie przeciąga zasiłka jest letnie).

Pomyślałem więc sobie, że połącze wentyl w zasilaczu za pośrednictwem takiego kabelka redukującego napięcie (z 12V do 9V). I w związku z tym mam 2 pytanka:

1) Czy taki zabieg jest bezpieczny i czy nadal kontroler obrotów wentylatora będzie działał jak należy (tzn czy prędkość będzie automatycznie się zmieniała). Wydaje mi się, że wszystko będzie działało jak dawniej, tylko "progi" zostaną obniżone.

2) Jak ktoś rozkręcał ten sprzęt (lub chociaż HK, w którym powinno być tak samo): Czy wentyl ma normalną wtyczkę wpiętą w gniadko na laminacie, czy kabel jest jakoś przylutowany. (Nie chciałbym dokonywać jakiś mechanicznych zmian, żeby nie utracić gwary). Myślę, że z naklejką na zewnątrz obudowy zasilacza jakoś sobie poradzę, ale wolałbym się za nią zabrać dopiero mając pewność, że wentyl nie jest przylutowany itd...

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyślam się, że nadmierne spowolnienie wiatraka nie przysłuży się zasilaczowi. Zbicie napięcia o 3V wydaje mi się względnie bezpieczne. Tylko nie wiem czy dalej będzie działała automatyczna kontrola (i czy wiatrak wogóle na dzień dobry wystartuje).

Co do farbby na wtyczce - rozmawiałem właśnie na PM z gościem, który rozkręcił swój zasilacz i nie miał nic podobnego. Ten ze zdjęć Zenfista wogóle jakiś jest dziwny: wszysko ma pociapane/oklejone. Może to jakaś "specjalna" wersja na pokaz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie wiem czy dalej będzie działała automatyczna kontrola (i czy wiatrak wogóle na dzień dobry wystartuje).

Będzie działała. A czy wystartuje na dzieńdobry to zalezy od wentylatora, trudno to określić, ale jak nie wystartuje na początku to wystartuje jak się ogrzeje zasilacz. Aha, i to co w angeli kosztuje 8zł to ma wartość 50groszy i raczej nie zawsze będzie redukować napięcie z 12 do 9 bo to też od wentylka zależy, bo tam jest prosty kabelek z rezystorem bez żadnego stabilizatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, zaczynam trochę pękać.

Obecnie mam letnie powietrze wychodzące z zasilacza i nawet podkręcony do 3.1GHz San Diego (1.425V) w stresie nie zmusza zasiłki do większego wysiłku. Ale póki co jadę na zintegrowanej grafie :blink: (DFI RS482 Infinity).

Jak dołożę coś przyzwoitego (np 8800GTS lub cenowy odpowiednik 8900) to taki duet po O/C może nieźle zestresować mojego maximusa i się zaczynam bać takiej modyfikacji polegającej na spowolnieniu wentylka...

W związku z tym pytanko: czy firmowe zasiłki (a w szczególności moja) mają jakieś zabezpeczenia przed przegrzaniem - np., gdy temperatura zaczyna być niebezpieczna dla podzespołów zasiłka się wyłącza czy coś w tym stylu???

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi