mookie Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Witam. Posiadam moduły Kingstona KVR400X64C3AK2/1G na kościach Infineon CE-5. Pamiątki śmigały bardzo ładnie na asusie A8N-E z CR 1T, i domyślnymi latencjami. Po zmianie płyty głównej na DFI LP ultra-D zaczeły się kłopoty ze stabilnością, po długich walkach z różnymi taktowaniami, napięciem (2,5-3,0v), latencjami (chyba wszystkie możliwe :rolleyes: ) i alphami okazało się że przyczyną błędów jest CR = 1T . Jak narazie zmieniłem na 2T ale chciałbym mieć spowrotem 1T. Może ktoś wie co jest tego przyczyną, może ja coś źle ustawiam? Załączam screen z a64tweakera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Błędne ustawienie trp=2:w efekcie masz ustawione 3,0-2-3-5, przy tych timingach memki wysoko nie biegają. ustaw 3,0-3-3-6 lub może być być ostrzej 2,5-3-3-5(6) :wink: Dla przykładu mój Kingston Value na Infineonie CE-5 poszedł do 244 MHz na ostrych alphach(j/n): 244MHz 2,5-3-3-5 1T 2,7V Edytowane 14 Marca 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Ricci ten zabieg zmiany trp z 2 na 3 powoduje natychmiastowy restart. Z poniższego linku wywnioskowałem że infineony CE-5 nie przepadają za trp=3. kliknij mnie Widzę że u Ciebie jest jedna kość, z jedną nie mam żadnych problemów, problemy są z dwoma w dualu. A może przełożenie do żółtych slotów by pomogło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Ricci ten zabieg zmiany trp z 2 na 3 powoduje natychmiastowy restart. Z poniższego linku wywnioskowałem że infineony CE-5 nie przepadają za trp=3. kliknij mnie Widzę że u Ciebie jest jedna kość, z jedną nie mam żadnych problemów, problemy są z dwoma w dualu. A może przełożenie do żółtych slotów by pomogło? No tak ,co racja to racja.Ja po prostu mam jedną taką kość i pracuje na S754 razem z 256Mb Ballistix Z505.(single channel ):wink: Widze że odwołujesz się do testów Bachusa,rozumiem że przetestowałeś jego ustawienia,widze jedną różnice,u Ciebie: Read Write Queue Bypas=8,u Bachusa jest 16 spróbuj przestawić może będzie lepiej. :) Próba przełożenia do żółtych slotów nie zaszkodzi.Generalnie DFI nF4-Ultra jest kapryśna do ustawień pamięci,niejednokrotnie ustawienia na auto( niektórych timingów) powodują niestabilną pracę systemu.Wszystkie ustawienia pamięci zdefiniuj inaczej niż na auto,mam nadzieję że znajdziesz prawidłową kombinację powodująćą stabilną pracę w trybie 1T. :) Edytowane 15 Marca 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 A może to kontroler pamięci w procku? Bo aż mi się nie chce wierzyć, żeby trzeba było się tak gimnastykować by ustawić 1T :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 W końcu znalazłem ość, przyczyną braku stabilności okazał się dziad dzielnik div200 który na dzień dobry nie współpracował z CR=1. Ciężko mi to wyjaśnić, ponieważ na poprzedniej płycie asusa A8N-E z tym samym prockiem i pamięciami nie było takich kłopotów, czyżby płyta była taka wybredna? Ricci co do trp=3 to jednak miałeś rację pamięć stabilniej chodzi z taką wartością na wyższych taktach, powodem zwieszek było ustawianie przeze mnie tego parametru w A64 tweakerze który jednak nie jest najlepszy do zabawy z timingami, lepiej robić to w biosie. A wiecie może jakie napięcie będzie najlepsze dla tych modułów? Czytałem że infineony nie przepadają za wysokimi napięciami, a niektóre odmiany wręcz preferują niskie napięcia, narazie chodzą tak jak u Ricci na 2,7v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Zależy od steppingu, najlepiej sam sprawdź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 (edytowane) Po dalszych walkach udało mi się w końcu uzyskać stabilność pamięci. Oczywiście kolejnym winnym okazał się wpływający na stabilność Read Preamble którego na siłę kopiowałem z innych konfigów i opisów na 5.0ns, należało go zwiększyć do 6.0ns. Najpierw oznaczenia kości (moje różnią się dwoma oznaczeniami: po prawej: 0540 i w prawym dolnym rogu: 43352036 ): A oto stabilne timingi: Max jakie udało mi się wycisnąć z pamięci to 226 MHz, napięcie 2,7v. OT Czy wiecie jak wyleczyć A64 tweakera, przy starcie nie czyta timingów, ustawia sobie wszystkie parametry na maksymalne z każdego combo, nie stosuje zadanych ustawień, refresh nie pomaga, w ogóle nie działa. ---- Edit: Czy opłaca mi się kupić 2x512MB za 290zł takich corsairów? (real foto) Z tego co zdążyłem znaleźć są na kościach promos, o OC nic nie wiadomo. Edytowane 18 Marca 2007 przez mookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A64 tweaker po prostu tak ma. Spróbuj MemSet 3.0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...