Vengeance Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Zstanawiałem się nad problemem którym nie wątpliwie jest awaria chłodzenia wodnego czyt. pompki, wycieku szczególnie gdy plyta nie ma monitorowania i "auto shut down" przy przekroczeniu danej temperatury a uruchamianie ciągle w windowsie jakiegos programu jest zbyt kłopotliwa , i nie daje 100% pewności przed pujsciem z dymem Cpu i MB. Były już bloki z "rurkami w srodku są scianki , ale to nie wystarcza żeby uratowac porcesor czasem także plytę przed nie uniknioną Awarią.. :( cięzko znaleść wyjście z tej sytuacji , bo gdyby zrobić cos na styl zamkniętego radiatora ktorego żebra wystawaly by poza blok (wiem byly juz takie :) ) jednak wykonanie takiego bloku jest i bardzo kłopotliwe i najprawdopodobniej wymagało by aktywnego chlodzenia czyt. wiatraka , co zupełnie zgrzyta z ideą WC ktorego majwiększa zaletą jest jak wiadomo niski poziom hałasu przez nie generowan. Jak myslicie , jest jakies wyjscie ? poza tymi `co napisałem ? czy WC niesie ze soba ryzyko ktoremu nie da się zaradzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 woda ma dobra przewodnosc i jak pompa przestanie pracowac to temp powoli bedzie rosla,az sie proc zawiesi.Zreszta za 20pln mozna se uklad z termistorem kupic i nastawic,ze powyzej jakiejs temp np.czerwone diody ci po slepiach strzela i bedziesz wiedzial ze cos jest nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 no dobra , tylko jest jedno ale , zalozmy pompka staje woda w obiegu jest ale nie plynie blok bedzie ogrzewał ta wodę az do temp 100c , wtedy wiadomo co sie stanie ... a niestyety amd to nie intel i procesor sie raczej spali , a nie zawisi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 no dobra , tylko jest jedno ale , zalozmy pompka staje woda w obiegu jest ale nie plynie blok bedzie ogrzewał ta wodę az do temp 100c , wtedy wiadomo co sie stanie ... a niestyety amd to nie intel i procesor sie raczej spali , a nie zawisi :( Kolego , co ty za glupoty piszesz ? Co ty masz za plyte ze ci nie wylaczy kompa , w razie przegrzania. W ogole ten topic jest daremny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowall_PTK Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 A ja proponuję zrobić coś takiego na termistorze, żeby odłączało napięcie od zasilacza kiedy proc osiądnie jakąś temperaturę (np. 60stopni) i po problemie. Ewentualne problemy z windą po takim odłączeniu zasilania to nic w porównaniu z problemami jakie stwarza spalony proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Kolego, nie wiele płyt wyłącz kompa podczas przegrzania , chodzi mi tu o ustawianie określonej temp w ktorej komp sie wyłączy , Asusy mają bodajże wszystkie ale np moja (wiem shit) juz takiej opcji nie ma i sądze ze gdybym wziąl i odlaczyl wentyl to by mi poszedl proc razem z plyta :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_judge Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Co ty masz za plyte ze ci nie wylaczy kompa , w razie przegrzania. W ogole ten topic jest daremny. :? ehm... Poprawcie mnie jesli sie myle, ale nawet plyta ktora ma obwody ochrony termicznej nie zawsze chroni przed spaleniem porcesora, bo plyta (chyba) odczytuje temp z diody termicznej procesora Cytat z THG : "Dioda termiczna Palomino nie jest w stanie reagować wystarczająco szybko. Jest ona w stanie obsłużyć zmianę jedynie 1 stopnia C na sekundę... " A wiec plyta ktora odczytuje temp z diody procesora(AMD z jadrem Palomino) nie zdazy na czas wylaczyc kompa, mam racje? http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Kolego, nie wiele płyt wyłącz kompa podczas przegrzania , chodzi mi tu o ustawianie określonej temp w ktorej komp sie wyłączy , Asusy mają bodajże wszystkie ale np moja (wiem shit) juz takiej opcji nie ma i sądze ze gdybym wziąl i odlaczyl wentyl to by mi poszedl proc razem z plyta :P heh.......... Sam stwierdziles ze masz shit, nie bede sie sprzeczal ze nie jest tak jak mowisz :wink: Ale ........... jezeli twoja plyta nie ma takiej opcji, zawsze mozesz dokupic za pare zl , zewnetrzne uzadzonko ktore to zrobi. (Allegro) BTW nie tak szybkojara sie procek z wylaczonym wentylem , wszystko zalezy jaki masz radiator, ile ciepla jest zdolny wesac i odprowadzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 proponuje przezucic sie na INTELA poprostu i po sprawie - wszystko bedzie zylo nawet w 120*C :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 proponuje zebys sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lnal w czolo, watpie czy pomoze, ale moze przynajmniej przestaniesz dopisywac debilne komentarze do kazdego watku :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Co ty masz za plyte ze ci nie wylaczy kompa , w razie przegrzania. W ogole ten topic jest daremny. :? ehm... Poprawcie mnie jesli sie myle, ale nawet plyta ktora ma obwody ochrony termicznej nie zawsze chroni przed spaleniem porcesora, bo plyta (chyba) odczytuje temp z diody termicznej procesora Cytat z THG : "Dioda termiczna Palomino nie jest w stanie reagować wystarczająco szybko. Jest ona w stanie obsłużyć zmianę jedynie 1 stopnia C na sekundę... " A wiec plyta ktora odczytuje temp z diody procesora(AMD z jadrem Palomino) nie zdazy na czas wylaczyc kompa, mam racje? http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html Mylisz sie. Spali sie , ale tylko wtedy jezeli niema zalozonego coolera. Goly Athlonik tylko sie spali. Z radiatorem nie, wylaczy go zabezpieczenie plyty ( o ile go ma) Sam przetestowalem to (niechcaco co prawda :? ) na moim Epoxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 proponuje przezucic sie na INTELA poprostu i po sprawie - wszystko bedzie zylo nawet w 120*C :D :D To troszke prawda. Jeszcze zalezy jaki to Intel. P4 sa b. dobrze zabezpieczone przed przegrzaniem i nigdy nie osiagna 120`C :) Ale to nie na temat :P Vengeance - dla pewnosci zrob sobie po prostu malutki ukladzik, ktory zadziala jezeli pompka wysiadzie (albo dzwiekowy albo swiecacy :) ) A jezeli juz bedzie przeciek to tylko Twoja wina w tym bedzie i na to nie ma rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 duron 650 zawiesza sie gdy osiagnie 65C na abicie kt7,a na tej plycie zadnych zabezpieczen nie stwierdzilem.Co ciekawe nastepuje to przy obciazonym kompie,bo nakladalem sam radiator 50x50x15 i w biosie na moich oczach temp rosla do 86C i zwiech w biosie,wiec jezeli cokolwiek metalowego jest przytwierdzone do proca to sie nie spali,tylko zawiesi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 reed wszystko fajnie i w ogóle powiedzmy że w większosci tego co napisałęs masz racje, tylko jest jedno ale moze i sam radiator (normalny) da rade odprowadzic na tyle ciepła aby nie doszło do saplenia tylko do zawieszneia , natomiast blok wodny , ktorego oddawanie ciepła bez wody jest praktycznie rowna zeru. juz nie jest tak wesoło. co do mojej płyty , to poprostu nie znałem sie jeszcze wtedy na tmy na tyle by wiedziec aby jej nie kupic ): lame strasznie byłem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Kaeres co do diody albo jakiegos dzwiekowego sygnału , odpada komp chodzi 25/h dobę pozatym jeszcze nie mam wc , i niewiem czy będe miał , poprostu naszłą mnie chęc przedyskutowania tego tematu z kims kto się na tym zna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 reed wszystko fajnie i w ogóle powiedzmy że w większosci tego co napisałęs masz racje, tylko jest jedno ale moze i sam radiator (normalny) da rade odprowadzic na tyle ciepła aby nie doszło do saplenia tylko do zawieszneia , natomiast blok wodny , ktorego oddawanie ciepła bez wody jest praktycznie rowna zeru. juz nie jest tak wesoło. co do mojej płyty , to poprostu nie znałem sie jeszcze wtedy na tmy na tyle by wiedziec aby jej nie kupic ): lame strasznie byłem :( Z tym blokiem to nie tak do konca. Jezeli masz dosc masywny ( ja mam LEv1 by Mate) to odprowadzi ci troche tego ciepla, mimo wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 najwiekszym problemem sa peltiery 2x 120W, udalo mi sie 2 bloki zrobione z aluminiowego radiatora i zywicy epoxydowej doslownie usmarzyc jak mialem solidny blok miedziany to po prostu gotowala sie w nim woda i tyle (moje weze wytrzymaly a mielem zbiornik wiec sie nie wytworzylo niebezpieczne cisnienie problemem z ukladami zamknietymi jest wlasnie to ze pod wplywem wrzenia wody w bloku rosnie cisnienie i jezeli jebnie rurka w komuterze to biada nam..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 To zrob uklad przechodzacy przez zasilacz. Jak sie wylaczy pompka to niech sie wylacza komp natychmiastowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowall_PTK Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 To zrob uklad przechodzacy przez zasilacz. Jak sie wylaczy pompka to niech sie wylacza komp natychmiastowo. Czytaj uważnie, już to pisałem!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Co ty masz za plyte ze ci nie wylaczy kompa , w razie przegrzania. W ogole ten topic jest daremny. :? ehm... Poprawcie mnie jesli sie myle, ale nawet plyta ktora ma obwody ochrony termicznej nie zawsze chroni przed spaleniem porcesora, bo plyta (chyba) odczytuje temp z diody termicznej procesora Cytat z THG : "Dioda termiczna Palomino nie jest w stanie reagować wystarczająco szybko. Jest ona w stanie obsłużyć zmianę jedynie 1 stopnia C na sekundę... " A wiec plyta ktora odczytuje temp z diody procesora(AMD z jadrem Palomino) nie zdazy na czas wylaczyc kompa, mam racje? http://www.tomshardware.pl/cpu/20010917/index.html Mylisz się! Płyta która nei posiada odczytu z diody termicznej (jak moja) normalnie w taki sam sposób odczytuje temp. przy której ma siękomp wyłączyć. Sam z ciekawości sprawdziłem. Odkręciłem nieco mojego procka @750 napięcie na 1,7 wyłączyłem wiatraki i temp. powolutku rosła (oczywiście załączony program hot cpu by nie czekać w nieskończoność)i... Myślałem że mnei szlak trafi! Temp nie chciała przekroczyć 60 stopni (minimalna u mnie możliwa temp. do wyłączenia kompa). Więc napięcia na maxa dałem ~1,9 (tyle realnie jest) i dopiero po kilku minutach było klasyczne wyłączenie kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_judge Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 to dobrze ze sie myle! :) mam tylko nadzieje ze blok wodny bedzie w stanie, tak jak mowia reed i berkut ochronic procka przed spaleniem w razie chwilowego wylaczenia chlodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Hmm... przypadki usmazenia proca przez brak obiegu były udokumentowane na forum .. gdzies to jest w archiwum .. .... stalo sie to mimo "zabezpieczen" na mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Hmm... przypadki usmazenia proca przez brak obiegu były udokumentowane na forum .. gdzies to jest w archiwum .. .... stalo sie to mimo "zabezpieczen" na mobo Pamiętam. Ale też nie pisało czy ten ktoś wcześniej sprawdził czy owe zabezpieczenie wogóle działa :D Więc ja dla pewności sprawdziłem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Hmm... przypadki usmazenia proca przez brak obiegu były udokumentowane na forum .. gdzies to jest w archiwum .. .... stalo sie to mimo "zabezpieczen" na mobo Pamiętam. Ale też nie pisało czy ten ktoś wcześniej sprawdził czy owe zabezpieczenie wogóle działa :D Więc ja dla pewności sprawdziłem :lol: Swieta slowa :P :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_judge Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 mam black boxa i po odlaczeniu pompki temperatura procka podnosi sie bardzo wolno - jakies 1 C na 5 s. to chyba dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 proponuje zebys sie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> w czolo, watpie czy pomoze, ale moze przynajmniej przestaniesz dopisywac debilne komentarze do kazdego watku :evil:moze i debilne ale w tym przypadku taka to przykra prawda niestety :? 8O :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 mam black boxa i po odlaczeniu pompki temperatura procka podnosi sie bardzo wolno - jakies 1 C na 5 s. to chyba dobrzehaha u mnie sie podnosila chyba 1*C na jakas minute :D pozniej juz troche szybciej - w kazdym badz razie dojscie z 38*C do 95*C zajelo troche czasu :D temeraturka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakma Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 proponuje przezucic sie na INTELA poprostu i po sprawie - wszystko bedzie zylo nawet w 120*C :D :DW 120 * dobre 8O :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 proponuje przezucic sie na INTELA poprostu i po sprawie - wszystko bedzie zylo nawet w 120*C :D :DW 120 * dobre 8O :?: :P To po co wogule ci wentyl na procu ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 proponuje przezucic sie na INTELA poprostu i po sprawie - wszystko bedzie zylo nawet w 120*C :D :DW 120 * dobre 8O :?: :P To po co wogule ci wentyl na procu ..... no wlasnie nie wiem - chodzil by stabilnie taki tulipan tylko ze zamiast 10lat zycia z pol roku by dzialal no coz spytaj sie grzyba jak swojego grzal wyciagnal 110*C :D bez kitu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...