adamm Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) Witam Potrzebuję funkcję która by mi przepisałe dane z pola tekstowaego oddzielone przecinkami do stringgrida. Długość danych pomiędzy przecinkami jest różna, więc musi to chyba analizowac tekst litera po literze i przepisywać do odpowiedniej komórki. Ma ktoś pomysł jak to zrobić, bo ja nie Edytowane 13 Marca 2007 przez adamm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Nie pamietam czy delphi jest cos co by to uprosciło ale dlugosc tekstu znasz, tekst jest tablica. Znak po znaku w pętli wczytujesz sobie do jakiejs zmiennej i gdy napotkasz przecinek podstawiasz do stringrida a zmienna czyscisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 (edytowane) Pogrzebałem na 4programmers, znalazłem tą funkcje read i troche na swoje potrzeby przerobiłem. Niestety cos jest nie tak ponieważ stringgrid pozostaje pusty (błędów nie wyświetla) var TF : TextFile; C : Char; l1:string; x,y:integer;beginx:=1;y:=1; AssignFile(TF, 'C:\plik.txt'); try Reset(TF); while not Eof(TF) do begin Read(TF, C); if c <> ' ' then l1:=l1+c else begin if x>10 then begin y:=y+1; x:=1; end; Stringgrid1.Cells[x,y]:=l1; x:=x+1; end; end; finally CloseFile(TF); end;end; Edytowane 13 Marca 2007 przez adamm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 zobacz debugerem czy zmienna l1 cokolwiek zawiera.. a jeśli nie to co się dzieje że jest pusta - w pracy krokowej rzecz jasna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...