basik Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 (edytowane) Witam Naszla mnie ostatnio ochota potworzyc sobie jakies bity (cos w stylu hip-hop) i chcialem sie zapytac jaki program mi do tego polecicie ? Jestem raczej mocno poczatkujacy w tym temacie. Program nie musi byc jakis profesjonalny, bardzo zalezalo by mi na latwosci w obsludze. Chcial bym tez zeby mial on juz jakies gotowe dzwieki, ktore mozna posklejac sobie w calosc. Szukalem w goglarce ale tam wyszlo tego za duzo. Mysle wiec, ze dla kogos kto siedzi w tym na codzien nie bedzie problemem doradzic mi jakis prosty programik. Pozdrawiam. Edytowane 16 Marca 2007 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 magix musik maker ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 HipHop eJay :-P Bardzo prosty. eJay'e są wręcz zbyt proste :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 powyższe wystarczą.. bo wątpię by do hiphopu potrzebna była taka znakomitość jak fruity loops studio :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 (edytowane) Dzieki za pomoc. Troche potestowalem i narazie bawie sie MAGIX music maker v11. Wszyscy jednak radza mi "tworzyc" w programie podanym przez PelzaK-a - FL Studio, ale to chyba za trudne dla mnie jak na poczatek. Nie moge dojsc nawet gdzie ustawia sie dlugosc utworu. Moze mi ktos podpowie :) ? Chyba jakiegos tutoriala trzeba bedzie poszukac :) Aha jeszcze mam takie pytanie. Otoz jak zapisuje juz gotowy projekt do formatu mp3 (nawet z niska kompresja i jaksoci 320kb/s) lub wav to jakosc koncowa tego utworu jest dosc slaba, duzo gorsza niz odsluchiwana w programie do tworzenia. Jak to zapisac zeby bylo dobrze ? Edytowane 18 Marca 2007 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Nie moge dojsc nawet gdzie ustawia sie dlugosc utworu. Moze mi ktos podpowie :) ? Chyba jakiegos tutoriala trzeba bedzie poszukac :) Aha jeszcze mam takie pytanie. Otoz jak zapisuje juz gotowy projekt do formatu mp3 (nawet z niska kompresja i jaksoci 320kb/s) lub wav to jakosc koncowa tego utworu jest dosc slaba, duzo gorsza niz odsluchiwana w programie do tworzenia. Jak to zapisac zeby bylo dobrze ? Czy chodziło Ci o to ile ma trwać utwór? :) Heh fajnie to ująłeś, ale utwór będzie trwał tyle ile zechcesz, i nigdzie się tego nie ustawia, to zależy od twojego pomysłu. Tu jest dobra stronka o FL Studio http://www.pietia.sul.uni.lodz.pl/ i raczej dobrze Ci radzą aby od niego zacząć bo ma dość spore możliwości. Jeśli chodzi o jakość: Jakość sampli jakością utworu. :) Oczywiście najlepiej używać tych w formacie *.wav a skompresować do mp3 tylko gotowy utwór w jakości wg uznania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Zapisz do .wav, a później zewnętrznym kompresorem, np. do .ogg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Tu jest dobra stronka o FL Studio 2543691[/snapback] Czy chodziło Ci o to ile ma trwać utwór? :) Heh fajnie to ująłeś, ale utwór będzie trwał tyle ile zechcesz, i nigdzie się tego nie ustawia, to zależy od twojego pomysłu. Dokladnie o to chodzi, a najgorsze jest to, ze dalej nie wiem jak to zrobic. Moze wyjasnie obrazowo o co mi chodzi. Otoz tak. W MAGIX music maker 11, ustawiam sobie dlugosc utworu u gory na skali: Natomias w FL studio nie potrafie tego zrobic. Ustawie sobie kilka sampli i gra to kilka sekund w kolo. Jak zmienic dlugosc... hmmm jak sie to nazywa ? Pattern-u ? Chodzi o to : zeby gralo mi przykladowo 2 minuty. Sory za jezyk ale jestem totalna ciemnota w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Sam jeszcze mało umiem ale powiem tak: Z patternu musisz sobie pokopiować na oddzielne paterny i przypisać je do patternu na playliście. Chyba zamotałem :? ale na tej stronce masz tam tutorial jak zrobić prosty utworek i powinieneś to zrozumieć. Powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 oj panie panie.. paterny służą jak sama nazwa wskazuje do robienia wzorców pętli :) NA paternach ustawiasz sobie rytm/muzyczkę/cokolwiek... następnie otwierasz okno playlist.. i tam z tych paternów składasz całą piosenkę Masz ponumerowane paterny od 1...99999 i ustawiasz klocki po kolei. Na jednym paternie możesz stworzyć np cały podkład, lub też możesz zrobić na jednym paternie same basy, na drugim talerze, na trzecimi jakieś clapsy. W pierwszym przypadku na playlistę wrzucasz tylko ten jeden bloczek i masz cały podkład... natomiast w przypadku drugim wrzucasz sobie i basy i talerze i clapsy równolegle (jeden pod drugim) aby grało kilka paternów naraz. Jak postąpisz to zależy od Ciebie, i od tego co chcesz uzyskać. Np gdybyś chciał w jakimś momencie nałożyć jakiś efekt tylko na same basy no to wiadomo że basy powinny być wtem osobno... Choć we frutim i tak da się zrobić wszystko na tysiąc sposobów, więc zawsze da się coś zrobić :) Dodam tylko, ze we frutim powstaje kupa komercyjnych piosenek... często słyszę gdzieś w tle piosenki charakterystyczne dla frutiego dźwięki jakiegoś generatorka... :) Program może przerażać... ja do neigo podchodziłem ze 3 razy... a teraz już mi obcy nie jest, i można by rzec... fruti je mi z ręki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) eureka panowie, eureka ! Skumalem juz o co be, ale po malu zaczynala mnie nerwica lapac z tym programem. Wielkie dzieki za lopatologiczne wyjasnienie. Ale cos czuje, ze jeszcze was pomecze ;) Edytowane 20 Marca 2007 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...