Skocz do zawartości
solmyr

Książki O Obsłudze Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

WitaM!

Mam problem z moją mamą, która totalnie się nie zna na komputerach, a chce z nich korzzystać.

Ja niestety nie mam siły i czasu jej uczyć więc chciałbym jej sprezentować jakąś książkę na ten temat.

Potrzebuję tylko aby ta książka wyjaśniała naprawdę podstawowe rzeczy, jak np. opisywała układ klawiatury i objaśniała np użycie Shifta:)

I to w sposób przystępny dla mam:)

Miło by było aby było też tam coś na temat internetu, maili, etc.

System mamy to windows xp, przglądarka i klient poczty to opera.

Poradzcie mi jakąś ksiązkę, bo zakupy robię online a trudno mi ocenić książkę po okładce:)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też to załatwić w inny sposób (tak jak ja to zrobiłem). Dajesz mamie wolna rękę niech sobie klika co chce robi co chce, albo moja mama jest taka inteligentna albo mój pomysł czyni cuda. Bo w ciągu 2 tygodni nauczyła się obsługi IE i GG, wyłączania pc. Jak na początek to naprawdę nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też to załatwić w inny sposób (tak jak ja to zrobiłem). Dajesz mamie wolna rękę niech sobie klika co chce robi co chce, albo moja mama jest taka inteligentna albo mój pomysł czyni cuda. Bo w ciągu 2 tygodni nauczyła się obsługi IE i GG, wyłączania pc. Jak na początek to naprawdę nieźle.

Bo Windows is a user friendly system ;] Myśle że można też szukać w książkach wydanych przez miesięczniki tj. komputerświat, recenzje mają cienkie ale "sztuczki" systemowe przyzwoite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie teraz jest, ona korzysta już z tego komputera z rok, ale postępów nie ma:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie teraz jest, ona korzysta już z tego komputera z rok, ale postępów nie ma:>

Obawiam się że w tej sytuacji sam stracisz zdrowie, a książki nic ie pomogą. Musi iść na kurs. Zaprawdę powiadam Ci to z doświadczenia... 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą na takie książki patrzy się z dzisiejszej perspektywy z łezką w oku. Ja miałem pozycję chyba "ABC obsługi komputera" wydawnictwa nie pamiętam. I dosyć miło tam była opisana krok po kroku obsługa windows i pakietu office 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w łapki wpadła mi książka "Computer for Dummies" (znaleziona u babci na półce) - niestety wydanie tak z okolic 1995... warto poczytać choćby z ciekawości, jak to kiedyś było... Sama książka jest pisana BARDZO przystępnym językiem. Nie wiem czy jest jakaś bardziej aktualna wersja, ale jeżeli jest to na pewno warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi