Medevil Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 (edytowane) Mam płytę ASROCK 939NF4G-SATA2. Czy możecie mi powiedzieć gdzie znajduje się w BIOSIE opcja dotycząca zmiany napięcia na szyne HT i rdzeń chipsetu? W książeczce od płty nie ma takiego info. a ja przeszukałem całę CPU configuration i chipset setting i za Chiny nie mogę tego znaleźć. Otóż podkręciłem swojego athlona 3000+ do 2,44 GHz, lecz gdy ustawie CPU na 275 ( przy mnozniku HT x3 bo max HT dla tej płyty to 800 MHz i zasilaczu marki Feel model: FEEL-400 ATX total output 400W, pamięciach TWINMOS 256 + 512 któe maja timing Frequency przy takich ustawieniach 135-6 MHz). To po wejściu do windy po chwili komp mi się restartuje. Dodam też ze napięcie na procka mam podniesione z 1,400 na 1,425 V lecz CPU-Z pokazuje że mam 1,448 V. Temperatura w stresie nie przekracza 42-43 stopni. Wiec proszę o udzielenie info gdzie się znajdują te opcje w BIOSIE ewentualnie o podpowiedź co i jak jeszcze mogę zrobić żeby bardziej podkręcić procka. Edytowane 16 Marca 2007 przez Medevil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 IMO zasilacz nie wyrabia. A tym jaki napięcie Vcore pokazuje CPUZ nie przejmj się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 (edytowane) Dać napięcie na 1,45V, ewentualnie próbować kręcić clockgen'em pod windows. ASRak to nie DFI, nie znajdziesz w jego BIOS takich opcji jak reg. napięcia chipsetu i HTT - zresztą przy HTT<300MHz to i tak te opcje psu na budę :-/. Edytowane 16 Marca 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medevil Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) Czyli koniec zabawy, chyba muszę zbierać na lepsza płytę i zasilacz :/ Skoro już o tym mowa jaką byście mi polecili płyte gł. z tych oferowanych: http://arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=59 do 200-250 zł. Chcę aby była dość elastyczna w podkręcaniu nie taka jak ten mój asrock gdzie nawet nie mam opcji zmiany napięcia. Najlepiej żeby taktowanie szyny HT wynosiło 1000 MHz (mnożnik 5) byłoby super gdyby była odblokowana możliwość zmiany mnożnika procka. Pod socket 939 dla Athlona 64. DDR, na razie niezbędna jest zintegrowana grafika oraz najlepiej żeby miała wejście ATA/SATA 2. Ewentualnie samo SATA 2 wtedy muszę sprzedać dysk i kupić nowy. Pozdrawiam :) Edytowane 17 Marca 2007 przez Medevil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Żadną. Jak już to możesz zapolować na allegro na BIOSTARa TForce 6100-S939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medevil Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Żadna się nie nadaje? Na allegro raczej nie poluje na technologie wole mieć pewność w sklepie. Możesz powiedzieć dlaczego żadną ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Bo płyty MSI, ASUSa, Gigabyte'a na s754/939 ze zintegrowaną grafiką mają jeszcze uboższe BIOSy niż ten ASRock. Możesz jeszcze zapytać w http://www.shift.sklep.pl/ czy mają na stanie lub będą mieć Jetway 939GT3-P - to jedyne porządne mobo poza tym BIOSTARem (jest jeszcze jakieś DFI na ATI, ale mała szansa, żebyś je jeszcze gdzieś kupił). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...