Skocz do zawartości
basik

Tworzenie Muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Naszla mnie ostatnio ochota potworzyc sobie jakies bity (cos w stylu hip-hop) i chcialem sie zapytac jaki program mi do tego polecicie ? Jestem raczej mocno poczatkujacy w tym temacie. Program nie musi byc jakis profesjonalny, bardzo zalezalo by mi na latwosci w obsludze. Chcial bym tez zeby mial on juz jakies gotowe dzwieki, ktore mozna posklejac sobie w calosc. Szukalem w goglarce ale tam wyszlo tego za duzo. Mysle wiec, ze dla kogos kto siedzi w tym na codzien nie bedzie problemem doradzic mi jakis prosty programik.

Pozdrawiam.

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. Troche potestowalem i narazie bawie sie MAGIX music maker v11. Wszyscy jednak radza mi "tworzyc" w programie podanym przez PelzaK-a - FL Studio, ale to chyba za trudne dla mnie jak na poczatek. Nie moge dojsc nawet gdzie ustawia sie dlugosc utworu. Moze mi ktos podpowie :) ?

Chyba jakiegos tutoriala trzeba bedzie poszukac :)

Aha jeszcze mam takie pytanie.

Otoz jak zapisuje juz gotowy projekt do formatu mp3 (nawet z niska kompresja i jaksoci 320kb/s) lub wav to jakosc koncowa tego utworu jest dosc slaba, duzo gorsza niz odsluchiwana w programie do tworzenia. Jak to zapisac zeby bylo dobrze ?

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge dojsc nawet gdzie ustawia sie dlugosc utworu. Moze mi ktos podpowie :) ?

Chyba jakiegos tutoriala trzeba bedzie poszukac :)

Aha jeszcze mam takie pytanie.

Otoz jak zapisuje juz gotowy projekt do formatu mp3 (nawet z niska kompresja i jaksoci 320kb/s) lub wav to jakosc koncowa tego utworu jest dosc slaba, duzo gorsza niz odsluchiwana w programie do tworzenia. Jak to zapisac zeby bylo dobrze ?

Czy chodziło Ci o to ile ma trwać utwór? :) Heh fajnie to ująłeś, ale utwór będzie trwał tyle ile zechcesz, i nigdzie się tego nie ustawia, to zależy od twojego pomysłu. Tu jest dobra stronka o FL Studio http://www.pietia.sul.uni.lodz.pl/ i raczej dobrze Ci radzą aby od niego zacząć bo ma dość spore możliwości.

Jeśli chodzi o jakość: Jakość sampli jakością utworu. :) Oczywiście najlepiej używać tych w formacie *.wav a skompresować do mp3 tylko gotowy utwór w jakości wg uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest dobra stronka o FL Studio 2543691[/snapback]

Czy chodziło Ci o to ile ma trwać utwór? :) Heh fajnie to ująłeś, ale utwór będzie trwał tyle ile zechcesz, i nigdzie się tego nie ustawia, to zależy od twojego pomysłu.
Dokladnie o to chodzi, a najgorsze jest to, ze dalej nie wiem jak to zrobic. Moze wyjasnie obrazowo o co mi chodzi.

Otoz tak.

W MAGIX music maker 11, ustawiam sobie dlugosc utworu u gory na skali:

Dołączona grafika

Natomias w FL studio nie potrafie tego zrobic. Ustawie sobie kilka sampli i gra to kilka sekund w kolo. Jak zmienic dlugosc... hmmm jak sie to nazywa ? Pattern-u ?

Chodzi o to :

Dołączona grafika

zeby gralo mi przykladowo 2 minuty.

Sory za jezyk ale jestem totalna ciemnota w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jeszcze mało umiem ale powiem tak: Z patternu musisz sobie pokopiować na oddzielne paterny i przypisać je do patternu na playliście. Chyba zamotałem :? ale na tej stronce masz tam tutorial jak zrobić prosty utworek i powinieneś to zrozumieć. Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj panie panie..

paterny służą jak sama nazwa wskazuje do robienia wzorców pętli :)

NA paternach ustawiasz sobie rytm/muzyczkę/cokolwiek... następnie otwierasz okno playlist.. i tam z tych paternów składasz całą piosenkę

Masz ponumerowane paterny od 1...99999 i ustawiasz klocki po kolei.

Na jednym paternie możesz stworzyć np cały podkład, lub też możesz zrobić na jednym paternie same basy, na drugim talerze, na trzecimi jakieś clapsy. W pierwszym przypadku na playlistę wrzucasz tylko ten jeden bloczek i masz cały podkład... natomiast w przypadku drugim wrzucasz sobie i basy i talerze i clapsy równolegle (jeden pod drugim) aby grało kilka paternów naraz.

Jak postąpisz to zależy od Ciebie, i od tego co chcesz uzyskać. Np gdybyś chciał w jakimś momencie nałożyć jakiś efekt tylko na same basy no to wiadomo że basy powinny być wtem osobno... Choć we frutim i tak da się zrobić wszystko na tysiąc sposobów, więc zawsze da się coś zrobić :)

Dodam tylko, ze we frutim powstaje kupa komercyjnych piosenek... często słyszę gdzieś w tle piosenki charakterystyczne dla frutiego dźwięki jakiegoś generatorka... :)

Program może przerażać... ja do neigo podchodziłem ze 3 razy... a teraz już mi obcy nie jest, i można by rzec... fruti je mi z ręki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eureka panowie, eureka ! Skumalem juz o co be, ale po malu zaczynala mnie nerwica lapac z tym programem. Wielkie dzieki za lopatologiczne wyjasnienie. Ale cos czuje, ze jeszcze was pomecze ;)

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi