Skocz do zawartości
Kosher

PIV 1.6A szybszy niz Athlon 1.6Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

..moze i do krecenia tak, ale 2 GHz Athlona vs 2.86 GHz P4 wynik prawie identyczny a roznica 860 MHz :lol:

Problemem jest dla Ciebie te 860Mhz :?:

Nie, czemu. Fakt ze lepzy wynik na p4 (48 punktow :wink: ) ale tu jest konkretny przyklad ze zegar i wydajnosc nie ida w parze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu duzo gadac. AMD jest za murzynami jakies 105 lat. Nic mnie nie obchodzi przy kupnie procka, ze Athlon XP ma mniejsze taktowanie a PRAWIE dogania Intela wiekszego o 900 Mhz. Ide do sklepu chce miec potwora i biore to co szybsze, a nie to co sie wlecze z tylu z mniejszym zegarem. vTym bardziej, ze 1.6A jest tani jak barszcz ukrainski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu duzo gadac. AMD jest za murzynami jakies 105 lat. Nic mnie nie obchodzi przy kupnie procka, ze Athlon XP ma mniejsze taktowanie a PRAWIE dogania Intela wiekszego o 900 Mhz. Ide do sklepu chce miec potwora i biore to co szybsze, a nie to co sie wlecze z tylu z mniejszym zegarem. vTym bardziej, ze 1.6A jest tani jak barszcz ukrainski.

jak bierzesz najszybsze / MHz mania :) też mnie co jakiś czas dopada / to ok, ale jesli tylko interesuje Cie kryterium wydajność to wiesz co napiszę :)

a tak BTW to nie masz jeszcze dosyć ? mimo iż jestem od długiego czasu userem procków amd to nie psioczę na intela i nie próbuję na siłe forsować wątpliwych argumentow / ok p4 1.6a kręci się ładnie, najszybszy jeśli chocdzi o zegar jest też intel / na razie :twisted: / ale cięzko nie zauważyć że wolniejszego proca można dużo pary wycisnąć przy przemyślanej architekturze i tu Cię boli?

pozdro

ps a jak mi się amd znudzi to moe qpię intela :)

ale teraz to na młotki czekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica między tymi dwoma prockami jest w granicach błędu.Sam na swoim wiele razy zapuszczałęm ccr i różnice sięgały 150-200 ptk,chociaż zapuszczałem go zawsze 3 krotnie.Więc stwierdzenie że pIV jest szybsze wydaje się nie być pewna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bierzesz najszybsze / MHz mania :) też mnie co jakiś czas dopada / to ok, ale jesli tylko interesuje Cie kryterium wydajność to wiesz co napiszę :)

a tak BTW to nie masz jeszcze dosyć ? mimo iż jestem od długiego czasu userem procków amd to nie psioczę na intela i nie próbuję na siłe forsować wątpliwych argumentow / ok p4 1.6a kręci się ładnie, najszybszy jeśli chocdzi o zegar jest też intel / na razie :twisted: / ale cięzko nie zauważyć że wolniejszego proca można dużo pary wycisnąć przy przemyślanej architekturze i tu Cię boli?

pozdro

ps a jak mi się amd znudzi to moe qpię intela :)

ale teraz to na młotki czekam

I za to AMD nalezy Sie chwala. Wyciska z procka znalezionego w jaskini takia szybkosc - to mi sie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jaskinii? :)

jak uważasz projekty alphy / ev6/ nextgena / chyba tak się ta firma zwała/ za jaskiniowe to jak nazwiesz p3/ toć to lekko przerobione pentium pro czyli baaardzo stary projekt tak samo jaskiniowy/

dopiero p4 jest czymś nowym / i jak na razie poza zegarami to qleje optymalizacja progsów/

aq zresztą niech ta wojna prockaowa trwa w iecznośc / dxieki temu mozemy się kłócić o wyższości jednych cpu nad drugimi a nie być uciskanymi przez monopoliste/

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest kilku pajaców którzy fanatycznie są zapatrzeni w intela i potrafią tylko wypisywać <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły o jaskiniach :twisted: i szuka taki tylko dymu a nie wie co pisze. płacą ci za to że takie bzdury klepiesz czy może spisz z tym prockiem i ci tak dobrze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak na razie poza zegarami to qleje optymalizacja progsów

Cana wytlumacz to jasniej. O co chodzi z ta optymalizacja ?
a o to że mimo tych piknych mmx,sse, sse2, 3dnow nikt / no prawie/ tego nie chce implementować a po drugie to qlą u nogi jest wsteczna zgodność / i to dotyczy i amd i intela / z zabytkowymi x86 i pisanie wiekszości kodu w językach wysokiego poziomu miast w asemblerze w coraz bardzej niechlujny / brak asemblera ktory szybki jest ale miły inaczej do pisania/ sposób co w współdziałaniu z równie pokręconymi systemami opeacyjnymi daje co to jest czyli małowydajny komp mimo potencjalnie olbrzymiej mocy

pozdro

ps ja wiem że teraz nie da się całego progsa w asemblerze napisać ale to niestety poprzez małowydajne kompilatory przekąłda się na efekt końcowy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...