Skocz do zawartości
perlik1

Płyta, Procek, Pamięc, Grafika, Zasilacz Za 600-700 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Składam kompa dla kumpla. Jakie komponenty waszym zdaniem wybrać za taką cenę. Komp będzie służyć do domowych celów czyli internet, gry, filmy jakieś mało skomplikowane aplikacje. Generalnie chciałbym żeby to było coś co da sie w przyszłości rozbudować. Socket 775 lub 939, PCI-EX, SATA byłby bardzo wskazane :) Płyta koniecznie z dźwiękiem 5.1 żeby nie trzeba było dokupywać oddzielnie karty. Jakość scalaka z płyty spokojnie wystarczy B-) Sloty pamięci nie koniecznie muszą być na DDR2 ale też nie na SD :blink: Osobiście wolałbym wpakować Pentiuma 4 z jakąś płytką MSI, ASUSA lub ABITA np coś takiego:

http://www.allegro.pl/item173321255_mb_msi...iv_3_06_ss.html

Pamięci styknie 512 MB można by dać ajkieś GOODRAM za 130 zł i bedzie git ;]

Zasilacz raczej jakiś FSP z allegro np: http://www.allegro.pl/item170498140_fortro...ro_gwar_fv.html

Do tego wszystkiego jeszcze by trzeba dac grafike na którą zostaje 150-200 ze wskazaniem na 150. Co proponujecie ?

Co bedzie lepsze:

http://www.allegro.pl/item173938113_palit_..._speed_wwa.html

czy

http://www.allegro.pl/item172659757_rewela...cie_wyprz_.html

Dobrze by było jak by części były nowe i na gwarancji.

Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi, propozycje Smile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Zmień siga ( widze fan ostr'a :wink: )

Za 700zł może coś pod am2 ??

Abit kn9

Sempron 3000+

Goodram 512MB

Fortron z allegro

Geforce 6600

Chyba się zmieściłem :wink:

Edytowane przez eQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok bede licytował tą którą zaproponowałeś :) Teraz mam kolejny dylemat... zgadnijcie jaki...

AMD czy INTEL :D

Do wyboru P4 3,06 HT + jakaś lipna płyta MSI na chipie 915I

lub AMD Venice z jakimś Asuskiem /abitem czy innym msi na nforce 3 lub 4. Cena w obu wypadkach oscyluje w granicy 340-370 za komplet.

jakoś nie mam przekonania do p4. Miałem kiedyś laptopa acera z takim p4 które wymieniłem powyżej + 256 ramcu i nie chodził to tak fajnie jak myślałem że będzie chodzić. Z drugiej strony mieć proca o ponad 1 GHz szybszego a nie mieć... Z trzeciej strony ostatni złożyłem ciotce pc z takim właśnie AMD-kiem + nForce 3 (w jakimś asusie) to poprostu miód sie lał litrami aż sie chciało pracować :) Aż tak dużej różnicy miedzy tym p4 a Venice 2.0GHz chyba niema. Doświadczenie i intuicja każe mi brać Athlonka, logika P4 co do cholery wybrać ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

na nforce 3 lub 4.

NF3 to agp, NF4 to pci-e... Ja bym wolał am2 albo intela z którego można by łatwo przejść na C2D. Poza tym napisałeś przyszłościowe, 939 takie nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorrki chodziło mi oczywiście o AM2

co myślicie o tym kompleciku : http://www.allegro.pl/item173321255_mb_msi...iv_3_06_ss.html

Możecie mi powiedzieć gdzie ta płyta ma wejście na myche i klawiature ??

Chipset Intelowski 915 do czegoś sie jeszcze nadaje ?

Co ogólnie sądzicecie o tym komplecie i przed wszystkim o tej płycie ?

Mimo wszystko bede zmuszony postawić na INTELA fundusze bardzooo ograniczone a byle jaki procek na AM2 + jakaś płyta to wydatek blisko 450 zł - dużo za dużo. p4 z MOBO wychacze za stówe mniej :) 775 równie przyszłościowe co AM2 ;)

Edytowane przez perlik1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

775 jest przyszlosciowe owszem

ale chipset 915 napewno nie jest. Tam nawet dwurdzeniowki nie dzialaja.

Swoja droga to ta aukcja to drozyzna ta sama plyte masz tutaj za 100

http://www.allegro.pl/item174544393_msi_ms...gw_faktura.html

a za 250 mozesz dokupic znacznie lepszego pentiuma jakas 630 albo 631 jesli plyta obsluguje 65nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Pozostaje tylko pytanie gdzie pod tą płyte podłaczyć myszke i klawiature ? wejśc ps2 niema z tego co widać w specyfikacji i na fotach.

Możecie mi polecić jakąs tanią i wmiare dobra MOBO do której mozna by C2D włozyć. [ciach!]ie chodzi mi o to jakie chipsety obsłużą 2-rdzeniowce 65 nm. Z tego wszystkiego wynika że pszyszłościowa płytka z jakimkolwiek procesorem pod AM2 czy 775 to wydatek 450-500 zł :/ Pogadam jeszcze z tym kumplem żeby dołozył z 200-300 zł to cos ciekawego bedzie mozna złożyć. A chwile obecną jedyne sensowne rozwiązanie to decyzja na celka lub semprona.. tak mi sie przynajmniej wydaje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fundusze bardzooo ograniczone a byle jaki procek na AM2 + jakaś płyta to wydatek blisko 450 zł - dużo za dużo. p4 z MOBO wychacze za stówe mniej :) 775 równie przyszłościowe co AM2 ;)

Abit KN9 - 255zł

Sempron 2800+ AM2 - 136zł

razem = 391zł

i masz bardzo dobrą płytę na AM2 :) imho w tym przedziale cenowym to tylko takie coś jak podał eQ.

ten KN9 i Sempron a do tego:

Goodram 512MB DDR2-667 - 115zł

Fortronik za 50zł z allegro

GF6600 za 150zł z allegro

razem = 706zł

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

popieram kolege wyzej intela do przyszlej rozbudowy za ta kase bedzie ci ciezko kupic lepiej wziąć AMD jest bardziej elastyczna platforma na przyszlosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi