chemiczny_ali Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2014 Ja w sumie kiedyś na aucie małżonki miałem dwójki i były niesamowicie głośne, więc raczej podchodzę do nich z dystansem, chociaż może te byłyby lepsze (indeksy w sumie takie sobie i głośność też)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Może mały update. W piątek w końcu założono Goodyear'y. Pierwsze wrażenie raczej pozytywne, jest zdecydowanie ciszej po nierównościach, ale to już wiedziałem, bo zimówki mam zwykłe, więc jest podobnie. Na co zwróciłem uwagę to auto zupełnie inaczej bierze zakręty. Jest jakby miękko. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale czuć jakby opona pracowała non stop jest jakby nadsterowność tylko jest po prostu nie ma (kontrola trakcji nic nie robi i auto zakręca jakby "bardziej" stąd uczucie nadsterowności). Brzmi to jak jakiś bełkot wiem, ale nie wiem jak to wytłumaczyć. Na rft uczucie było takie, że auto na nierównościach po prostu ciągle tańczyło, coś jakby jazda gokartem gdzie zawieszenia po prostu nie ma. Zakręt z nierównościami i czuć było jakby auto przesuwało się do zewnętrznej. Co do ogólnego zachowania opony to dzisiaj kilkadziesiąt kilometrów po mokrym i jest dobrze (lepiej niż na Turanzach, o ile tego jeszcze nie wiem), ale muszę więcej pojeździć aby można było napisać coś konkretniejszego :) Co ciekawe opony po wyprodukowaniu w PL, w trzy tygodnie znalazły się na aucie w UK :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Co ciekawe opony po wyprodukowaniu w PL, w trzy tygodnie znalazły się na aucie w UK :huh:Miliony emigrantów dobrze udrożniły szlak. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) P-zero nero gt- w testowym opisałem doświadczenia. Rozgrzane trzymają jak złe, zimne- są głośne i nie trzymają, a na mokrym są Tragiczne. Dlatego jak je zjadę, chcę poszukać czegoś co będzie minimalnie lepsze- po researchu wychodzi, ze Michelin Pilot Sport 3 mogą być całkiem spoko, ale chciał bym miec rozeznanie, więc... Może ktoś uzytkował je, albo coś w podobie. A może i coś lepszego sie znajdzie? EDIT: Jestem ślepą kichą kiedy przeglądam forum na telefonie. Kilka postów w górę była odpowiedź na moje pytanie... Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez KWS89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Jakie polecacie opony zimowe 205/55r16? Jeżdżę po Śląsku, więc drogi głównie odśnieżone, takie bardziej błoto śniegowe. Cena 400 - 500 zł/szt. Wysłane z mojego Note 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Jakie polecacie opony zimowe 205/55r16? Jeżdżę po Śląsku, więc drogi głównie odśnieżone, takie bardziej błoto śniegowe. Cena 400 - 500 zł/szt. Wysłane z mojego Note 2 Z której strony napęd? W zeszłym sezonie jeździłem na tym: http://www.sklep.oponysportowe.eu/195-55-R-15-Winter-Extrema-Profil(3,1229,1177).aspx Polecam, na śnieg super, na lodzie bardzo dobrze, błoto pośniegowe trochę gorzej, ale też dobrze. Edytowane 23 Września 2014 przez SEKS_INSTRUKTOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 LOL lycone chce dobrą oponę za 500zł, a ty mu linkujesz jakieś bieżnikowane szroty.... Wolałbym najzwyklejszą Dębica frigo 2 niż bieżnikowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Sorry, przeczytałem 400-500pln za komplet, moja pomyłka. Dębice Frigo też miałem, bardzo fajna na śnieg, na lód / błoto średnio mi się jeździło. Edytowane 23 Września 2014 przez SEKS_INSTRUKTOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 @up Dokładnie, może kolega przeczytał, że 500 zł za komplet. Myślałem o Michelin Alpin A5, ale są nowe i nie sprawdzone jeszcze. Wysłane z mojego Note 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) http://www.oponeo.pl/dane-opony/bridgestone-blizzak-lm30-205-55-r16-91-t http://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-contiwintercontact-ts850-205-55-r16-91-t Pierwsze miałem 3 lata w Ibizie i były fajne, drugie mam teraz w Focusie i też jest ok. Edytowane 23 Września 2014 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 LOL lycone chce dobrą oponę za 500zł, a ty mu linkujesz jakieś bieżnikowane szroty.... Wolałbym najzwyklejszą Dębica frigo 2 niż bieżnikowane. Ile kompletów opon bieżnikowanych zjeździłeś? Opony bieżnikowane mają swoje wady, ale ciekawi mnie czy miałeś z nimi do czynienia, czy po prostu jesteś tępym forumowym teoretykiem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Przestancie mnie straszyc sniegiem... 18 pazdziernika jestem w Polsce i kolo 25 jade na kanary... ;x tylko tego mi by brakowalo zeby jechac na semi slickach w sniegu ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Ile kompletów opon bieżnikowanych zjeździłeś? Opony bieżnikowane mają swoje wady, ale ciekawi mnie czy miałeś z nimi do czynienia, czy po prostu jesteś tępym forumowym teoretykiem. Żadnego. Z prostej przyczyny. Przy pierwszym aucie (2008r kupiłem Espero) gdy zbliżała się zima, z racji braku PLN skupiłem się na bieżnikowanych. Myślałem kategoriami. Lepsze bieżnikowane, z dużym bieżnikiem niż jakieś używane markowe z 3-4mm. Na zimę da radę, bo przecież nie latam bokiem 100km/h zimą, poza tym espero nie jechało:) Niestety zakup 2 par skończył się klapą. Jednych się nie dało wyważyć, drugie miały dziwne bicie, pomimo teoretycznie wyważenia. Kupiłem wtedy dębica frigo 1 W następnym aucie zimą (lancia lybra 2009r), znowu przyglądałem się bieżnikowanym, skończyło się na Dębica frigo 2. Które [gluteus maximus] nie urywały, ale do mojej jazdy starczyły, ale nie chciało mi się bawić znowu, by teoretycznie zaoszczędzić parę złotych. Moje doświadczenie nie jest wyjątkiem. Dojrzałem jednak do decyzji by na bezpieczeństwie nie oszczędzać. Dziś minęło 5 lat, jeśli coś zmieniło się w technologii i współczesne opony bieżnikowane są lepsze, i nie ustępują jakością oponom z klasy ekonomicznej to dobrze. Ja jednak swojego zdania nie zmienię. I nikomu bieżnikowanych nie polecam. Teraz przy kolejnym aucie, o bieżnikowanych nawet nie myślę. Kojarzą mi się z panem Mietkiem, co kupuje auto które ledwo przechodzi przegląd,a potem na wszystkim oszczędza. Edytowane 23 Września 2014 przez HeatheN 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Ile kompletów opon bieżnikowanych zjeździłeś? Opony bieżnikowane mają swoje wady, ale ciekawi mnie czy miałeś z nimi do czynienia, czy po prostu jesteś tępym forumowym teoretykiem. Pytałem o opony klasy premium, a tu dyskusja o bieznikowanych...Naprawdę założyłbyś takie opony do nowego samochodu z napędem na przód i 190KM? Wysłane z mojego Note 2 Edytowane 23 Września 2014 przez lycone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Napisałem już wyżej, że źle przeczytałem Twój post. Nie kupowałem nigdy opon klasy premium i na razie nie będę bo mnie na to nie stać. Więc nic Ci nie polecę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Przepraszam, nie przeczytałem edit'a :) Wysłane z mojego Note 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Naprawdę założyłbyś takie opony do nowego samochodu z napędem na przód i 190KM? 190KM i tylko 205? Jaka masa auta, z ciekawości? Brałbym nokiany A3, jeździłem na nich w transicie connect i bawiłem się przednie. PS. Zasadniczo, to mamy na forum dedykowany temat o oponach: http://forum.purepc.pl/topic/228476-które-opony-najlepsze/page-13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lycone Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) 190KM i tylko 205? Jaka masa auta, z ciekawości? Brałbym nokiany A3, jeździłem na nich w transicie connect i bawiłem się przednie. PS. Zasadniczo, to mamy na forum dedykowany temat o oponach: http://forum.purepc.pl/topic/228476-które-opony-najlepsze/page-13 1400 kg niby. Na lato są 225/40r18 Edytowane 23 Września 2014 przez lycone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilokush Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Ja bym wolał dobre tanie Chinole niż bieżnikowane za darmo. Miałem Micheliny i Bridgestone'y, jak były nowe trzymały fajnie ale po 2 sezonach szału już nie robiły. Używanych 3-4 letnich z 6 mm Michelinów i Bridgestonów już bym nie kupił bo za niewiele więcej ma się nowe Hankooki na których jeździłem i fajnie trzymały. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) 190KM i tylko 205? Jaka masa auta, z ciekawości? Ja mam 225KM/340NM w 9000 i mam 195/65/R15 ;x Ale nikt sie nie bawi w sprinty 0-100km/h ;d Edytowane 23 Września 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 Sprinty jak sprinty, ale przy tej masie przy tej szerokości opony to po dodaniu gazu w zakręcie masz chyba definicje praktyczną pojęcia 'styczna do okręgu' 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Az tak zle to nie jest. Czekam az zajade obecne opony i szukam innej feli ktora bedzie pasowac - co jest trudne dobrac cos nie szpecacego auto i dodatkowo zeby nie miec problemu przy upgradzie hampli. Przy felach Super Aero 16" nic poza seria praktycznie nie wchodzi, a Aero 17" to bialy kruk, mniej niz 100 kompletow powstalo podobno -_- Do niedawna zreszta w polsce jazda na 235/45/R17 to byla masakra a takie mam w Cabrio 9-3, plywanie na koleinach to jest to. Edytowane 23 Września 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 Doradzi mi ktos jakies opony zimowe w rozmiarze 185/60/14 ? Tak do 180zl/szt Kompletnie zglupialem i nie wiem co kupic. Patrzylem na Barum polaris 3, fulda kristall montero3, ale w Agito te drugie maja niewiadomo jaki DOT, niby nie starsze niz 18 miesiecy. Wole cos z tego roku jesli sie da. Musze kupic 2 szt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biczuuu Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 Dębica frigo 2, http://www.oponeo.pl/dane-opony/debica-frigo-2-185-60-r14-82-t#70841081 i zostanie na flaszkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 A co powiecie na Bridgestone Blizzak LM-30 po 135zl/szt ? Dobre to to ? Chodzi o to by panna w miarę bezpiecznie mogła się przemieszczać zima. Dębicy nie chce, teść ma w Pandzie i co chwile jakieś bąble ma. Albo opona dupna albo on tak jeździ, ale wole dmuchać na zimne :) P.S. OMG dopiero odkryłem korektę słów w Chrome jak w Outlooku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biczuuu Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Widocznie teść trafił jakiś kiepski egzemplarz. Ja jeżdżę na Dębicy, kobieta jeździ na Dębicy, nasze style jazdy zdecydowanie się różnią, lecz do małych aut te opony są świetne i tanie jak chińskie a jakością o niebo lepsze. Mało tego, widać różnicę na paliwie na +EDIT: No i Frigo 2, to mocno poprawiona wersja kiepskich jedynek. Edytowane 22 Października 2014 przez biczuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Bierz Blizzak, bardzo dobre opony. Przejeździłem 3 sezony i złego słowa nie mogę powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejv667 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Jeździłem na Blizzak-25, polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Na zimę mam Blizzak DM-V1 215/70 R16 100 R, polecam, Piotr Fronczewski. I stały napęd 4x4 też polecam na zimę, zajebista sprawa. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2014 Teraz jakieś goodyeary ludzie kupują wielosezonowe, podobno hit. W razie co proszę o sprostowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...