Skocz do zawartości
cavarr

[cpu] Thermalright Inferno Fx-14

Rekomendowane odpowiedzi

Thermalright Inferno IFX-14

Dołączona grafikaDołączona grafika

Specyfikacja:

Wymiary: 146.2 x 124 x 161 mm (dł. x szer. x wys.) [tylko radiator]

Wentylator: Brak (możliwość zamontowania 120mm & 140mm)

Ilość Heat-Pipe: 4 x 8mm

Materiał podstawy: Miedź - niklowana

Materiał heat-pipe: Miedź - niklowana

Materiał żeberek: Aluminium - niklowane

Ilość żeberek:

Waga: 790g [tylko radiator]

Kompatybilność:

- INTEL: LGA775, 478

- AMD: 939/940/754/AM2

Zawartość opakowania:

Dołączona grafika

Back-side Heatsink

Wymiary: 134.5 x 163.5 x 112.6 mm (dł. x szer. x wys.) [tylko radiator]

Waga: 130g [tylko radiator]

Wentylator: Brak (możliwość zamontowania 80mm & 70mm)

Dołączona grafikaDołączona grafika

Artykuły:

hardocp

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, tr zrobił dużego ciężkiego klocka :lol: ciekawe co na pan mistrzunio Labovsky :D

Celna uwaga :D

Miszcz Labovsky :wink: uważa, że z własnym zdaniem poczeka do pierwszych testów klocuszka od TR.... który notabene nadal jest lżejszy o 170g od Infinity. Nie chcę wiedzieć, co zaprojektuje Scythe do konkurencji z nim :lol2:

A podobno nie sztuką jest zrobić wielkie i ciężkie chłodzenie.

Ale w takim razie ten nowy TR powinien pobić o dobre kilka stopni konkurencję.

Powiem tak, i trzymam się tej zasady w przypadku każdej firmy - również TR: jeśli rozmiar uzasadnia wydajność to w porządku - niech sobie będzie duży. Byleby tylko rzeczywiście deklasował konkurencję. Jeśli zaś Infinity jest jakie jest, a jego wydajność można osiągnąć konstruując np. Ultrę120 czy Coolinka/Noctuę NH-U12F, to zdecydowanie uważam to za wadę.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celna uwaga :D

Miszcz Labovsky :wink: uważa, że z własnym zdaniem poczeka do pierwszych testów klocuszka od TR.... który notabene nadal jest lżejszy o 170g od Infinity.

tr 790g bez wentylka infinity 960 z wnetylkiem, wentylator waży conajmniej 150g czyli tak nie do końca masz racje z tę różnicą, a do tego tr jest jeszcze jakiec "Back-side Heatsink" (nie wiem akurat co to jest a nie doszukałem się info jak to wygląda) co waży 130g czyli jakby założyć wentylki to masz powiedzmy 790 + 130 + 150 (12x12cm) + 50 (8x8cm)=1120g :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie wydaje, że ze 3 wetylatory 140mm tam da sie załozyć. Bo jeden nadmuciach!acy, jeden w srodku i jedne wydmuciach!ący

A i 10 wejdzie :lol2: Konstrukcja przypominająca Tuniq Tower.Chyba powstało cos naprawde wydajnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tr 790g bez wentylka infinity 960 z wnetylkiem...

A to mnie zaskoczyłeś... pewny tego jesteś? :huh:

Ja nigdzie nie znalazłem informacji to potwierdzającej... włączając stronę Scythe. Ale być może źle szukałem lub czegoś nie zrozumiałem :unsure:

...wentylator waży conajmniej 150g...

Są wentylatory 120mm, które ważą i 120g... i są takie, co ważą 170 (np. ekhem... Fander ;) ). 140mm Streemliner od Aerocool waży np. 130g.

Nie ma się co jednak kłócić o te gramy - piszę o tym tylko gwoli ścisłości :)

czyli tak nie do końca masz racje z tę różnicą, a do tego tr jest jeszcze jakiec "Back-side Heatsink" (nie wiem akurat co to jest a nie doszukałem się info jak to wygląda) co waży 130g czyli jakby założyć wentylki to masz powiedzmy 790 + 130 + 150 (12x12cm) + 50 (8x8cm)=1120g :D

Na Infinity też masz możliwość założenia dwóch wentylatorów ;) Co daje 1110g wg. Twojego przelicznika :P

Z tym, że ten IFX-14 (lol, co za nazwa - Inferno Fire eXtenquisher - "Piekielna gaśnica" - cholernie mi się podoba :D ) ma dwa bardziej kompaktowe radiatory zamiast jednego wielkiego, a przy tym ten tylny... i na każdym możesz powiesić po wentylatorze. Przyznasz, że możliwości teoretyczne ma póki co nieporównywalne z niczym innym... a szczególnie z Infinity :)

+ jeszcze możliwość montażu w każdym kierunku na podstawkach AMD ^_^

Właśnie za to kocham Thermalrighta - maksymalizm taki jak lubię. Więcej zdziałać po prostu już się nie da.... przynajmniej teoretycznie ;)

Ten backside heatsink to po prostu kolejny radiator chłodzący procesor - tylko zakładany z drugiej strony płyty głównej (zamiast backplate'a)... i z możliwością montażu wentylatora 80mm :blink: Ciekawe czy to coś da... hm... :rolleyes:

No cóż... z jeszcze większą niecierpliwością oczekuję na testy... szczególnie na Silent PC Review, bo faktycznie zrobił się z tego całkiem solidny kawał metalu... i jeśli w parze z nie idzie wydajność to Labovsky sobie poużywa na Thermalrighcie. A jak idzie... to będzie trąbił w niebogłosy i opiewał w zachwycie walory IFX-14... czyli standarcik :lol2:

A mi sie wydaje, że ze 3 wetylatory 140mm tam da sie załozyć. Bo jeden nadmuciach!acy, jeden w srodku i jedne wydmuciach!ący

Ano... + jeszcze 80mm na ten tylny radiator :D

Szkoda tylko, że póki co brakuje naprawdę dobrych wentylatorów 140mm :(

Pozdrawiam

EDIT>>>

Zauważyłem rzecz straszną - końcówki ciepłowodów są bez nakładek :angry: Z niecierpliwością oczekuję stosownego komentarza na PCLab w związku z tym hihi ^_^ "Jak powszechnie wiadomo nakładki to rzecz ważna..." :lol2:

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mnie zaskoczyłeś... pewny tego jesteś? :huh:

Ja nigdzie nie znalazłem informacji to potwierdzającej... włączając stronę Scythe. Ale być może źle szukałem lub czegoś nie zrozumiałem :unsure:

Jakby było inaczej to by podali wage na stronce scythe ile wazy z a ile bez (dla ninja jest wyraźnie napisane na stronce że bez wentylka waży 640g) ;)

Poza tym tu -> 2536769[/snapback]

Przyznasz, że możliwości teoretyczne ma póki co nieporównywalne z niczym innym... a szczególnie z Infinity :)

+ jeszcze możliwość montażu w każdym kierunku na podstawkach AMD ^_^

Właśnie za to kocham Thermalrighta - maksymalizm taki jak lubię. Więcej zdziałać po prostu już się nie da.... przynajmniej teoretycznie ;)

Teoretycznie to trudno powiedzieć, trza poczekać na testy (a i tak będzie jak zwykle że w jednym wypadnie wspaniale, w drugim będzie lipa, w sumie to żebym był pewien wydajności to chyba musiałbym sam stestować) :) Teraz dość dużą przeszkodą w rzetelnym przetestowaniu chłodzenia są IHS'y na wszystkich prockach.

Ten backside heatsink to po prostu kolejny radiator chłodzący procesor - tylko zakładany z drugiej strony płyty głównej (zamiast backplate'a)... i z możliwością montażu wentylatora 80mm :blink: Ciekawe czy to coś da... hm... :rolleyes:

No przeszło mi takie coś przez myśl (po nazwie), ale jak to ma niby wyglądać? Żeby umocować trza będzie dziure w ścianie odudowy wyciąć? :P Znalazles moze jakieś fotki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby było inaczej to by podali wage na stronce scythe ile wazy z a ile bez (dla ninja jest wyraźnie napisane na stronce że bez wentylka waży 640g) ;)

Poza tym tu -> 2537028[/snapback]

...wetylek pewnie dość podobny do tego od ninja który waży 160gram, czyli wychodziłoby że radiator infinity jest cięższy od ipx'a o całe 10g. :)
No... ale cięższy :P A nie mówiłem! ;)

A tak już bardziej serio to przekonamy się jak będzie z wydajnością Piekielnej gaśnicy i wtedy zobaczymy czy taka waga i te piekielne wymiary mają jakieś uzasadnienie w tym przypadku.

Teoretycznie to trudno powiedzieć, trza poczekać na testy (a i tak będzie jak zwykle że w jednym wypadnie wspaniale, w drugim będzie lipa, w sumie to żebym był pewien wydajności to chyba musiałbym sam stestować) :)

Standarcik :-|

Teraz dość dużą przeszkodą w rzetelnym przetestowaniu chłodzenia są IHS'y na wszystkich prockach.

... i dioda procesora, różne warunki, do których testujący niejednokrotnie nie przywiązują wagi itp..

No przeszło mi takie coś przez myśl (po nazwie), ale jak to ma niby wyglądać? Żeby umocować trza będzie dziure w ścianie odudowy wyciąć? :P Znalazles moze jakieś fotki?

