Skocz do zawartości
forfun

Jaki Procesor? X2 3800+ Czy A64 4000+?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sie dowiedziec, co polecacie. Dwurdzeniowca, czy jednordzeniowca? Zastanawiam sie nad zakupem i nie wiem, co wybrac.

P.S - Czy uda sie na pamiatkach ddr2 533 mhz podkrecic tego dwurdzeniowego do 2,1 - 2,2 ghz? Czyli minimalnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na Am2 to bez namysłu brałbym X2 3800+ EE (bodajrze). Dobrze sie kręcą, niskie temperaturki, przyszłościowe rozwiązanie no i nie wygórowana cena. Trzeba czegos więcej?

Procek na takich pamięiach powinien sie bujnąc do 2100-2200, zawsze możesz obniżyć dzielnik DDR i po krzyku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mialem na mysli oczywiscie pod AM2. Pamiatki to: 1 GB PQI Turbo Cl4 i 512 MB Kingmax Cl4. Zmienie je niedlugo na geile ultra cl3 800. Tez sie sklanialem ku A64 x2 3800+, balem sie tylko o te dodatkowe 600 Mhz jakie ma A64 4000+. Zobaczymy w praktyce, jak to sie sprawuje ;). Kiedy bede mial to na miejscu to poprosze o instrukcje podkrecenia, bo sie nie orientuje w tych nowych prockach. Kiedys to sie podnosilo fsb i po klopocie, albo mnoznik jesli byl odblokowany, a teraz jakies komplikacje ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam podobne pytanie czyli co lepiej wziąć X2 3800+ Czy A64 4000+? Socket 939. Cena nowych X2 z allegro przekracza 400zł a SanDiego 4000+ kosztuje około 250zł.

Obecnie mam A64 Winchester @2330MHz (max na domyślnym napięciu). Lepszy procek byłby tylko wykorzystywany w grach. Czy w takim razie opłaca mi się zmieniać procesor? Oczywiście nowy procek kręcił bym na maxa przy domyślnym napięciu (ewentualnie +max 10%). Generalnie nie widziałem w testach w grach by X2 miał dużą przewagę nad 1 rdzeniem a może się mylę? A co do sandiego to czy np jego ewentualne 2800MHz da mi dużą różnicę w grach nad moimi 2330? Jaka jest szansa że każdy obecny nowy sandiego pójdzie na minimum 2700?

Zmiana na AM2 nie wchodzi w grę na razie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na s939 nie oplaca sie kupowac x2 ;)

w twoim przypadku sprzedaj ramy, mobo i procka i kup:

Abit KN9

X2 3600+

1Gb pc 667 GoodRAM :)

a tak poza tym to w grach 400MHz to okolo 10% ;)

X2 nie opłaca się ze względu na cenę? Nie dziwie się patrząc na cenę X2 na AM2. Do sandiego 4000+ musiałbym dołożyć co najmniej 150zł. Co za to dostanę? 10% do gier? Ech...

No w takim razie pozostanę przy tym co mam :) Pomyślę ewentualnie o grafice np x1950pro i podkręceniu procka o 200mhz. Tyle powinien pójść na 1,525, freezer da radę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SanDiego z dobrego steppingu będzie chodził na ~ 3 GHz... a to jest wzrost znaczny w porównaniu do twojego winchestera... przepaść MHz oraz 1 MB L2. Ale ja bym sprzedał CPU, MOBO, RAM i kupił AM2 :)

Rozumiem. Będę pamiętał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja też się podłącze pod temacik. Mam podobny dylemat. Aktualnie śmigam na AMD643000+::ASROCK Dual939VSTA::4x512 KingStone HyperX::WinFast A6800Ultra 512MB (AGP)

Będe miał okazję zrobic upgrade procka i mam dwie opcje:

1. AMD 64 4000+ s939 i do tego fajny monitorek 19"

2. AMD X2 3800+ s939 i do tego badziewny monitorek 17'

Z tego co widzę, w testach syntetycznych 4000+ jest szybszy niż X2 3800+, gry jeszcze nie za bardzo korzystają z dwóch rdzeni. No a dobry minitorek mi się marzy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi