Skocz do zawartości
radeqm

Problem Z Taktowaniem Pamięci Na K8n-deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Problem wygląda tak:

Mam Athlona64 3000+ (NewCastle) na płycie Asusa K8N-E Deluxe. Do tego 2 x 512MB Kingstona (KVR400X64C3A/512). Zasiła NeoTec 420W.

Wszystko było OK przez ponad 2 lata, jednak teraz wpadło mi do głowy, że przyszedł czas na mały upgrade połączony z OC. Między innymi postanowiłem dokupić 1GB ramu. Płyta ma 3 sloty i coś mi się skojarzyło, że jeśli wszystkie są obsadzone dwustronnymi modułami, to spada częstotliwość taktowania. I faktycznie - coś takiego opisali w pięknej tabelce. Problem w tym, że u mnie te dwa moduły chodzą na 333MHz i nic z tym nie potrafię zrobić.

Automatycznie uruchamiają się 2,5 3 3 7 z 2T. Kombinowałem z wszystkimi ustawieniami i nic - cały czas 333. Nieco zwiększyłem napięcie (do 2,6 - nie wiem do ilu mogę - pamięci bez radiatorów a w budzie mam ciepło - zero dodatkowych wiatraków) - dalej nic.

Znalazłem w wyszukiwarce kilka postów dotyczących problemów z taktowaniem pamięci na tej płycie, ale nie było żadnego konstruktywnego rozwiązania....

Acha - proc nie kręcony: 10x201 MHz

Jakieś pomysły?

Proszę też o sugestie jak rozbudować RAM na tej płycie - chciałem dokupić 1GB moduł Kingstona, ale to chyba nie jest najlepszy pomysł....

TIA

r a d e q m

Edytowane przez radeqm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ma byc i tak bedzie, masz 2 moduly dwustronne i nic na to nie poradzisz, skazany jestes na 333 lub wymiane na jednostronne kosci.

Hmmm, ciekawe dlaczego w instrukcji napisali, że 2 moduły dwustronne będą chodzić na 400?

Załączam tabelę.

post-104949-1173956894_thumb.jpg

Zresztą i tak chce 2GB ramu, pewnie więc będą to 2 dwustronne moduły...

pozdr.

r a d e q m

[...]

zmien nazwe topica!

Słuszna sugestia - temat zmieniony :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze kojarzę to jest temat o K8N (w dziale s754/s939/sAM2), w którym dość długo wałkowano ten problem. Konfiguracja 2x dwustronne moduły będzie działać na 2T na dzielniku pamięci 200MHz.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze kojarzę to jest temat o K8N (w dziale s754/s939/sAM2), w którym dość długo wałkowano ten problem. Konfiguracja 2x dwustronne moduły będzie działać na 2T na dzielniku pamięci 200MHz.

Witam,

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Temat, o którym pisałeś, znalazłem

2540296[/snapback]

Zależy od pamięci.

Właśnie z kingstonami 2x512 są takie cyrki. Jak już będziesz zmieniać pamięci, to bierz innej marki i powinno być po problemie.

Właśnie chyba niekoniecznie....

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=195581&st=0

pozdr.

r a d e q m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winy nie ponosi wcale ASUS tylko AMD (w końcu kontroler pamięci masz w procesorze), ten problem dotyczy wszystkich płyt s754.

A po dołożeniu 1GB na 99% będziesz miał problem ze stabilną pracą (obojętnie na jakim dzielniku pamięci), o ile komputer wogóle się uruchomi (u mnie przy 2 kościach dwustronnych i jednej jednostronnej nie chciał się nawet windows włączyć).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr.

r a d e q m

Właśnie chyba niekoniecznie....

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=195581&st=0

pozdr.

r a d e q m

Rzeczywiście, ale

miałem przypadek, że na kingstonach 2x512 u kumpla nie wstawał na 400 (płyta gb k8ne), a na samsung+kingmax (u mnie, ale ta sama mobo)owszem domyślnie jest 333, ale przestawienie na 400 nie robi problemu.

W takich sprawach może pomóc dowoltowanie procesora.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, ale

miałem przypadek, że na kingstonach 2x512 u kumpla nie wstawał na 400 (płyta gb k8ne), a na samsung+kingmax (u mnie, ale ta sama mobo)owszem domyślnie jest 333, ale przestawienie na 400 nie robi problemu.

W takich sprawach może pomóc dowoltowanie procesora.

Zobaczymy, będę kombinował...

Na razie mam 250 x 9, pamięci chodzą na 410 przy 2,5, 3, 3, 8, 1T (2,6V)

Nie bardzo moge sobie pozwolic, bo mam boxową suszare na Athlonie i ciepło w budzie (brak wiatraków ;-)

pozdr.

r a d e q m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

A po dołożeniu 1GB na 99% będziesz miał problem ze stabilną pracą (obojętnie na jakim dzielniku pamięci), o ile komputer wogóle się uruchomi (u mnie przy 2 kościach dwustronnych i jednej jednostronnej nie chciał się nawet windows włączyć).

Tak sobie myslę, że kupię 2 x 1GB Goodram, byle jakie tam CL 3.0... W sumie nawet jeśli proca dociągnę do 300 x 9, to przy tym dzielniku pamięci będą chodzić na 245, a to mam nadzieję wytrzymają nawet kiepskawe...

Em aj rajt?

;-)

pozdr.

r a d e q m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi