Skocz do zawartości
markus

Uruchamianie Komputera I 5 Sekund Przestoju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujący sprzęt:

Asus p5n-e SLI

Palit 7600GS sonic

1GB A-data Vitesta

HDD Seagate Sata II

i zauważyłem, że zawsze po włączeniu zasilania ok 10 sekund nic się nie dzieje i dopiero jest piknięcie i zaczyna się sprzęt uruchamiać, wiecie dlaczego?

PS. ustawiłem w biosie, że domyśla karta jest na PCI-E (primary display adapter)

Edytowane przez markus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam następujący sprzęt:

Asus p5n-e SLI

Palit 7600GS sonic

1GB A-data Vitesta

HDD Seagate Sata II

i zauważyłem, że zawsze po włączeniu zasilania ok 10 sekund nic się nie dzieje i dopiero jest piknięcie i zaczyna się sprzęt uruchamiać, wiecie dlaczego?

PS. ustawiłem w biosie, że domyśla karta jest na PCI-E (primary display adapter)

zadnych konkretów nie podales, co rozumiesz przez wlaczenie zasilania? jak wlaczasz, to plyta glowna jest pod napięciem? ( komp podlaczony do pradu, pali sie dioda na plycie glownej ), czy komp odciety od pradu calkowicie (dioda sie nie pali, bo prad calkiemodciaty przez wylaczony zasilacz )? jesli to drugie to chyba normalne jest i nie ma sie czym martwic, przypuszczalnie kondensatory jakies sie ladują, czy cos, a plyta robi taki cichy power-up zeby zapodac rownomierne napięcie/prad na wszystkie podzespoły ( moze pokrecilem terminy, nie znam sie na elektronice ). czasem mam podobnie na innym modelu asusa, tylko po podlaczniu kompa do pradu kiedy wczesniej byl calkowicie odlaczony. ale jak plyta jest pod napieciem, to juz sie takei rzeczy nie dziaja, i startuje od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadnych konkretów nie podales, co rozumiesz przez wlaczenie zasilania? jak wlaczasz, to plyta glowna jest pod napięciem? ( komp podlaczony do pradu, pali sie dioda na plycie glownej ), czy komp odciety od pradu calkowicie (dioda sie nie pali, bo prad calkiemodciaty przez wylaczony zasilacz )? jesli to drugie to chyba normalne jest i nie ma sie czym martwic, przypuszczalnie kondensatory jakies sie ladują, czy cos, a plyta robi taki cichy power-up zeby zapodac rownomierne napięcie/prad na wszystkie podzespoły ( moze pokrecilem terminy, nie znam sie na elektronice ). czasem mam podobnie na innym modelu asusa, tylko po podlaczniu kompa do pradu kiedy wczesniej byl calkowicie odlaczony. ale jak plyta jest pod napieciem, to juz sie takei rzeczy nie dziaja, i startuje od razu.

Płyta jest pod napięciem, zielona dioda się pali, a mimo to trwa 10 sek. do piknięcia i procedury POST.

Innymi słowy gdy zrobię reset z przycisku również trwa ok 10 sekund zanim będzie pik i POST.

Trochę to długo...

W tym czasie jednak chyba coś się dzieje bo mignie dioda DVD i zapala się na chwilę dioda HDD, potem cisza i dopiero info o karcie grafiki i POST [od resetu do postu jest ok 10 sekund, co jest znacznie dłuższym okresem niż przy moim starym sprzęcie Epox 8rda+ z bartonem]

konfiguracja sprzętu jest następująca:

ASUS p5n-e

Palit sonic 7600gs

1GB DDR2 A-data

Sata SEAGATE 250GB

dzięki za wszelkie info,

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi