Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To moj pierwszy post na tym forum wiec przepraszam za nie dociagniecia. :)

25.02.2007. kupilem nowe glosniki logitech Z-2300. Dzwiek byl fajny ale odkrylem kilka wad.

Tzn. Subwoofer gral czysto, dopiero gdy sie przylozylo ucho do bass reflexu to najczesciej przy 115hz bylo slychac brzeczenie. Nastepnie przedni panel obudowy subwoofera mial szczeliny, nie weim czy to normalne ale te szczeliny przeswitywaly na wylot. Gdy wiciszalem calkowicie zestaw to bylo slychac nadal muzyke. Mam dobry sluch i ja odczuwalem te wady z daleka. Pojechalem do sklepu, zareklamowalem to. Do odbioru bedzei 31.03.07.

Nie wiem czy dobrze zrobilem, moze to bylo normalne ale mnie denerwowalo.

Mozecie mi powiedziec czy trafilem na felerny zestaw czy te glosniki tak maja.

Jak mi nie naprawia tego zestawu mam zglosic ponowna reklamacje lub ubiegac sie o nowy zestaw??

Tu jest link przedstawiajacy usterke subwoofera, te glosniki na filmiku nie sa moje ale ktos ma taki sam problem z Z-5500:

pozdrawiam i dziekuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem...

A jesli chodzi o dzwiek to przenioslem sie z B&W 200SERIES i jestem zadowolony z tych Logitechow.

Moja karta dzwiekowa to AC97... Jesli slucham muzy to podpinam zestaw pod Irivera i wtedy muza to po prostu przesada. Jak slucham muzyki na AC97 to tez nie jest zle ale slychac szumy jak jest cicho.

Do filmow i gier AC97 sprawdza sie fajnie. Nie stac mnie teraz na jakas super karte. Nie moge powiedziec, ze AC97 przy tych logach to pomylka, bo graja naprawde fajnie. Super oglada sie filmy, te tluczone szklo, wybuchy, ryk silnika, strzaly z pistoletu...

Jesli chodzi o muzyke to bas jest arcydzielem, srednie tony fajnie wkomponowane, a wysokie troszke biedne, ale nie najgorsze...

Jesli w przyszlosci mialbym kupowac karte to jaka polecilibyscie pod te logitechy??

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do komputerowych głośników karta na płycie głównej jest zupełnie właściwym wyborem, o ile nie zbiera zakłóceń. Spróbuj w mikserze karty wyciszyć wszystkie wejścia (linia, cd, mikrofon itd.), może szumy znikną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do komputerowych głośników karta na płycie głównej jest zupełnie właściwym wyborem, o ile nie zbiera zakłóceń. Spróbuj w mikserze karty wyciszyć wszystkie wejścia (linia, cd, mikrofon itd.), może szumy znikną.

Dzwiek sie poprawil, ale chcialem dodac ze szumy nasilaja sie gdy uruchamiam jakas aplikacje...

Moze cos ze sterownikami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz szumy, bo karta na płycie ma słabą separację zasilania i toru analogowego. W rezultacie zbiera zakłócenia z szyny PCI, procesora itp, szczególnie, kiedy komputer intensywnie pracuje. Z tym się chyba już nic nie da zrobić. Poprawę uzyskałbyś kupując przyzwoitą kartę PCI.

IMHO warto kupić używaną Audigy 1 (SB0230, SB0090, SB0160). Jeżeli gry Cię nie interesują, to do muzyki i filmów lepiej wziąć Audigy SE lub SB Live! 24. W obu wypadkach to będzie wydatek poniżej 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz szumy, bo karta na płycie ma słabą separację zasilania i toru analogowego. W rezultacie zbiera zakłócenia z szyny PCI, procesora itp, szczególnie, kiedy komputer intensywnie pracuje. Z tym się chyba już nic nie da zrobić. Poprawę uzyskałbyś kupując przyzwoitą kartę PCI.

IMHO warto kupić używaną Audigy 1 (SB0230, SB0090, SB0160). Jeżeli gry Cię nie interesują, to do muzyki i filmów lepiej wziąć Audigy SE lub SB Live! 24. W obu wypadkach to będzie wydatek poniżej 100zł.

http://www.allegro.pl/item171764354_karta_...live_24bit.html

Czy ta karta nadaje sie na Z-2300?? W Z-2300 jest wejscie jak do tradycyjnych sluchawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mowie uzywam Ac97 i dzwiek nie jest najgorszy... Slucham mp3 min 192kbps ale najczesciej 320kbps i audio cd... Szumy sie zredukowaly po sciszeniu innych wejsc i wyjsc.... Nie stac mnie na dobra karte dzwiekowa, ale naprawde jak podkrecile equalizerem to daja czadu... Jak odpale kompakta to juz szkoda slow... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy jak kupie sobie karte dzwiekowa to jakosc dzwieku polepszy sie?? Nie umiem sobie tego wyobrazic. Moj dzwiek wyglada tak: Bas głeboki, bez zaklocen, idealny podskok do srednicy, skromna gora ale nie razi po uszach. Dla mnie taki dzwiek jest idealny. Ustawienie equalizera do Ac wyglada jak litera "V" z duzym naciskiem na prawe ramie (gore). Szomow nie slysze dopiero lekkie przy 80% glosnosci. Na karte dzwiekowa nie mam kasy, inne wydadki sa troszku wazniejsze. Oczywiscie jakby ten zestaw nie gral tak jak opisalem, wtedy bym sie zastanawial nad zmiana. Moja plyta glowna to P4 Titan.... Jakosc dzwieku spada przy 128kbps i w dol na mp3. Przy 192kbps i wzwyz ciesze sie czystym dzwiekiem. 75% sluchanych przezemnie mp3 to 320kbps przy wideo 13-18H i wiecej kbps... Duzo osob pisalo ze to Ac przy Z-2300 to bieda... Jak myslicie???

Aha i jeszcze jedno, w przedziale glosnosci od 50% tak do 75% jakosc dzwieku jest troszku inna, a przy 75% prawie do 100% znowu wszystko gra pieknie. Duzo osob pisalo ze te glosniki tak maja.

Mozecie odpowiedziec mi na wszystkie pytania???

Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem, a jak najlepiej ustawic equalizer??

narazie mam tak:

Ten EQ z realtek dosyć zniekształca dźwięk a już naprawdę jest źle jeśli doprowadzasz do przesteru ( akurat przypadek przesterowania występuje w innych EQ ) dając jakiś suwak w EQ ponad 0 ( lepiej wycinać niż podbijać jeśli już musisz ). Ja mam na 0 ( w ogóle EQ off ) i gra to doskonale z moimi Edirol MA-20D

Ten EQ ze sterów AC 97 realtek doprowadza akurat do do "pulsacji" dźwięku ( np. kiedy podbijemy bas to świetnie to słychać ) - nie radzę go stosować

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten EQ z realtek dosyć zniekształca dźwięk a już naprawdę jest źle jeśli doprowadzasz do przesteru ( akurat przypadek przesterowania występuje w innych EQ ) dając jakiś suwak w EQ ponad 0 ( lepiej wycinać niż podbijać jeśli już musisz ). Ja mam na 0 ( w ogóle EQ off ) i gra to doskonale z moimi Edirol MA-20D

Ten EQ ze sterów AC 97 realtek doprowadza akurat do do "pulsacji" dźwięku ( np. kiedy podbijemy bas to świetnie to słychać ) - nie radzę go stosować

Equalizer wyzerowany. Dzwiek jest inny, nie powiem, ze zly ale duzo bardziej opiera sie na srednich tonach. W filmch dalej odczuwam ten kinowy akcent, w muzyce tez nie zle. Szumow nie slychac. Ogolnie jest ok dzieki za pomoc

pozdawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem sobie DFX Audio Enhancer. Dzwiek jest fajny. Co sadzicie o jego stosowaniu??

Sa jakies programy polepszajace dzwiek??

Czy moge zchodzic nizej niz 35hz na moim subie, pasmo ma od 35-20khz??

Program który w przypadku kart creative czy AC97 czy innych integr na prawdę polepsza dźwięk to resampler wysokiej jakości dzięki któremu praktycznie wyeliminujemy zniekształcenia IMD.

Jeśli chodzi o DFX Audio E. - pewnie podbija pewne częstotliwości ... ale nie znam tego programu - to tylko moje przewidywania - jak znajdę chwilę na jego przetestowanie ( :rolleyes: ) to powiem czy polepsza czy pogarsza ( ale spodziewałbym się że pogarsza ).

Pewnie że możesz schodzić niżej niż 35Hz - ale pewnie będzie to już przy spadku -25dB więc takiej częstotliwości raczej nie usłyszysz na tym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program który w przypadku kart creative czy AC97 czy innych integr na prawdę polepsza dźwięk to resampler wysokiej jakości dzięki któremu praktycznie wyeliminujemy zniekształcenia IMD.

Jeśli chodzi o DFX Audio E. - pewnie podbija pewne częstotliwości ... ale nie znam tego programu - to tylko moje przewidywania - jak znajdę chwilę na jego przetestowanie ( :rolleyes: ) to powiem czy polepsza czy pogarsza ( ale spodziewałbym się że pogarsza ).

Pewnie że możesz schodzić niżej niż 35Hz - ale pewnie będzie to już przy spadku -25dB więc takiej częstotliwości raczej nie usłyszysz na tym sprzęcie.

Gdzie moge szukac takiego resamplera?? Nigdzie nie moge go zlokalizowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie moge szukac takiego resamplera?? Nigdzie nie moge go zlokalizowac...

Resamplery są w praktyce wtyczkami do odtwarzaczy typu Winamp czy Foobar. JA polecam foobar ( a używałem latami winamp ;P ) + resampler OTACHAN. W resamplerze ustaw częstotliwość 48 khz ( większe częstotliwości mają sens na określonym sprzęcie [przetworniki, precyzyjny system audio]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moge bawic sie equalizerem w tym foobarze?? Nie potrafie znalezc tego resamplera, byl na forum ale link nieaktualny...

Jeśli chcesz to tak ale radzę wycinać częstotliwości a nie podbijać.

Tutaj np. jest :

http://www.techenclave.com/forums/improve-...back-79449.html

ps.

:google:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item179540851_creati...l_fv_sklep.html

Co powiecie o tej karcie?? Głownie muzyka i muzyka :P Czasami gry i filmy.

Odpuść sobie wszelkie kastraty SE !! Jeśli ma być jak najtaniej to weź SB0100. Za ok. 100zł szukaj pełnego Audigy 1, lub w cenie ~120zł Audigy 2 oem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do muzyki i filmów bierz śmiało SE, no chyba że lubisz często giercować to tylko to co mówi Klima.

No nie za bardzo........

Do gier w ostateczności można się skusić na Audigy SE. Ma wsparcie dla EAX 3 i 4. Do muzyki lepsza będzie Live. Ale i tak warto dołożyć do pełnego Audigy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu bo nie ma sensu:)

Kupiłem te głośniki i zrobiły na mnie duże wrażenie.. Nawet na wolnej przestrzeni grają bardzo dobrze!!! Tylko problemem jest, że gdy gałka vol. przekracza połowę to w satelitach występują trzaski, a w szczególności w prawym głośniku:| Co prawda gdy ustawie odpowiednio equalizera to te trzaski znikają, ale na domyślnych ustawieniach nie da się słuchać bardzo głośno:/ I ciekawy jestem czy każdy tak ma czy to może jakaś wada fabryczna.Kartę jaką posiadam to Audigy 2(SB0244), sterowniki kX.

Pozdrawiam.

Edytowane przez rallypawlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi