Skocz do zawartości
xacti

Chlodzenie Grafiki I Chipsetu + 2x80mm

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Na procka kupilem juz Ac freezer 64 pro :)

Zostaje tylko dylemat co kupic na grafike i chipset.

Grafika to Gainward 6600 . Chcialbym, zeby chlodzenie pasowalo potem na inne - nowsze grafiki . Przydaly by sie tez jakies radiatorki..

Plyta glowna to Biostar a9a , niestety od razy kolo chipsetem jest karta graficzna, wiec zupelnie nie wiem co wybrac :(

Dołączona grafika

(fotka plyty)

Myslalem o niebieskim zalmanie + uciete zeberka jak zrobil to ktos z forum, tylko czy ten zalman wystarczy do schlodzenia chipsetu nf4 ?

Do tego mam w obudowie miejsca na wentyle 80mm - jeden z przodu i jeden z tylu .

Jakie kupic by zapewnic przewiew w obudowie? Musza byc ciche .

Pozdrawiam.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka.

Na procka kupilem juz Ac freezer 64 pro :)

Zostaje tylko dylemat co kupic na grafike i chipset.

Grafika to Gainward 6600 . Chcialbym, zeby chlodzenie pasowalo potem na inne - nowsze grafiki . Przydaly by sie tez jakies radiatorki..

Plyta glowna to Biostar a9a , niestety od razy kolo chipsetem jest karta graficzna, wiec zupelnie nie wiem co wybrac :(

Myslalem o niebieskim zalmanie + uciete zeberka jak zrobil to ktos z forum, tylko czy ten zalman wystarczy do schlodzenia chipsetu nf4 ?

Do tego mam w obudowie miejsca na wentyle 80mm - jeden z przodu i jeden z tylu .

Jakie kupic by zapewnic przewiew w obudowie? Musza byc ciche .

Pozdrawiam.

Jak zwykle w tego typu problemach- to zależy ile masz kasy? Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie od dawna montuje zwykle wentyle Arctic na opaskach zaciskowych. Puszczone na 5V swietnie chlodza kazda grafe i do tego wogole ich nie slychac. Cena ? 12zl :) Teraz uzywam Arctic Fan 9. Jest jeden minus, zajmuje dwa sloty PCI. Na chipset oczywiscie Zalman za 16zl. Na niego tez dalem Arctica Fan 9 na 5V. Jest przywiazany na dwoch sznurowkach do obudowy, wogole go nie slychac i temp. chipsetu na DFI LP UT nF4 to w stresie 37C, wiec nawet Thermaltake HR sie chowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Biostar-ach najlepszym rozwiązaniem jest poprostu puszczenie wentyla na 5V :D Mam tak zrobione i temp radiatora to 38-39stopni, przy temp w pokoju 22 :D Nie ma kłopotów ze stabilnością, nawet po podniesieniu HTT na 380 :wink:

Mam XC-80 na grafie, prawie dotyka tego Biostarowskiego "chłodzenia" :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra. zalman kupiony :)

teraz tylko jeszcze sprawa wentyli i chlodzenia chipsetu - chyba rzeczywiscie zmniejsze na nim obroty i bedzie ok :)

wiec jakie wentylki kupic 80mm? cos co jest ciche i daje w miare dobry przewiew :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję Globe Fan Silence 80mm są bardzo tanie i ciche (zwłaszcza na 7 lub 5V). Do tego stosowane są w zasilaczach Tagan oraz Topower, które słyną z wysokiej kultury pracy. Dobre też mogą być ARCTIC COOLING AF8025L

Edytowane przez Jonatan007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję Globe Fan Silence 80mm są bardzo tanie i ciche (zwłaszcza na 7 lub 5V). Do tego stosowane są w zasilaczach Tagan oraz Topower, które słyną z wysokiej kultury pracy.

A to mnie zaciekawiłes tym linkiem...jesli to prawda co tam pisza to super sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie przewiew ma wystarczający, mankamentem tej konstrukcji jest wtyczka 2-pin (zazwyczaj stosowana w zasilaczach i kartach graficznych) ale wtyczkę 2-pin bez problemu można podłączyć do gniazda 3-pin oraz krótki kabel. Wraz z wentylatorem proponuję zaopatrzyć się w przejściówkę ograniczającą napięcie albo rezystorek i lutownica w dłoń :twisted:

Edytowane przez Jonatan007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi