Skocz do zawartości
crategus

GA-7VAX(P) i IRQ w biosie + problem z Live 5.1(D000 a D400)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

no i mam kolejny zal do Gigabajta... moze nie slusznie...

Jak w tym ustrojstwie wymusic inne przerywania dla pci pod biosem- daje rozne irq a pod winda dalej widoczne sa stare, co jest grane? Tak jakby bios wogole nie mial na to wplywu...

UPDATE: zmienilem temat na bardziej aktualny (patrz posty nizej) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, czyli honor gigabyta uratowany :P

coz, myslalem, ze rozwiaze mi to problem sb live vs via... tzn przy divx zacina sie momentami dzwiek- pomyslalem sobie, ze byc moze jest to wina wspoldzielenia irq przez grafe i sb live (irq 16).

instalowalem rozne via latency packi, nowe via service packi i nic...

w grach jest wsjo git, wczesniej na ga-7vax bylo git, teraz na 7vaxp co jakis czas zacina...

zmienialem fsb, zmienialem ustawienia dzwieku (przyspieszenie sprzetowe czy co tam), zmienialem ustawienia dla pci w biosie i [gluteus maximus]...

jedyna rzecza, ktora rozni sie od poprzedniej konfiguracji (procz mobo) to to, ze teraz drivery do Live instaluja sie jako D000 lub B000... wczesniej mialem D400 i bylo git, ma to jakies znaczenie (moze tylko zbieg okolicznosci)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc u mnie jest ten sam problem mam płytę Gigabyta GA-7VA i winamp czy dzwięk w divx chwilami przycina tzn. co jakiś czas jest na krótko taki przyciety metaliczny bzzzzzzzz...

Na poczatku myslałem że to konflikt sprzetowy grafy i sound blastera ponieważ płyta poustawiala wszystko na tych samych przerwaniach ale o dziwo gry chodzily bez problemu, pózniej pozamieniałem karty miejscami sieciowa tam gdzie sound blaster i przerwania zmieniły się kazda karta jest na innym przerwaniu a problem wystepuje nadal czyżby gigabyte dał ciala ?

wszystko na to wskazuje , chyba ze ktos to już opanował ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podobno problem live! vs VIA... probowalem juz roznych rozwiazan (jak widac) ale dalej kiszka :/

hehe jedynym tropem jaki mam jest to, ze wczesniej bylo (w sterownikach live!) D400, teraz jest D000 lub B000... nie wiem od czego to zalezy (???) i z czym to sie je :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś miałem płyte Gigabayta i byłem z niej bardzo zadowolony pozniej był ecs k7s5a i wbrew pozorom nigdy nie mialem z nia jakiś wielkich problemów malo tego to za sprawa wypowiedzi forumowiczów postanowiłem zmienic tego niedobrego ECS na Gigabyta i tu sie okazalo że z tą płyta są gorsze problemy niż z ECS.

Powiem krotko gdybym wiedzial że tak będzie nie kupował bym tej płyty tylko został przy ecs-ie

Chcę ostrzec innych przed podobną sytuacją .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny problem(via;XP;sb live)

Zacząłem od odinstalowania wszystkich sterów

no i zacząłem wgrywać od nowa

1. stare servis packi poniżej 4.40

2. orginalne z płytki do sb live (później upgrade ze strony creative'a)

No i zaczęło chodzić pięknie do czasu jak wgrałem VIA Hyperiona

Tak więc problem chyba tkwi w VIA (wg mnie)

Ale też Creative nigdy nie był za dobry w sterach.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam rozwiązanie tego problemu trzeba zainstalowac patch o nazwie via latacy fix patch tylko jest problem bo nigdzie nie moge go dorwac moze ktoś wie gdzie tego szukać ?

Jeżeli wypuściła to VIA to www.viaarena.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...