Marewel Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Witam,mam pamieci GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 ,ostatno podczas grania zobaczylem blue screena,a dzien wczesniej zaliczylem reset.Zakladajac ze to wina pamieci,wyczytalem gdzies ze plyta moze dawac za male napiecie gdy ustawione jest na AUTO,pytanie brzmi jak sprawdzic jakie napiecie daje plyta zeby ewentualnie podniesc je? Proc: Athlon x2 4200 Zasilacz: Modecom 350W Grafa: GF 7300GT Plyta: Asus M2N32 SLI Deluxe Edytowane 14 Marca 2007 przez Marewel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Podbij w biosie o oczko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Pochwaliłeś się zasilaczem i grafiką a o modelu płyty nic... I tak jest to zbędnę, ale było to co najmniej "bystre" :wink: Po prostu ustaw na twardo DDR2 na 1,8V i z głowy. Jeśli dalej by było źle, to ustaw 1.9 albo 2V. Na pewno im się nic nie stanie, poza tym przy 1.8 już powinna być pełna stabilnośc, chyba że jeszcze je podkręcałeś, ale to tez inna sprawa. Jeśli dalej by tak działały to oddałbym je na gwarę z wytłumaczeniem, że są całkowicie do kitu, bo powinny przy 1.8 śmigać, a jak przy 2 nie będą stabilne to porażka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Napięcie sprawdzisz miernikiem. Geil Ultra potrzebuje 2,1V do pracy z częstotliwością 400MHz (800DDR) na zadanych timingach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Pamieci nie podkrecane.Zakladajc ze minimalne zasilanie wynosi 1,8V wiec plyta mogla tyle wlasnie ustawic,poprawilem ja na 1,9V.Do dzis stawialem na zasilacz ale mam go juz ponda rok i wczesniej moim zdanie byl bardziej eksploatowany bo byl podpiety do 2 dyskow sata(teraz 1 dysk),GF6800GT i Athlona3200 s.754 i nigdy mi sie nie zrestartowal.Wiec raczej zasilacz odpada. Bede probowal podnosci napiecie po kazdym restarcie lub blue screenie,narazie zaczynam od 1,9V. Edytowane 14 Marca 2007 przez Marewel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Jeśli Madness podaje pewne info, to sama firma Geil też głupio robi, że podaje zakres zasilania tych kostek w zakresie 1.8-2.3 skoro do pracy z defaultowymi wartościami potrzebuje 2.1V... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Miałem Geile Ultra. Ultry 800 powstają przez podniesienie częstotliwości i dowalenie napięciem. Zresztą na naklejce na radiatorze powinna być adnotacja co do napięcia pracy. Ale spoko :) moje kości dla 667DDR potrzebują 2,2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Lecz clay czas ciekwie mni jakie napiecie podawala im plyta glowna,bo skoro taimingi ustawiala na 5-5-5-15 to raczej watpliwe zeby wstawila napiecie na 2,1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Płyty bez EPP wstawiają albo 1,8 - 2,0v zależy od producenta i biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Geile Ultra maja napiecie zasilania standardowe 2.1V (co nie oznacza ze nie potrafia osiagac takich taktów przy nizszych). podbij napiecie, przelec memtestem i zobacz czy problem bedzie sie powatarzał.. ja jednak obstawiam ze to nie są pamieci ale jak co to wiesz do kogo odesłac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Wiec co obstawiasz?Bo jak narazie mialem dwa restarty w ciagu tygodnia,wiec trudno wyczuc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 zasiłka troche niefajna... a asus cos wrazliwy na skoki napiecia. mam identyczne mobo i tez dziwne restey zaliczałem. zmieniłem zasiłke i jest good. a i jeszcze jedna wazna rzecz... załóż wentylator na te radiatory koło proca. wystarczy ze wsadzisz tam zwykły 8x8cm i puścisz na 5V. tam robi sie naprawde gorąco, a warto pamietac ze od tego czy jest tam odpowiadnia temperatura zalezy odprowadzenie ciepła z chipsetu (są połączone ciepłowodami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Na radiatorach kolo proca mam wentylator bo byl w zestawie+wentylator w obudowie.W sumie to myslalem nad TYM zasilaczem. Edytowane 15 Marca 2007 przez Marewel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Daj sobie spokój, nie wiem co to za wynalazek, że niby Asus'a... Ale za takie same pieniądze weż HuntKey'a 350 i spokojnie wszystko pociągnie nawet po modernizacjach ewentualnych i sprawdzona i dobra zasiłka... Zresztą o niej samej w dziale o zasilaczach masz tyle tego, że aż do znudzenia można czytać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Polacasz mi zasilacz 350W a taki juz mam,wiec gdy za roku kupie sobie GF8800 nie mam zamiaru 4 raz kupowac zasilacza.Wszystko co mialo u mnie znaczek asusa bylo bardzodobrej jakosci i watpie zeby taka firma sapartolila tak prosta rzecz jaka jest zasilacz,ponadto produkowany jest przez firme Delta Electronics,a ta firma robi zasilacze dla....Chieftec'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Huntkey, jak wszystkim wiadomo, ma realną moc grubo ponad 400W. Jest lepszym zasilaczem od twojej Delty. A co do GF 8800 -> pociągnie go każdy DOBRY zasilacz ok. 420/450W :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 troche offtopic ale... mi ostatnio wpadły w oko zasilacze niezbyt znanej firmy.. amacrox. model 400W ma 2 linie 18A @ 12V co daje na oko 430W 12V. pozatym zasilacz jest bardzo solidnie wykonany i pierwsze co przychodzi na myśl patrząc na niego to to ze mamy do czynienia z... taganem ;) ponadto gdzieś słyszałem ze za produkcje tych zasiłek odpowiedzialny jest fortron. A co do zasilacza asusa... ponoc strasznie słabe są. lepiej to omijac. asus robi dobre grafy i płyty ale coolery i zasiłki lepiej niech zostawią innym firmom :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 To jest to samo co chieftec GPS 450 AA. tylko nieco ładniej opakowane i w tej samej cenie. Nieco głośny ale daje radę.Znalazlem tez taka opinie,a co do amacrox to czytale ze ogolnie nie sa zle tylko ze troche ubogie w aluminium w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 (...) ponadto gdzieś słyszałem ze za produkcje tych zasiłek odpowiedzialny jest fortron. (...) Marka Amacrox należy do grupy FSP produkującej popularnego Fortrona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marewel Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Jako ze mam juz dosc badziewnych zasiaczy jedzie do mnie cos takiego http://www.allegro.pl/item177880178_zenfis...er_gratis_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Witam i podłacze sie do tematu! Czy te geile ultry 2 x 1gb to dobry zakup?, dobrze sie kręcą czy lepiej wydac kase na jakies inne pamiątki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SturmGT Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Witam i podłacze sie do tematu! Czy te geile ultry 2 x 1gb to dobry zakup?, dobrze sie kręcą czy lepiej wydac kase na jakies inne pamiątki?Mam te pamiątki i nie jest to najlepszy wybór do oc. Lepiej imo dołożyć trochę kasy do OCZ, A-data, G-skill. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Szczerze mowiąc to mam je w kompie (moge jeszcze zamienic np myslalem o patriotach) Dzialająu mnie na 4-4-4-12 840Mghz przy 2,1V >. slaby wynik pewnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SturmGT Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2007 (edytowane) Słaby wynik niestety. Najwyżej widziałem je na ~920 ale na wysokim V. Z 800 na 840 to żadne OC. Edytowane 12 Sierpnia 2007 przez SturmGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 JAkie wiec pamieci proponujesz? Nie mam za duzo czasu te musze wymienic ewentualnie....z tym ze sie zastanawiam bo moj proc i tak nie wykorzysta tego podkrecenia (e2140@3.00). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SturmGT Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 JAkie wiec pamieci proponujesz? Nie mam za duzo czasu te musze wymienic ewentualnie....z tym ze sie zastanawiam bo moj proc i tak nie wykorzysta tego podkrecenia (e2140@3.00). Jak do tego proca to ja bym nie zmieniał. Ja mam 6420 i jadę na nich (niestety). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Szczerze mowiąc to mam je w kompie (moge jeszcze zamienic np myslalem o patriotach) Dzialająu mnie na 4-4-4-12 840Mghz przy 2,1V >. slaby wynik pewnie?zmień timingi na 4-4-4-13 - geile to lubią i często daje to kopa w o/c Moje na takich ustawieniach i 2.15V lecą na 950Mhz Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Dzieki za rade an pewno przetestuje je z takimi ustawieniami. Zastanawiam sie jednak czy to wszystko nie jest tylko "dla sportu" :huh: . Podobno procek jest tu granicą jeżeli chodzi o wykorzystanie potencjału ramu. Jezeli w tej chwili mojego e2140 mam ustawionego 8x350, to max wykorzystania pamiątek to>>700Mghz? Moze sie myle.... A i podpowiedzcie czym najlepiej testować szybkość (stabilnosc to mem test wiadomo)? . Na razie testuje SiSoftware Sandra Lite XI.SP4a i Everestem 2006.'' P.S. Moja plyta Abit ip-35 nie pozwala na ustawienie V= 2.15 , od razu 2.2v(szczegół) Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez Overlord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Overlord Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Więc tak >15 pętli w memtescie na ustawieniu 4-4-4-13 @900Mghz, 2.2V>>bez błedów. Dotykałem pamieci w czasie testu parzyły jak cholera :blink: Zastanawiam sie czy tak zostawić? Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez Overlord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...