Skocz do zawartości
xacti

7300gs Vs 6600 .

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupilem Gf 7300gs . Wczoraj dostalem oferte taniej 6600 od Gainwarda - ofc kupilem. ;)

i teraz moje pytania:

1. Ktora z tych kart bedzie lepsza zakladajac taktowania:

- 7300gs - rdzen 550 , mem 900 .

- 6600 - rdzen 400, mem 700 .

2. Ktora karta jest mniej awaryjna?

Na zadna z nich nie mam juz gwarancji , a chce by wytrzymaly do nastepnej gwiazdki ;)

3. I na 7300gs i na 6600 jest taki maly buczacy wentylek (na 7300gs jeszcze mniejszy niz na 6600 ;) ) .

Na ktorej bedzie prosciej wymienic cooler na cos cichszego? Z 7300gs bedzie problem , bo jest to low-profile .

Z 6600 bedzie CHYBA problem tego dodatkowego mostku czy cos . Da sie nalozyc osobny radiator na mostek i

osobny na rdzen?

4. Ile kazda z tych kart jest wydajniejsza od mojego starego 9600xt @ 550, 750 ?

No i ostatnie pytanie na ktore pewnie nie otrzymam odpowiedzi i wcale tego tak bardzo nie oczekuje ;)

5. Za ile sprzedalbym 7300gs? ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 7300GS będzie minimalnie (6600 ma 8 potokow 7 tylko 4) szybszy, nowsza architektura, wyższe taktowania.

2. Ale pytanie :blink:, tego nikt nie wie, każda z tych kart może paść jutro lub za 2 lata :)

3. Nie wiem.

4. Nie ma tu wróżek, sam oceń na podstawie 3Dmarków, gier itp, ale na pewno są wydajniejsze od radka o wiele.

5. Allegro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO lepsza bedzie dobrze wykrecona 6600. Sam mialem na podobnych taktach i dawalo rade. F.E.A.R, HL2, Most Wanted, Carbon ( na granicy plynnosci w zadowalajacych ustawieniach )... A przesiadka byla z 9550@400/550. I czuc bylo zmiane - tam gdzie radek mial granice plynnosci mozna bylo siegnac po fsaa x4 oraz anizo x4 i dzialalo plynnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, wiec 1. i 2. pytanie zalatwione .

zostalo jeszcze:

Na zadna z nich nie mam juz gwarancji , a chce by wytrzymaly do nastepnej gwiazdki ;)

3. I na 7300gs i na 6600 jest taki maly buczacy wentylek (na 7300gs jeszcze mniejszy niz na 6600 ;) ) .

Na ktorej bedzie prosciej wymienic cooler na cos cichszego? Z 7300gs bedzie problem , bo jest to low-profile .

Z 6600 bedzie CHYBA problem tego dodatkowego mostku czy cos . Da sie nalozyc osobny radiator na mostek i

osobny na rdzen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty chyba nie zrozumiales o co mi chodzi ;)

kupilem 7300gs za i kupilem 6600.. niestety na 6600 pozyczylem forse od taty, i jak sprzedam 7300gs to mu oddam.. lub jesli sprzedam 6600 to tez mu oddam .

wiec chodzi o to ktora karte zatrzymac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty chyba nie zrozumiales o co mi chodzi ;)

kupilem 7300gs za i kupilem 6600.. niestety na 6600 pozyczylem forse od taty, i jak sprzedam 7300gs to mu oddam.. lub jesli sprzedam 6600 to tez mu oddam .

wiec chodzi o to ktora karte zatrzymac :)

Jesli zrobiles tak jak mowisz, to ciezko wykonac testy? wrzucam jedna, wrzucam druga i sprawdzam co lepsze mam to zalatwione w poweidzmy godzine a nie zekladam temat i czekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz jest oczywista 6600.

Na zadna z nich nie mam juz gwarancji , a chce by wytrzymaly do nastepnej gwiazdki icon_wink2.gif

6600 jest już sprawdzona konstrukcją raczej mało awaryjną więc powinna wytrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zrobiles tak jak mowisz, to ciezko wykonac testy? wrzucam jedna, wrzucam druga i sprawdzam co lepsze mam to zalatwione w poweidzmy godzine a nie zekladam temat i czekam na odpowiedzi.

@HeatheN

Gorzej jesli nie masz jeszcze zasilacza, i nie mozesz samemu przetestowac kart .

Juz wiem, ze zostawie 6600 :)

Teraz tylko sie zastanawiam , czy da sie w nim przez bios podniesc V na rdzen .

Pytalem sie dzis o to grzesia i on podchodzil do tej sprawy dosc sceptycznie ;) Jednak moze ktos ma ta karte i moze dokladnie powiedziec czy sie da czy nie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie rob 3dmarków - z nich by wynikało, że 7300GS jest wydajniejszy od Radka 9700Pro

Można zrobić 05 i wtedy mniej więcej widać co umie ten gs - a właściwie czego nie umie :wink:

03 w tym wypadku (i nie pierszy raz z resztą) pokazuje bzdury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz wiem, ze zostawie 6600 :)

Teraz tylko sie zastanawiam , czy da sie w nim przez bios podniesc V na rdzen .

Standardowo 6600 mają 1,3V. Niektórzy producenci (np. gigabyte) dawali 1,4V. Biosu zmodyfikować się nie da, ale można wgrać od innego producenta. Biosów 1,5V niestety nie ma, są tylko na 6600 agp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem juz prawie caly o 6600 / 6600gt. jedyne co znalazlem o tych gainwardach to wlasnie to, ze raczej nie da sie zmienic napiecia.

btw. Orgiusz, wez sie tak nie wpieniaj. to ze ktos sie pyta , to nie znaczy ze nie czytal :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi