Zawi Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 już o to kiedyś pytałem ale zawsze coś wypadało i kaska odpływała :mur: ale teraz jak nie zmienię chłodzenia na cichsze to chyba dojdzie do sepuku... kaski mam mało nie piszę ile bo sam jeszcze nie wiem dokładnie, w każdym razie muszę wymienić chłodzenie na grafice i płycie głównej, a później jak wyskrobię jeszcze troszkę to i na procku... obiekty tej operacji to płyta Foxconn WinFast nf4sk8aa oraz grafika Palit 7600gt sonic no i procesorek najzwyklejszy A64 3000+ troszkę pobuszowałem żeby nie było że leń straszny jestem (czego nie da się ukryć) na płytkę wsadził bym coś ala: Zalman ZM-NB47J --> troszkę będzie trzeba przyciąć bo zawadzi o kondka na grafie chyba... najtańszy z moich typów, boje się czy wyrobi PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Al --> tu chyba nie trzeba by było nic przycinać, ale również obawiam się o wydajność troszkę droższy od zalmana ale przeżył bym to... Zalman ZM-NBF47 --> najdroższy z moich typów nie martwi mnie jego wydajność ale to ile musiał bym się namęczyć żeby toto osadzić na płycie, bo patrząc na fotki toto dość szerokie jest no i drogie :? na grafikę - zastanawiam się czy jakiś pętek będzie cichszy niż ten "bączek" referencyjny coś takiego: Pentagram Freezone XC-70 Al+ --> boję się troszkę czy po paru miechach nie padnie wentylek - no ale za parę miechów to i tak tej grafy się pozbędę, nie podoba mi sie że to świeci błe... ZALMAN VF-700 ALCU --> ciekawe jaką cenę to osiągnie.. . ogólnie jeśli chodzi o grafem to chciał bym żeby było to coś tańszego niż evercool turbo/rewoltek coś tam coś tam... na proca: Arctic Cooling Alpine 64 co jeszcze mogę dodać . . . komp nie będzie kręcony, wręcz przeciwnie już jest sporo odkręcony chcę żeby był po prostu mniej uciążliwy(dysk mi nie przeszkadza ale warkot reszty tak) przewiew w budzie robią dwa wentylki 80mm nie są zbyt uciążliwe więc chyba zostaną.. będę wdzięczny na wszystkie uwagi i propozycję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 o ile dobrze pamietam lepiej kupic xc-70cu+ bo nie terkocza tak po pewnym czasie, jak al ;) do tego na procka moze ac freezer 64 pro? mozna by go dac na min obrotow i by bylo super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 dobrze o tym wiem ale to są koszta :( kurcze może na allegro jakaś okazja się trafi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 szukaj a znajdziesz :) ja np wyrwalem bardzo tanio ac freezera 64 pro - 40zl z wysylka juz :) sproboj tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=228582 a co do chlodzenia na grafe .. mozna kupic tego xc-70al+, tylko postaraj sie sprzedac karte za mniej wiecej 4 miesiace, bo po tym okresie wentyl lubi zaczac halasowac.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 A czy Zalman VF700AlCu/Cu tez ma problemy z terkotaniem po jakims czasie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 nigdy o czyms takim nie slyszalem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 (edytowane) co sądzicie o tym zalmanku na proca. albo takim pentku Edytowane 16 Marca 2007 przez Zawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 o zalmanie nic nie wiem, ale te pentagramy nie sa zbyt dobre na s939 , na sA tak, ale nie na nic nowszego . IMO . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Jeżeli chodzi o chłodzenie na grafikę to nic się nie zmieniło w Zalmanach - nadal mają tą słabą zapinkę, słabiej przyciskającą radiator do GPU niz w Pentkach. Tak dokładnie aluminiowa wersja chłodzenia Pentka ma wentyl na ślizgach i sie potrafi wyrobić (łożysko). Wcale potem nie trzeba wywalać całosci, bo mozna wymienić wentylator np jak TU. Ale suma sumarum podnosi to koszty do wersji miedzianej. Co do chłodzenia na procka - wolałbym brać coś na HP, a ten "kwiatek" AlCu od Zalmana (a dokładniej wentylator) miał słabe łożysko, zdecydowanie głosniejsze niż w Pentku QVC-80Cu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 dobrze na procka i grafę już zdecydowałem co założę... zostaje jeszcze nb najbardziej interesowała by mnie różnica między tym pentkem a tańszym zalmanem, zapewne oba będą wymagały jakiegoś nawiewu żeby się nb nie ugotowało.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A masz pewność, że te Pentki NP-40 wejdą - bo niby są niezgodne z rozstawem otworków na płytach opartych o NF4 :unsure: Testu porównawczego Pentek vs. Zalman nie znam, ale znam porównanie tych 2 Zalmanów i TR HR-05 - PATRZ Generalnie z małych/kompaktowych radiatorów mogę polecić też CoolerMastera PAC-01 (o ile pamiętam był o ~2*C wydajniejszy od żółtego Zalmana) - mam taki, tylko że błękitny na Radeonie 9600PRO :razz: Na pytanie czy pasywnie dadzą radę na NF4 nie znam odpowiedzi :-| ale jak masz zamiar robić Undervolting i Underclocking to mostek nie powinien się grzać (ale podkreślam to tylko moje przypuszczenia) A powiedz co wybrałeś na procka :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 A masz pewność, że te Pentki NP-40 wejdą - bo niby są niezgodne z rozstawem otworków na płytach opartych o NF4 :unsure: Na pytanie czy pasywnie dadzą radę na NF4 nie znam odpowiedzi :-| ale jak masz zamiar robić Undervolting i Underclocking to mostek nie powinien się grzać (ale podkreślam to tylko moje przypuszczenia) ad1. Pentaki Np-40 wejdą bo istnieje rewizja z podłuznymi otworami na kołki o rozstawie 50-60mm ad2. Pasywnie spokojnie uciągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 GPU http://www.allegro.pl/item173885170__everc...ie_grafiki.html CPU: http://www.allegro.pl/item173235304_arctic...c_b_cichy_.html (miałem, naprawdę spisywał się rewelacyjnie na podkręconym sempronie 2800+ @ 2,6Ghz 1,6v NB: Pentagram CU - wersja z rozstawem pasującym na nf4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...