Niestety nie widziałem tego jeszcze :(

Domyślam się tylko póki co - to ma mieć jeszcze dwa ciepłowody, które chyba będą prowadzić z jednej strony płyty głównej na drugą (piszą, że czekają na opatentowanie tego rozwiązania) i tam rozpraszać ciepło na jakimś kolejnym radiatorze, do którego zalecają 70-80mm wentylator. Obawiam się tak jak Ty, że wiele obudów może nie pozwolić na jego, tj. wentylatora montaż... ale są jeszcze np. takie jak Yesico Open Air.

Z drugiej strony nie ma co rzeźbić tylko poczekać na pierwsze zdjęcia. Chłopaki z Thermalright chyba musieli brać pod uwagę fakt niejednokrotnego braku możliwości demontażu panelu, do którego przykręcona jest płyta główna... a tym bardziej braku w nim otworów. Hm... :unsure:

Jedno jest chyba pewne - ucieszą się Ci, którzy mają miliony radiatorków i ciepłowodów w okół podstawki procesora w swoich topowych Asusach, Foxconnach i Gigabyte'ach... do odprowadzania ciepełka z grzejników nVidii :lol2:

Ale przyznam, że podziałało mi to na wyobraźnię i bardzo jestem tego rozwiązania ciekaw :rolleyes:

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, chyba do czołowego fana Thermalrighta na forum, czy w srodek tego cuda da rade włożyc wentylator szerszy niś 25mm? chodzi mi o 38mm. Nie chwaląc sie i nie szpanujac to mam w domu wiatrak co zwie się Delta, a dokładniej model AFB1212SHE i gdyby dało radę go tam wstawić to sie zdecyduję chyba na TR w przyszłości jak będzie na rynku.

Te Delty to:

120x120x38mm

3700obr/min

>150CFM

>50dB

moc 20W :D

przy tej konstrukcji reszta wentylatorów jest milczeniem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, chyba do czołowego fana Thermalrighta na forum, czy w srodek tego cuda da rade włożyc wentylator szerszy niś 25mm? chodzi mi o 38mm. Nie chwaląc sie i nie szpanujac to mam w domu wiatrak co zwie się Delta, a dokładniej model AFB1212SHE i gdyby dało radę go tam wstawić to sie zdecyduję chyba na TR w przyszłości jak będzie na rynku.

Te Delty to:

120x120x38mm

3700obr/min

>150CFM

>50dB

Poczekaj z decyzją do pierwszych recenzji i testów :)

Niestety nie mam zieloniutkiego pojęcia ile będzie miejsca pomiędzy oboma radiatorami :oops:

Wiem, wiem... nie zasługuję na bycie fanem TR... hlip hlip... :sad: :wink:

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Delty to:

120x120x38mm

3700obr/min

>150CFM

>50dB

Chcesz zrezygnować z Zawarda na rzecz Delty? Biedne Twe uszy :D

Też mam Deltę, leży w szafce jako ciekawostka przyrodnicza, bo nawet na 5V cicha nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Thermalrighta pojawiła się animacja z tym tajemniczym "backside heatsink":

Dołączona grafika

Przyznam... że tym gościom chyba odbija... ale muszę też przyznać, że imponują mi tym trochę :lol2:

Powinno się to nazywać "Inferno Longest HR-05 SLI" chyba :D

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie domysły a raczej politechniczne myślenie - więcej gazu jest w stanie przetransportować więcej ciepła w tym samym czasie. Zależy to oczywiście dodatkowo od użytego gazu, ale można spodziewać się wysokiej wydajności, wyższej w każdym razie niż przy użyciu HP o średnicy 6 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie domysły a raczej politechniczne myślenie - więcej gazu jest w stanie przetransportować więcej ciepła w tym samym czasie. Zależy to oczywiście dodatkowo od użytego gazu, ale można spodziewać się wysokiej wydajności, wyższej w każdym razie niż przy użyciu HP o średnicy 6 mm.

Nie chciałbym studzić entuzjazmu wobec mojej ulubionej firmy... ale poczekajmy na kilka testów i recenzji, w szczególności na SPCR :rolleyes:

Wtedy potwierdzi się kto jest król... ekhem... wtedy zobaczymy jak to z tym jest naprawdę :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, bo porównanie względem boxa to żadne porównanie jak dla mnie ;]

I ja się pod tym też podpisuję.

Aczkolwiek w tekście napisano "preview", więc to nie jest jeszcze z założenia pełnoprawna recenzja/test... choć na taką wygląda :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IFX-14 jest już w cooling.pl

http://www.cooling.pl/thermalright-ifx14,produkt,3439.html

Niestety, cena troche dobijająca... 319zł :mur:

No i ciekawe jaka jest naprawde jego wydajnosc w porównaniu do Thermalright Ultra-120 eXtreme albo Scythe Infinity :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi