Skocz do zawartości
asdfman1

Pytanie O Toshibe - Vista I Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od tygodnia posiadam Toshibe Satellite A100-036.

Fabrycznie był na nim Vista, ale zmieniono mi w sklepie na Xp pro bo tak chciałem. I mam pytanie.

Gość w sklepie mówił, że "bez sterowników pod XP do tego laptopa, nie zainstaluje systemu".

O co tu chodzi?

Czy to przy zmianie z Visty na XP (jednorazowo), czy za każdym razem po formacie będę musiał dokładać jakieś stery, aby

zainstalować XP (pomijając stery do bluetooth i te inne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Zastanawia mnie jeszcze jedno. W sklepie gdzie kupilem laptopa koleś mówił, że może spróbować zainstalować XP (zamiast Visty) ale

nie wie czy mu się uda (bo nie wiadomo czy są stery?) i może mu to zająć 3 dni...

Oddałem laptopa do innego sklepu i też trzymał 3 dni...

pytanie: dlaczego tak długo? co on tyle ściągał?

W domu sam musialem posciagać stery do dzwiękówki, bluetooth, wifi...

Odebrałem laptopa i dał mi dyskietke potrzebną do instalacji XP... a zajęło mu to 3 dni :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

ja mam a100-599 i tez mialem fabrycznie viste i mam dysk sata. Zeby bylo ciekawie to XP zainstalowalem bez zadnego problemu ( w biosie nawet nie mam opcji "SATA passive" czy cos takiego) Instalowalem professionla sp2. (hdd na sata mam na 100%)

Niestety Toshiba nie zrobila sterownikow pod XP do zarzadzania klawiszami "FN" czyli calej kombinacji klawisza funkcyjnego z klawiszami F1, F2 itp odpowiedzialnych za rozjasnianie matrycy, blokade gladzika, uspienie, mute i tak dalej i tak dalej. Dla mnie jest to raczej podstawa, dlatego pobawilem sie w XP po czym postawilem viste od nowa. Niestety soft do zarzadzania tymi klawiszami w Toshibie jest najgorzej napisany jak to tylko mozna sobie wyobrazic. Jest BARDZO niefunkcjonaly, caly czas wisi brzydkie menu pod "sufitem" pulpitu, Malo tego animacja tego menu tak sakramencko tnie ze az sie odechciewa patrzec na to (cpu use skacze do 80% przy tym).

Na koniec powiem ze nie mozna zainstalowac softu pod XP z blizniaczego modelu ktory jest fabrycznie z XP bp Toshiba widocznie fabrycznie zablokowala taka mozliwosc.

Dlatego nie dziwie sie ze koles w servisie mial niezla zagwostke jak to postawic system zeby byl on funkcjonalny w 100%

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i masz sata ? :>

to jak Ci ten XP prof wykrywa hdd ? :mur:

Laptopa zaniosłem do serwisu, gość zainstalował XP pro z użyciem dyskietki :) tak mi to wytłumaczył i dał dyskietke do domu.

Skoro piszecie, że dyskietka jest niepotrzebna jak posiada się XP z SP2 na 1 CD to super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptopa zaniosłem do serwisu, gość zainstalował XP pro z użyciem dyskietki :) tak mi to wytłumaczył i dał dyskietke do domu.

Skoro piszecie, że dyskietka jest niepotrzebna jak posiada się XP z SP2 na 1 CD to super :)

ok :-)

a czemu zrezygnowałeś z super visty ? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok :-)

a czemu zrezygnowałeś z super visty ? :>

Dzięki za Viste, ale jestem na NIE ;)

Szkoda mi było 10 giga na dysku które zajmowała i przyzwyczaiłem się do XP :rolleyes:

Edytowane przez asdfman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi