Skocz do zawartości
WombaT

Cool’n’quiet - Nie Chce Dzialac.

Rekomendowane odpowiedzi

Probuje wykorzystac w/w bajer i....

Gdy wlaczam wszystko tak jak stoi w manualu do plyty glownej (czyli opcja w biosie > sterownik w XP > opcja w zarzadzaniu energia) wszystko niby jest ok, ale nawet jak kompa nie dotykam i nic nie jest uruchomione to proc mimo wszystko nie zwalnia, a na dodatek system po okolo 3 minutach zawiesza sie...

Gdzies natknalem sie na program crystalcpuid czy cos, poczytalem o tym, sciagnalem, przestawilem opcje w zasilaniu na zawsze wlaczony, odpalilem program, ustawilem co trzeba i w momencie pacniecia F3 (czyli wlaczenia kontroli na procem) system zamarza, a po 10s. caly komp sie wylacza.

Rowniez uzycie Rm clock powoduje zawieszenie sie systemu.

Co jest zle? Moze to byc spowodowane tym ze w procesorze brakuje 3 nóżek?

Win XP Pro +SP2

Athlon64 3000+ (Winchester, +AC freezer64 pro)

A8V Deluxe

1GB ram (2x512)

GF FX5700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest zle? Moze to byc spowodowane tym ze w procesorze brakuje 3 nóżek?

Procek inwalida :lol: . I on jeszcze dziala? Dobre.

Czy podczas normalnego uzytkowania jest stabilny, przechodzi pi, prime etc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podczas normalnego uzytkowania jest stabilny, przechodzi pi, prime etc??

Dziala juz ponad 2,5 roku, wszystko przechodzi bez zajakniecia, pi, prime95, 3d marki i wszelkiej masci inne "testery". Nigdy nie mailem z nim problemow, dopiero 3 dni temu odkrylem ze mu 3ch nozek brakuje jak zmienialem chlodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podczas uzyania np RMclocka system staje sie niestabilny podczas zmiany mnoznika i napiecia, czy tylko mnoznika

lub napiecia?

A jak uzywaz RMclocka to w bisie masz wylaczone cool n quiet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podczas uzyania np RMclocka system staje sie niestabilny podczas zmiany mnoznika i napiecia, czy tylko mnoznika

lub napiecia?

Co bym nie zmienil to system momentalnie zawiesza albo restartuje sie

CPu-z i bios pokazuja napiecie procesora 1,2V a Rmc caly czas przestawia na 1,45V, wiec zawsze zmienialem mu na 1,2V, ew. na 1,175V czy 1,150V to i tak sie wywracal. Zabawa tylko mnoznikiem rowniez wywala system.

A jak uzywaz RMclocka to w bisie masz wylaczone cool n quiet?

Caly czas jest wlaczone, to zle? bo np crystalcpuid tez mogl sterowac procem i pisalo ze cnq w biosie ma byc wlaczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie tak samo - na kompie brata (płyta gigabyte k8ns pro (754) i sempron 3000+) - gdy próbuję użyć mechanizmów windows (sterownik + minimalne zarządzanie energią ) wieszą się w przeciągu ok 0,5 sek od kliknięcia zastosuj :D. Przy użyciu RMclocka wiesza się po ok 3 sekundach - tzn ładnie wtedy zmienia mnożnik i napięcie na najniższe i się zamraża ... najdłuższy czas przez jaki wytrzymało po obniżeniu napięcia/mnożnika to ok 10 sekund..... Kończą mi się konstruktywne pomysły co z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec napiszę tutaj. A więc chodzi o to że dzisiaj zobaczyłem że przestało mi działać cool'n'quiet, trochę zdziwiony sprawdziłem w biosie czy nie namieszałem ale tam wszystko ok, okazało się że w opcjach zasilania wogóle nie ma opcji "minimalne zarządzanie energią" są tylko stacjonarny/przenośny/prezentacja.

Wie ktoś może co zrobić aby ta opcja znowu się pojawiła??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem z RM Clock, nawet jak proboje zmienic mnoznik z 9,5 > 9 nie tykajac napiecia (1,3 - mam brisbane+KN9)

Z tym ze u mnie cnq oryginalne dziala bez zarzutu, a RM Clock powoduje freeze wlasnie po ~3-5 sek od zmiany mnoznika ...

Testowalem na wlaczonym i wylaczonym cnq z biosu, a win mam wybrany profil 'RMClock Power Management' zreszta w ver 2.25 automatycznie sie dodaje i wylacza windowsowe cnq ...

Jakies pomysly ?

*Okazalo sie ze problem twkil w samym RM Clock 2.25 bo ver 2.2 dziala bez zarzutow (jedynie zle odczytuje VID o 0.1 za nisko)

Edytowane przez Aludan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi