Skocz do zawartości
Marewel

Geil Dual Ultra 2x 1gb Ddr2 800 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pamieci GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 ,ostatno podczas grania zobaczylem blue screena,a dzien wczesniej zaliczylem reset.Zakladajac ze to wina pamieci,wyczytalem gdzies ze plyta moze dawac za male napiecie gdy ustawione jest na AUTO,pytanie brzmi jak sprawdzic jakie napiecie daje plyta zeby ewentualnie podniesc je?

Proc: Athlon x2 4200

Zasilacz: Modecom 350W

Grafa: GF 7300GT

Plyta: Asus M2N32 SLI Deluxe

Edytowane przez Marewel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwaliłeś się zasilaczem i grafiką a o modelu płyty nic... I tak jest to zbędnę, ale było to co najmniej "bystre" :wink:

Po prostu ustaw na twardo DDR2 na 1,8V i z głowy. Jeśli dalej by było źle, to ustaw 1.9 albo 2V. Na pewno im się nic nie stanie, poza tym przy 1.8 już powinna być pełna stabilnośc, chyba że jeszcze je podkręcałeś, ale to tez inna sprawa. Jeśli dalej by tak działały to oddałbym je na gwarę z wytłumaczeniem, że są całkowicie do kitu, bo powinny przy 1.8 śmigać, a jak przy 2 nie będą stabilne to porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamieci nie podkrecane.Zakladajc ze minimalne zasilanie wynosi 1,8V wiec plyta mogla tyle wlasnie ustawic,poprawilem ja na 1,9V.Do dzis stawialem na zasilacz ale mam go juz ponda rok i wczesniej moim zdanie byl bardziej eksploatowany bo byl podpiety do 2 dyskow sata(teraz 1 dysk),GF6800GT i Athlona3200 s.754 i nigdy mi sie nie zrestartowal.Wiec raczej zasilacz odpada.

Bede probowal podnosci napiecie po kazdym restarcie lub blue screenie,narazie zaczynam od 1,9V.

Edytowane przez Marewel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Geile Ultra. Ultry 800 powstają przez podniesienie częstotliwości i dowalenie napięciem. Zresztą na naklejce na radiatorze powinna być adnotacja co do napięcia pracy.

Ale spoko :) moje kości dla 667DDR potrzebują 2,2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geile Ultra maja napiecie zasilania standardowe 2.1V (co nie oznacza ze nie potrafia osiagac takich taktów przy nizszych). podbij napiecie, przelec memtestem i zobacz czy problem bedzie sie powatarzał.. ja jednak obstawiam ze to nie są pamieci ale jak co to wiesz do kogo odesłac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasiłka troche niefajna... a asus cos wrazliwy na skoki napiecia. mam identyczne mobo i tez dziwne restey zaliczałem. zmieniłem zasiłke i jest good. a i jeszcze jedna wazna rzecz... załóż wentylator na te radiatory koło proca. wystarczy ze wsadzisz tam zwykły 8x8cm i puścisz na 5V. tam robi sie naprawde gorąco, a warto pamietac ze od tego czy jest tam odpowiadnia temperatura zalezy odprowadzenie ciepła z chipsetu (są połączone ciepłowodami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie spokój, nie wiem co to za wynalazek, że niby Asus'a... Ale za takie same pieniądze weż HuntKey'a 350 i spokojnie wszystko pociągnie nawet po modernizacjach ewentualnych i sprawdzona i dobra zasiłka... Zresztą o niej samej w dziale o zasilaczach masz tyle tego, że aż do znudzenia można czytać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polacasz mi zasilacz 350W a taki juz mam,wiec gdy za roku kupie sobie GF8800 nie mam zamiaru 4 raz kupowac zasilacza.Wszystko co mialo u mnie znaczek asusa bylo bardzodobrej jakosci i watpie zeby taka firma sapartolila tak prosta rzecz jaka jest zasilacz,ponadto produkowany jest przez firme Delta Electronics,a ta firma robi zasilacze dla....Chieftec'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche offtopic ale... mi ostatnio wpadły w oko zasilacze niezbyt znanej firmy.. amacrox. model 400W ma 2 linie 18A @ 12V co daje na oko 430W 12V. pozatym zasilacz jest bardzo solidnie wykonany i pierwsze co przychodzi na myśl patrząc na niego to to ze mamy do czynienia z... taganem ;) ponadto gdzieś słyszałem ze za produkcje tych zasiłek odpowiedzialny jest fortron.

A co do zasilacza asusa... ponoc strasznie słabe są. lepiej to omijac. asus robi dobre grafy i płyty ale coolery i zasiłki lepiej niech zostawią innym firmom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to samo co chieftec GPS 450 AA. tylko nieco ładniej opakowane i w tej samej cenie. Nieco głośny ale daje radę.

Znalazlem tez taka opinie,a co do amacrox to czytale ze ogolnie nie sa zle tylko ze troche ubogie w aluminium w srodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i podłacze sie do tematu! Czy te geile ultry 2 x 1gb to dobry zakup?, dobrze sie kręcą czy lepiej wydac kase na jakies inne pamiątki?

Mam te pamiątki i nie jest to najlepszy wybór do oc. Lepiej imo dołożyć trochę kasy do OCZ, A-data, G-skill.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAkie wiec pamieci proponujesz? Nie mam za duzo czasu te musze wymienic ewentualnie....z tym ze sie zastanawiam bo moj proc i tak nie wykorzysta tego podkrecenia (e2140@3.00).

Jak do tego proca to ja bym nie zmieniał. Ja mam 6420 i jadę na nich (niestety).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiąc to mam je w kompie (moge jeszcze zamienic np myslalem o patriotach) Dzialająu mnie na 4-4-4-12 840Mghz przy 2,1V >. slaby wynik pewnie?

zmień timingi na 4-4-4-13 - geile to lubią i często daje to kopa w o/c

Moje na takich ustawieniach i 2.15V lecą na 950Mhz

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rade an pewno przetestuje je z takimi ustawieniami. Zastanawiam sie jednak czy to wszystko nie jest tylko "dla sportu" :huh: . Podobno procek jest tu granicą jeżeli chodzi o wykorzystanie potencjału ramu. Jezeli w tej chwili mojego e2140 mam ustawionego 8x350, to max wykorzystania pamiątek to>>700Mghz? Moze sie myle.... A i podpowiedzcie czym najlepiej testować szybkość (stabilnosc to mem test wiadomo)? . Na razie testuje SiSoftware Sandra Lite XI.SP4a i Everestem 2006.''

P.S. Moja plyta Abit ip-35 nie pozwala na ustawienie V= 2.15 , od razu 2.2v(szczegół)

Edytowane przez Overlord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi